Drop bøffen og hjælp klimaet
Hvis vi nedsætter vores kødforbrug, vil vi ifølge hollandske forskere frigive enorme arealer til ny vegetation og blive fri for køprutter. Dermed kan vi spare 110.000 milliarder kroner i kampen mod global opvarmning.
Går hele verden på diæt og skærer det ugentlige kødforbrug ned fra 1.400 gram om ugen per person til 70 gram fra kødkvæg og 325 gram kylling og æg, så vil verden spare det enorme beløb af 110.000 milliarder kroner i kampen mod den globale opvarmning, konkluderer et nyt forskningsprojekt fra Holland.
Kødkvæget har før været under beskydning i klimadebatten. Sidste år slog en Greenpeace-rapport fast, at en 250 gram stor bøf forurener lige så meget som 20 kilometer bilkørsel særligt på grund af dyrenes udledning af metangas, skriver Fagbladet Ingeniøren.
Senere på året foreslog en svensk forsker, at kødspiserne skulle betale 15 kroner i CO2-skat for hvert kilo røde bøffer hentet i køledisken, og i år har den hjemlige skattekommission foreslået prutafgift på grise og køer.
Men ifølge en ny undersøgelse, som hollandske forskere har foretaget, er det ikke kun køer og grises farlige prutter, der udgør en risiko. Forkserne fra Nederlandende har også kigget på de enorme arealer, der ville blive frigjort, hvis ikke køer skulle græsse, og enorme mængder dyrefoder skulle produceres for at holde vores kødvaner ved lige. Et areal på omtrent halvanden gange USA's størrelse - 15 millioner kvadratkilometer - ville blive frigjort ved den foreslåede kostændring. Og fik dette areal så ny vegetation, som kunne suge CO2'en op, lige så vel som man ville reducere drivhusgasudslippet med 10 procent, skriver Teknisk Ugeblad i Norge. Samlet set vil det halvere omkostningerne af klimakrisen, vurderer forskerne.