Dyrevelfærd – et vigtigt element i ansvarlig fødevareproduktion

Også Dyrenes Beskyttelse tager med til Responsible Food-konferencen den 26. november. Dels for at udbrede kendskabet til deres kampagne for bedre dyrevelfærd for kyllinger - og dels for at hente inspiration, fortæller retail manager Henrik Westh

Ansvarlig dyrevelfærd .

09.11.2015

Lars Münter, CSR.dk

Responsible Food-konferencen har sat et program, der sigter mod at komme hele vejen rundt om fødevaresektorens indsats for bæredygtighed i egne rækker og over for forbrugeren. Med paneldebat, miniseminarer, markedsplads og i massevis af cases med praktiske erfaringer, sættes der for en dag fokus på ansvarligheden fra fødevarernes oprindelse, over deres forarbejdning til deres brug og bortskaffelse. Programmet rummer eksempler og budskaber fra en stor del af ansvarlighedsindsatsen, men det er et kæmpeområde at gabe over, og alle de vigtige dagsordener kæmper om pladsen.
 
Det brede program har her - et par uger før dagen - trukket godt med deltagere til, og blandt dem er Henrik Westh, Retail Manager i Dyrenes Beskyttelse. Hans primære interesse ligger naturligt nok på det første led i værdikæden, men han vil med lige så stor glæde overvære de mange cases fra de efterfølgende led og paneldebatten, der går på tværs af kæden. For Dyrenes Beskyttelses indsats retter sig i høj grad også mod fødevareproducenter, detailhandlen og os forbrugere, og oveni forventer han at få nye vinkler til sit arbejde og hente inspiration.
”Danskerne vil have klar besked om niveauet af dyrevelfærd i deres fødevarer. I en ny undersøgelse, som ANALYSE DANMARK har foretaget for Dyrenes Beskyttelse, svarer 71 procent, at både detailhandlen og fødevareproducenterne skal gøre mere for at oplyse om dyrevelfærd. Det har naturligvis stor betydning for fødevareproducenter og detailhandlen, at det forholder sig sådan, og vi er derfor gået i dialog med dem om at informere mere åbent og transparent om dyrevelfærden i de fødevarer de sælger” beretter Henrik Westh og tilføjer: ”Alle har et ansvar – primærproducenterne, slagterierne, fødevarevirksomhederne, butikkerne og forbrugerne – men hvor stort et ansvar kan vi lægge over på forbrugernes skuldre? Skal forbrugerne kunne gøre en forskel, skal de i hvert fald som minimum have klar besked. Her har fødevareproducenterne og detailhandlen et stort ansvar”.

En bred kontakt til branchen
Endelig har det stor betydning for Henrik Westh, at han som kontaktperson til fødevareproducenter og detailhandlen har mulighed for at møde repræsentanter fra disse brancher. Med i sin taske har han nemlig et kyllingemanifest, som ca. 10.000 personer til dato har tilsluttet sig på kyllingemanifest.dk. ”Tilbage til den gode kylling” er kampagnens slogan, og det går kort og godt ud på at få flere af de gode kyllinger tilbage i butikkernes kølediske.
 
”Der er simpelthen et akut behov for at forbedre industrikyllingernes velfærd. Hvert år opdrættes knap 112 millioner danske industrikyllinger. Kun en forsvindende lille del af dem, under 1 %, har mulighed for at leve et normalt kyllingeliv med adgang til det fri. Resten lever i store haller uden dagslys, uden adgang til det fri og uden plads til at bevæge sig på. De vokser sig slagtemodne på under 42 dage. Så hurtigt at deres ben ikke kan bære dem, og deres indre organer ikke kan følge med. En trist udvikling, som vi ønsker at sætte fokus på med lanceringen af Dyrenes Beskyttelses kyllingemanifest ” fortæller Henrik Westh, som samtidig opfordrer alle til at tilslutte sig manifestet på kyllingemanifest.dk.
 
Med sit store engagement i fødevarer og dyrevelfærd ærgrer det Henrik Westh, at lige præcis dyrevelfærd ikke har sit eget seminar på konferencens program, men så meget desto mere glæder han sig over, at han kan se Unilever, Thise og COOP på talerstolen. For alle har de sat dyrevelfærd på deres dagsorden, og det bliver interessant at høre, hvor meget de vægter det i deres indlæg på konferencen, siger han.
 
Responsible Food finder sted d. 26. november i Natur & Biovidenskabelig Fakultets festauditorium på Frederiksberg, og programmet byder blandt andet på gæstetaler ved Forbrugerrådet Tænk’s formand Anja Philip og associeret professor ved KU-Food Matters Frank Sejersen. Der er garanti for to indlæg, som kommer til at dække mange ansvarlighedsdagsordener på fødevareområdet.
 
Derudover har konferencen en stribe seminarer med stærke cases og om centrale emner inden for ansvarlighed, paneldebat med nogle af hovedaktørerne inden for fødevareansvarlighed. Der vil også være en markedsplads, hvor alle interessenter inden for dagens tema kan mødes til en udveksling af visitkort og holdninger. Læs mere om konferencen og tilmeld på www.csr-link.dk.

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

25.08.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: CO2-tal og klimadata – hvordan formidler man det juridisk korrekt?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
'Kæmp for alt, hvad du har kært' med generalsekretær Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

28.10.2025

Sted

Odense, København, Aarhus, Haderslev, Aalborg

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.10.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

03.11.2025

Sted

Odense

Klimakampen ApS
Event
Klimakampen - November 2025

Klimakampen er en interaktiv kampagne, hvor kollegaer konkurrerer om at udføre klimavenlige handlinger. Kampagnen skaber engagement, styrker fællesskabet og gør det let for jeres organisation at handle på klimaforandringer.

Dato

03.11.2025

Tid

00:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

03.11.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

03.11.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus