egetæppers overskudsvarme sendes videre til 250 husstande

Et ambitiøst energisamarbejde mellem egetæpper og Eniig (tidligere EnergiMidt) fører tæppefabrikkens overskudsvarme direkte ind i ledningsnettet til 250 husstande i nærområdet.

Fabrikschef Aksel Heltoft ved det nye varmegenvindingsanlæg.

Varmegenvindingsanlægget blev indviet fredag d. 25. november 2016 af Viceborgmester i Herning Kommune Kent Falkenvig og egetæppers fabrikschef Aksel Heltoft. Sidstnævnte demonstrerede, hvordan varmen kommer fra den ovn, der tørrer tæpperne, når de har været igennem fabrikkens avancerede farvemaskine.

Produktionen af overskudsvarme sker ved at lade dampen fra tørreovnen opvarme fjernvarmevandet til 70 grader. Overskudsvarmen føres derefter direkte ind i et ledningsnet, der blev forbundet med fjernvarmenettet for en del år siden i forbindelse med et tidligere forsøg med overskudsvarme. Forsøget blev dog sat i bero, da den daværende teknologi ikke matchede egetæppers grønne ambitionsniveau.

De varme facts

Med det nye genvindingsanlæg producerer egetæpper 5.000 MWh om året svarende til 0,6% af Eniigs fjernvarmekøb fra Herningværket. Projektet vil give Eniig et overskud på tre mio. kr. over 20 år og vil i samme periode reducere CO2-udeledningen med 1.375 ton. Det resulterer i en samfundsøkonomisk gevinst på 1,6 mio. kr. fra den sparede udledning af kuldioxid og andre drivhusgasser.

Aksel Heltoft forklarer: ”Vi er stolte af, at varmegenvindingsanlægget nu er en realitet. Hos egetæpper investerer vi i energisparende løsninger, fordi det giver rigtig god mening for os at mindske belastningen af miljøet og de mennesker, der lever i det. Udover den miljømæssige gevinst er projekterne ofte økonomisk rentable, og det er også tilfældet med det nye anlæg, som vi forventer at have tjent hjem indenfor 2,5 år.”

egetæpper har netop gennemført et tilsvarende varmegenvindingsprojekt på fabrikken i Gram, hvor et energisamarbejde med Gram Fjernvarme og DONG Energy sikrer genvinding af overskudsvarme svarende til forbruget i 130 parcelhuse.

Stribevis af anerkendelser

Omverden har fået øjnene op for egetæppers miljøindsats, og virksomheden har siden oktober 2015 modtaget 3 forskellige CSR-priser fra henholdsvis KPMG, Danish Design Award og Mad & Bolig - samt en anerkendelse fra Europakommissionen.

Priserne er et udtryk for de resultater, egetæpper leverer, og virksomheden har for eksempel opnået Cradle to Cradle certificering af 34 produkter. Cradle to Cradle er indbegrebet af cirkulær økonomi, og produkter med høj Cradle to Cradle-score betragtes som de mest bæredygtige i verden. Den omfattende certificering har krævet et helt års forberedelse og er Danmarks største Cradle to Cradle certificering til dato - og én af de største globalt set. Det viser lidt om den stålvilje, der ligger bag virksomhedens mål om at blive førende indenfor CSR.

Blandt egetæppers andre bedrifter inden for ansvarlighed tæller et sortiment af tæpper, der blandt andet består af genanvendte fiskenet og plastikflasker. egetæpper er desuden én af de få virksomheder i verden med det omfattende CSR certifikat DS 49001. Certifikatet sikrer, at egetæpper arbejder ambitiøst med syv fokusområder: god ledelse, menneskerettigheder, arbejdsforhold, miljøforhold, forbrugerforhold, god forretningsskik samt lokal samfundsudvikling og -involvering.

31.05.2023egetæpper a/s

Sponseret

Ege Carpets styrker ledelsen med ny global direktør for marketing, produkt og bæredygtighed

08.05.2023egetæpper a/s

Sponseret

Tæppegigant udskifter latexlim med genanvendt lim fra knuste bilruder

31.10.2022egetæpper a/s

Sponseret

Carpet can help reduce energy costs up to 13%

05.07.2022egetæpper a/s

Sponseret

Ege Carpets Bæredygtighedsrapport 2021/2022

13.06.2022egetæpper a/s

Sponseret

Why architects and designers should use cradle to cradle certified® products in sustainable interior projects

09.06.2022egetæpper a/s

Sponseret

How to understand an EPD and work around its pitfalls