Dyrevelfærd – et vigtigt element i ansvarlig fødevareproduktion

Også Dyrenes Beskyttelse tager med til Responsible Food-konferencen den 26. november. Dels for at udbrede kendskabet til deres kampagne for bedre dyrevelfærd for kyllinger - og dels for at hente inspiration, fortæller retail manager Henrik Westh

Ansvarlig dyrevelfærd .

09.11.2015

Lars Münter, CSR.dk

Responsible Food-konferencen har sat et program, der sigter mod at komme hele vejen rundt om fødevaresektorens indsats for bæredygtighed i egne rækker og over for forbrugeren. Med paneldebat, miniseminarer, markedsplads og i massevis af cases med praktiske erfaringer, sættes der for en dag fokus på ansvarligheden fra fødevarernes oprindelse, over deres forarbejdning til deres brug og bortskaffelse. Programmet rummer eksempler og budskaber fra en stor del af ansvarlighedsindsatsen, men det er et kæmpeområde at gabe over, og alle de vigtige dagsordener kæmper om pladsen.
 
Det brede program har her - et par uger før dagen - trukket godt med deltagere til, og blandt dem er Henrik Westh, Retail Manager i Dyrenes Beskyttelse. Hans primære interesse ligger naturligt nok på det første led i værdikæden, men han vil med lige så stor glæde overvære de mange cases fra de efterfølgende led og paneldebatten, der går på tværs af kæden. For Dyrenes Beskyttelses indsats retter sig i høj grad også mod fødevareproducenter, detailhandlen og os forbrugere, og oveni forventer han at få nye vinkler til sit arbejde og hente inspiration.
”Danskerne vil have klar besked om niveauet af dyrevelfærd i deres fødevarer. I en ny undersøgelse, som ANALYSE DANMARK har foretaget for Dyrenes Beskyttelse, svarer 71 procent, at både detailhandlen og fødevareproducenterne skal gøre mere for at oplyse om dyrevelfærd. Det har naturligvis stor betydning for fødevareproducenter og detailhandlen, at det forholder sig sådan, og vi er derfor gået i dialog med dem om at informere mere åbent og transparent om dyrevelfærden i de fødevarer de sælger” beretter Henrik Westh og tilføjer: ”Alle har et ansvar – primærproducenterne, slagterierne, fødevarevirksomhederne, butikkerne og forbrugerne – men hvor stort et ansvar kan vi lægge over på forbrugernes skuldre? Skal forbrugerne kunne gøre en forskel, skal de i hvert fald som minimum have klar besked. Her har fødevareproducenterne og detailhandlen et stort ansvar”.

En bred kontakt til branchen
Endelig har det stor betydning for Henrik Westh, at han som kontaktperson til fødevareproducenter og detailhandlen har mulighed for at møde repræsentanter fra disse brancher. Med i sin taske har han nemlig et kyllingemanifest, som ca. 10.000 personer til dato har tilsluttet sig på kyllingemanifest.dk. ”Tilbage til den gode kylling” er kampagnens slogan, og det går kort og godt ud på at få flere af de gode kyllinger tilbage i butikkernes kølediske.
 
”Der er simpelthen et akut behov for at forbedre industrikyllingernes velfærd. Hvert år opdrættes knap 112 millioner danske industrikyllinger. Kun en forsvindende lille del af dem, under 1 %, har mulighed for at leve et normalt kyllingeliv med adgang til det fri. Resten lever i store haller uden dagslys, uden adgang til det fri og uden plads til at bevæge sig på. De vokser sig slagtemodne på under 42 dage. Så hurtigt at deres ben ikke kan bære dem, og deres indre organer ikke kan følge med. En trist udvikling, som vi ønsker at sætte fokus på med lanceringen af Dyrenes Beskyttelses kyllingemanifest ” fortæller Henrik Westh, som samtidig opfordrer alle til at tilslutte sig manifestet på kyllingemanifest.dk.
 
Med sit store engagement i fødevarer og dyrevelfærd ærgrer det Henrik Westh, at lige præcis dyrevelfærd ikke har sit eget seminar på konferencens program, men så meget desto mere glæder han sig over, at han kan se Unilever, Thise og COOP på talerstolen. For alle har de sat dyrevelfærd på deres dagsorden, og det bliver interessant at høre, hvor meget de vægter det i deres indlæg på konferencen, siger han.
 
Responsible Food finder sted d. 26. november i Natur & Biovidenskabelig Fakultets festauditorium på Frederiksberg, og programmet byder blandt andet på gæstetaler ved Forbrugerrådet Tænk’s formand Anja Philip og associeret professor ved KU-Food Matters Frank Sejersen. Der er garanti for to indlæg, som kommer til at dække mange ansvarlighedsdagsordener på fødevareområdet.
 
Derudover har konferencen en stribe seminarer med stærke cases og om centrale emner inden for ansvarlighed, paneldebat med nogle af hovedaktørerne inden for fødevareansvarlighed. Der vil også være en markedsplads, hvor alle interessenter inden for dagens tema kan mødes til en udveksling af visitkort og holdninger. Læs mere om konferencen og tilmeld på www.csr-link.dk.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus