DSB nyder godt af profitable partnerskaber

Uden at råbe højt om det har DSB de seneste år etableret flere succesfulde partnerskaber med forskellige velgørende organisationer. Natteravnene er en af de partnere, som er med til at skabe større tryghed for passagererne i togene og på banegårdene.

DSB hjælper blandet andet Natteravnene med profilering – til gengæld skaber organisationens medlemmer større tryghed på DSBs stationer og i togene. Foto:Casper Carlberg. .

13.02.2012

CSR.dk

Kronisk forsinkede tog, gennemtræk på direktionsgangen og IC4-tog, som tilsyneladende aldrig kommer på skinnerne. Der har været nok af kritiske DSB-historier for medierne at bruge krudt på i det forgangne år. Men kigger man bag strømmen af negative nyhedshistorier, er der også positive historier at fortælle om Statsbanerne. En af dem er CSR-afdelingens succesfulde arbejde med at etablere NGO-partnerskaber, der både er velgørende og gavner forretningen.

På en konference, som blev afviklet i forrige uge om partnerskaber var et af eksemplerne DSBs partnerskabet med organisationen Natteravnene, der er en forening af ansvarlige voksne, som bevæger sig rundt i nattelivet i grupper for at skabe tryghed blandt unge mennesker.

DSB og Natteravnene
DSB støtter Natteravnene ved at lade dem køre gratis med togene, når de er på vagt, så de for eksempel kan følge med en gruppe lokale unge, der tager toget for at komme til fest i en større by. Støtten består også i, at DSB hjælper Natteravnene med at rekruttere nye medlemmer. Den nationale transport-gigant har blandt andet gennemført hvervekampagner blandt egne ansatte samt passagerer i S-togene og reklamerer også for Natteravnene via forskellige tog, som er blevet omdannet til kørende reklamesøjler for organisationen.

Større tryghed sælger billetter
DSBs engagement skal dog ikke anses for en filantropisk håndsrækning til en velmenende organisation, men snarere et strategisk samarbejde, som DSB også drager stor fordel af.

”Det er et klart defineret mål for DSB at skabe tryghed for passagererne om aftenen på både stationerne og i togene. Og det mål er Natteravnene med til at opfylde med deres tilstedeværelse på de strækninger og stationer, hvor der kan opstå en utryg stemning,” siger CSR-chef i DSB Malene Kingo.

DSB måler trygheden blandt passagererne hvert halve år, og de seneste år er resultaterne blevet bedre og bedre. Ifølge Malene Kingo er der flere parametre som fx overvågning og stationernes opbygning, der spiller ind, men hun er overbevist om, at samarbejdet med Natteravnene, der har fungeret siden 2008, har en stor del af æren. Derfor mener hun også, at effekten af samarbejdet kan aflæses direkte påDSBs bundlinje.
”Jo større tryghed, der er på stationerne og i togene, jo flere kunder får vi i butikken om aftenen. Det er der ingen tvivl om,” konstaterer Malene Kingo

Dialog løste hjemløse-problem
På Københavns Hovedbanegård har DSB også brugt dialog og samarbejde med velgørende organisationer til at forbedre forholdene i virksomheden. I en årrække opstod der ofte problemer og konfrontationer, når DSBs ansatte bad udsatte borgere, som narkomaner og hjemløse, om ikke at opholde sig på Hovedbanegården. Det resulterede i mange arbejdsskadesager på grund af vold og trusler og gav et meget højt sygefravær blandt DSB-medarbejderne. Derfor startede DSB i 2010 et samarbejde med de københavnske hjælpeorganisationer Hjemløseenheden, Mændenes hjem, Reden, Gadejuristerne, café DUGNAD og Sundhedsrummet i håb om at skabe et bedre forhold til de udsatte grupper, der opholder sig på Hovedbanegården.

Som et led i samarbejdet har DSB-medarbejdere været rundt og besøge organisationerne og talt med lederne om, hvordan DSB kan hjælpe socialt udsatte, der opholder sig på Hovedbanegården, videre til organisationerne. I samme proces er de DSB-ansatte også blevet undervist i, hvordan de skal håndtere narkomaner, der er påvirket af forskellige stoffer, på den bedste mulige måde.
Ifølge Malene Kingo har initiativet hjulpet de ansatte meget i dagligdagen:

Stemningen vendt
”For vores medarbejdere har det betydet, at de i stedet for at smide de hjemløse ud af Hovedbanegården nu kan henvise dem til et sted tæt på, hvor de kan få en seng at sove i eller et måltid mad. Vi har også fået en kontaktperson i hver af organisationerne, så hvis der er hjemløse, der volder større problemer, kan de DSB-ansatte ringe til kontaktpersonen, som kender til miljøet, og bede om hjælp,” fortæller CSR-chef Malene Kingo.
Hun mener, at dialogen har været med til at vende, hvad der tidligere var et fjendtligt forhold mellem DSB-ansatte og de udsatte grupper til noget positivt.

”Det gør en forskel, at de DSB-ansatte kommer ud og besøger de forskellige organisationer, for dermed bliver der skabt en oplevelse af, at de er venner af huset og ikke bare fjender i uniform, der vil smide folk ud af Hovedbanegården. Det har også betydet, at de socialt udsatte og de DSB-folk, der har sin daglige gang på Hovedbanegården, nu behandler hinanden omgængeligt og siger god morgen, ” fortæller Malene Kingo.
Resultatet af projektet er ikke bare en forbedret stemning på Hovedbanegården, men også en klar økonomisk gevinst, fordi de DSB-medarbejderne på hovedbanegården i dag anmelder langt færre arbejdsskader og har langt færre sygedage.

Samtidig er de narkomaner, der færdes på Hovedbanegården begyndt at rydde op efter sig selv, når de har fixet. Hvilket ifølge CSR-chefen er et udslag af, at de DSB-ansatte nu behandler dem mere respektfuldt.

Nomineret til CSR-award
Projektets succes er ikke gået ubemærket hen, og ved efterårets CSR Awards-uddeling var DSB nomineret til den såkaldte CSR Voluntary pris, fordi DSB ”påtager sig et betydeligt socialt ansvar i et konkret, lokalt samarbejde med civilsamfundets kræfter og derved er medvirkende til at udvikle velfærdsindsatsen,” som det lyder i juryens begrundelse. Det er fine ord, men alligevel ikke noget, der giver DSB lyst til at fortælle den gode historie alt for højlydt.
”Vi håber, at vores partnerskab med Natteravnene og vores projekt med at forbedre arbejdsmiljøet på Hovedbanegården er med til at give os et bedre omdømme, for et godt omdømme giver flere passager. Men vi går ikke ud og markedsfører projekterne, for vi mener, at værdien ligger i det forbedrede produkt og de forbedrede arbejdsvilkår for medarbejderne. En anden ting er, at det ikke er hensigtsmæssigt for en virksomhed som DSB at gå ud og sige ”se hvor lækre vi er”. Der er nemlig altid nogen, der kan finde noget, der gør, at vi ikke er så lækre alligevel. Derfor vil vi hellere have, at folk selv opdager, de gode projekter, vi laver,” understreger Malene Kingo.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

08.04.2025CSR.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

08.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

ISO OG CSRD driver en effektiv omstilling

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Getting started on nature

Webinar 5: In this final webinar we will discuss how to prioritize topics and initiatives, how to set up governance structures to ensure success and what role collective action can have.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager. Spring Online Cohort. Starting April 2025

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting January 30th 2025.

Dato

10.04.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

DTU
Gå-hjem-møde
DTU Executive MBA Masterclass: Technology innovation - strategies and practice

Join us for an insightful Masterclass where you’ll gain invaluable perspectives from successful startup ventures and the dynamic tech scene at DTU. Explore the strategies of professional investors as they identify opportunities, manage risks, and maximize returns in high-tech startups.

Dato

10.04.2025

Tid

16:00

Sted

In person at DTU Lyngby Campus