Det ved vi om Danmark og affaldet

Vi er ret gode til affald i Danmark, især målt på hvor meget af det producerede affald, der bliver genanvendt. Der er dog stadig plads til forbedring, og med ny lovgivning om affald på vej er de mange aktører aktive med forslag og positionering.

19.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Affaldsområdet er på en gang meget enkelt og komplekst. Enkelt i den forstand at det er kommunerne, som har ansvaret for indsamling og håndtering af husholdningsaffald og erhvervsaffald til forbrænding og deponering. Komplekst fordi der i 2015 var lige under 30 forbrændingsanlæg, 40 deponeringsanlæg (hvoraf 36 er kommunalt ejede) og over 3.000 private virksomheder, som på en eller anden måde beskæftiger sig med håndtering af genanvendeligt affald.

Affaldshierarkiet

I EU's affaldsdirektiv fra 2008 defineres et affaldshierarki, som er indabrejdet i dansk lov og dermed styrende for, hvordan kommuner og andre organisationer arbejder med affald.

Der er fastsat politiske målsætninger for hvert niveau i hierarkiet, som for eksempel et mål for genanvendelses for en given affaldstype. I Danmark er det f.eks. et mål at minimum 65 procent af al elektronikaffald skal indsamles til genanvendelse i år 2018, og EU er netop nået til enighed om nye målsætninger for forskellige affaldskategorier.

Hierarkiet har fem niveauer:

  • Forebyggelse af affald – med fokus på metoder, der reducerer mængden af produceret affald
  • Genbrug – defineret som at bruge produkter mere end en gang enten til det oprindelige eller til et nyt formål.
  • Genanvendelse – bearbejder affaldet så man kan få nye råvarer ud af dem. Kræver grundig sortering.
  • Anden nyttiggørelse – hvor affaldet enten knuses og benyttes som f.eks. vejbelægning, eller hvor det forbrændes som et led i energiproduktionen. Sidstnævnte er meget udbredt i Danmark.
  • Bortskaffelse – er affaldets ”sidste udvej”, hvor man enten opbevarer det eller brænder det af uden at få energi ud af det, så alle ressourcer går tabt.

De officielle statistikker viser, at Danmark i 2015 producerede omkring 11,3 millioner tons affald i Danmark, hvoraf ca. 7,7 millioner (68 %) blev genanvendt, 3 millioner (26 %) blev brændt, og 0,4 millioner (4 %) blev deponeret. Tal fra EU viser, at ud af det affald, der i 2014 blev behandlet i EU og ikke eksporteret til f.eks. Kina, blev omkring 36% genanvendt, 6% brændt og 47% blev deponeret. De tal dækker over det, som Eurostat kalder ”betydelige forskelle” mellem de 28 lande.

Målt på antal tons genereret pr indbygger lægger vi os pænt i midten af feltet sammenlignet med de øvrige EU-lande. Det er en udmærket præstation set i forhold til niveauet af den økonomiske aktivitet.

Største kategorier og forbedringspotentiale
Så selvom Danmark allerede genanvender meget af vores affald, kunne der dog sagtens trækkes mere værdi ud af de materialer, affaldet består af. Det synspunkt er også brag til torvs af Ellen MacArthur Foundation, som i 2015 analyserede Danmark i forhold til omstilling til cirkulær økonomi, og konstaterede at vi er godt på vej, men at der er et større potentiale at hente i form af økonomi, jobskabelse etc..

I affaldsstatistikkerne kan man se, at byggesektoren står for op mod 30 procent af alt affald i Danmark. Først nede på 12-13 procent kommer nummer to og tre, som er de brede kategorier ”dagrenovation og lignende” og ”forbrændingsegnet affald”.  Ovennævnte rapport peger da også på mad og drikkevarer, byggeri og fast ejendom, maskineri, plastemballage og sundhedsvæsenet, som de områder, der har størst forbedringspotentiale.

Over de seneste år sket den udvikling, at hvor Danmark tidligere lå i toppen af Eurostats opgørelse over EU-medlemsstaternes genanvendelsesprocenter, så er vi nu røget ned omkring 10. pladsen.

Ifølge Ole Morten Petersen, som er direktør for DAKOFA (Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer), er vi ikke blevet decideret dårligere til at genanvende i Danmark, men er bare blevet overhalet af vores nabolande. Det er gjort på flere måder, men det er typisk sådan, at i landene omkring os er der gennemført gennemgribende tiltag, som har skabt store, homogene affaldsmængder med høje kvaliteter og fornuftig økonomi til følge. Ole Morten Pedersen understreger dog, at der er stadig masser at komme efter både herhjemme og i udlandet, og at vi, hvis vi griber momentum, vil kunne vækste med grønne arbejdspladser på bæredygtige løsninger, viden og teknologier.

Ny regulering på vej

Danmark nuværende affaldsstrategi blev vedtaget i 2013 med titlen ”Danmark uden Affald”, og den er udmøntet i en national handlingsplan for affaldshåndtering. Det forventes, at en ny affaldsplan ser dagens lys i 2018, og den vil indarbejde EU’s affaldsdirektiv, hvor målsætningerne kom på plads i de sidste dage af 2017. Ligeledes vil en national strategi for cirkulær økonomi blive præsenteret i 2018.

CSR.dk bugner da også af indlæg om forslag og initiativer fra diverse aktører på affaldsområdet. Læs mere her.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Tema om affald

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams