DI træner dansk fodbold i moderne ledelse

Dansk Boldspil Union arbejder på at forny ledelsesstrukturen. Her kan fodboldens verden lære af erfaringerne fra erhvervslivet, og derfor er Dansk Industri inviteret med i en arbejdsgruppe, der skal modernisere dansk fodbolds ledelse.

DI er med til at hjælpe DBU med et gennemsyn af den politiske ledelse. Foto: Anders Kjærbye - dbufoto.dk.

Der er langt fra erhvervslivets direktionslokaler og produktionshaller til sportsverdenens foreninger og omklædningsrum.

Men når det kommer til moderne ledelse, er afstanden mellem de to verdener kortere, end man tror. Sportsverdenen kan nemlig lære en hel del af, hvordan moderne ledelse ser ud i virksomhederne.

Derfor er Dansk Industri (DI) blevet en del af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Boldspil Union (DBU), der frem til foråret 2017 skal se på, hvordan dansk fodbolds ledelse kan nytænkes.

- Vi har i DBU de seneste år arbejdet med at modernisere hele vores struktur, og i den forbindelse er tiden nu kommet til at se indad og på, hvordan vi kan gøre vores politiske organisation mere moderne og dynamisk, siger Benny Olsen, der er medlem af DBU’s bestyrelse og udnævnt som formand for den 11 personer store arbejdsgruppe.

Læs også: Ledere forsømmer at give feedback

Ifølge Benny Olsen skal man se på strukturen fra lokalunions-niveau til topledelse. Blandt de centrale overvejelser er, om størrelsen på DBU’s bestyrelse, der i dag har 16 medlemmer, skal justeres, om der skal være en aldersgrænse for medlemmerne, og om der skal indføres et rotationsprincip.

- Overordnet set skal DBU’s bestyrelse gå fra en forening over mod en mere forretningsmæssigt organisation – men uden at glemme, at vi udspringer af foreningslivet, siger Benny Olsen.

DBU kan lære af virksomhederne

Fra DI er chefkonsulent Christine Jøker Lohmann inviteret med som ekspert i såkaldt good governance og anti-korruption i organisationer.

Til at starte med var Christine Jøker Lohmann forbløffet over, at hun skulle sidde med blandt fodbold- og sportsnørder.

- Jeg går slet ikke op i fodbold eller sport til daglig, så jeg var overrasket over, at de ville have mig med, siger Christine Jøker Lohmann med et smil.

Hun kunne dog hurtigt se, at hun kan bruge sin ekspertise fra erhvervslivet til at ryste noget støv af DBU’s struktur.

- Der er en række områder, hvor man kan sætte ind. For eksempel kan man indføre et fast rotationsprincip for bestyrelsesmedlemmerne, og man kan lave regler for, hvor mange bestyrelsesposter, hver person har, så man ikke har for mange kasketter på inden for DBU. Det er mange af de samme metoder, man bruger inden for virksomheders ledelse i dag, siger Christine Jøker Lohmann.

Læs også: Fem gode råd til ledere af start-up virksomheder

Skal sikre nyt blod

Ifølge Christine Jøker Lohmann er det vigtigt med udskiftning i bestyrelserne. Det sikrer nye ideer og ”nyt blod”, så dynamikken fastholdes, og aldersgennemsnittet holdes nede.

- DBU skal passe på ikke at blive en samling af ældre mænd, der typisk er startet med at blive valgt ind fra en lokalklub omkring de 35-40 år og så derefter har fortsat videre op i DBU-strukturen. Det skaber indspisthed og en lukket ”familiefølelse”, der forhindrer nye perspektiver og fornyelse. Det er enormt vigtigt at have diversitet og at afspejle samfundet i en bestyrelse, siger Christine Jøker Lohmann.

Benny Olsen fra DBU nikker anerkendende til Christine Jøker Lohmanns vurdering.

- Nogle af de undersøgelser, der er lavet af DBU’s struktur, har vist, at der er en opfattelse af, at der er mange ”gamle grå mænd” i DBU. Jeg synes ikke, vi er helt derhenne. Men det er rigtigt, at der tidligere har været nogle, der har siddet som bestyrelsesmedlem, til de var 70 år og faldt for aldersgrænsen, siger Benny Olsen, der med sine 62 år er det ældste medlem af DBU’s bestyrelse.

- Vi skal netop se på, om den grænse skal ændres eller måske sløjfes, og om vi skal have et rotationsprincip, hvor man for eksempel maksimalt kan sidde tre gange fire år, siger Benny Olsen.

Vil være på forkant

Ifølge Benny Olsen er det ikke akutte problemer, der er årsag til, at DBU har kastet sig ud i en modernisering af ledelsesstrukturen.

Det er for at holde sig på forkant med udviklingen, og så har man også set grelle eksempler fra udlandet, hvor sager om nepotisme og bestikkelse har kastet skygger over fodboldens verden, forklarer Benny Olsen.

Blandt andet er den øverste fodboldunion, FIFA, i øjeblikket ramt af en større skandale om bestikkelse.

- DBU har ikke haft udfordringer med det, der har været fremme i udlandet med eksempelvis korruption, nepotisme, bestikkelse og matchfixing. Men vi vil gerne fremstå som et moderne forbund, hvor man på forhånd har taget højde for den slags ting. Det sker ved blandt andet at være folkeligt og åbent, hvilket er en præmis for DBU, siger Benny Olsen, der henviser til, at ”serviceeftersynet” af DBU blev igangsat tilbage i 2002 af daværende formand Allan Hansen.

Skal stille de frække spørgsmål

Benny Olsen er glad for, at eksperter udefra som Christine Jøker Lohmann kan komme med idéer til en mere moderne DBU-organisation.

- Vi har brug for, at nogen udefra kan stille os de frække og måske også ubehagelige spørgsmål, siger han.

Christine Jøker Lohmann ser frem til at biddrage og stille de spørgsmål, der måske virker provokerende, men er nødvendige.

- Man kan jo se, hvordan det er gået i FIFA, hvor meget skal laves om. I DBU er man ikke ramt at samme udfordringer, men det er en vigtig udviklingsproces, man har taget fat på, siger hun.

DBU’s arbejdsgruppe mødtes for første gang i januar 2016. Næste møde finder sted i april.

---

Om Christine Jøker Lohmann

  • Chefkonsulent i Dansk Industri.
  • Rådgiver danske virksomheder om anti-korruption, good governance, menneskerettigheder og CSR inden for rammerne af EU, FN og OECD’s retningslinjer.
  • Christine er uddannet antropolog og sidder i en række arbejdsgrupper og kommissioner, herunder DBUs nyoprettede politiske kommission, ”Business and Industry Advisory Committee to the OECD Task Force”, Det internationale handelskammers arbejdsgruppe for CSR og anti-korruption og den danske nationale komite for udvikling af en ny international anti-bribery management standard.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning