En god idé tilsat designtænkning udløste stor donation.

Da Huset Venture på workshoppen Bæredygtig Fremgang blev introduceret for designtænkning, drømte de ikke om, hvad det ville føre med sig. I dag står de med et helt nyt forretningsområde, som kan skabe arbejdspladser til ufaglærte.

Huset Venture er Danmarks største socialøkonomiske virksomhed, som arbejder for at skabe jobs til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Grundstenen er den sociale bæredygtighed, men virksomheden har også øjnene rettet mod både den miljømæssige og økonomiske bæredygtighed. 

Men selvom bæredygtigheden allerede er et naturligt og vigtigt afsæt for det daglige virke, valgte virksomheden at melde sig til workshoppen Bæredygtig Fremgang for at blive endnu dygtigere.

- Markedet har for alvor fået øjnene op for vigtigheden af bæredygtighed. Derfor ønskede vi at få endnu flere redskaber til at tænke bæredygtighed hele vejen rundt, så vi kan få de sidste hjørner med og styrke vores muligheder endnu mere, siger afdelingsleder i Aarhus, Lars Holstein.

Huset Venture ville gerne have inspiration til at udvikle nye forretningsområder:

- Gruppen af ufaglærte i vores målgruppe er stærkt stigende og giver behov for en større mangfoldighed af opgaver. Derfor har vi et målrettet fokus på at udvikle nye forretningsmuligheder, så vi kan få flere af disse ufaglærte i arbejde, siger Lars Holstein.

En helt ny måde at tænke på

Virksomheden arbejdede under workshoppen med flere konkrete indsatsområder, men det primære fokus var nye forretningsområder i bæredygtighedens navn. Undervejs blev de introduceret for 

en lang række forskellige værktøjer, som efterfølgende har fundet plads i virksomhedens interne værktøjskasse. 

- Det allervigtigste, vi har taget med os, er måden at tænke på. Via designtænkning og bevidstheden om at tænke åbent eller lukket, tør vi i dag kigge på en idé og arbejde i dybden med den, inden vi begynder at forholde os kritisk til den. Det giver nogle helt andre resultater, siger Lars Holstein, der fortæller, at man førhen ofte fik aflivet idéerne, inden de for alvor fik en chance.  

At designtænkningen virker, blev helt konkret for Huset Venture, da en medarbejder foreslog at arbejde med it-skrot.

- Før ville vi nok have skudt idéen ned, men i stedet valgte vi at gå i dybden med den ved at bruge de teknikker, vi havde lært. Vi tillod os kort sagt at turde tænke ind i alle mulighederne. 

Den proces har gjort, at Huset Venture i dag står med et helt nyt produktområde, der rammer ned i ét af deres vigtige fokusområder: At skabe nye beskæftigelsesmuligheder for ufaglærte. Projektet var så gennemtænkt og attraktivt, at Salling Fondene har valgt at støtte Huset Venture med en donation på 4,5 mio. kroner til projektet, der giver mulighed for at gøre it-skrot til en del af en cirkulær økonomi og for at give de tekniske komponenter en højere anvendelsesgrad. 

Kultur af samhørighed og løsninger

Da Huset Venture deltog i workshoppen, var de netop i gang med at etablere en ny afdeling i Kolding. Det var så nyt, at man alene havde en adresse og lovning på en masse genbrugstøj, der skulle håndteres. Men inden workshoppen sluttede, var der skabt rammer for den nye gren af familien: 

- I dag har vi en fin og meget gennemført forretning i Kolding, som sælger redesignet og upcycled tøj, fortæller Lars Holstein. 

Men også på et mere organisatorisk plan har worskhoppen rykket ved arbejdsgangene i Huset Venture:

- Ved hjælp af de værktøjer, vi fik med os, har vi formået at inddrage medarbejderne i langt højere grad, så vi får tænkt deres bidrag ind i vore processer. Ofte er det jo personalet, der sidder med de helt rigtige løsninger. Vi har fået en ny medarbejdergruppe, hvor alle husets afdelinger er repræsenteret, som fungerer som et anneks til samarbejdsudvalget. Dermed har vi fået skabt en kultur af samhørighed, hvor mange byder ind med løsninger.

Lars Holstein er slet ikke i tvivl om, at der ligger mange nye muligheder for Huset Venture i at tænke bæredygtigt i endnu højere grad:

- Der er ingen tvivl om, at markedet trækker i retning af mere bæredygtighed. Hvis vi får skabt bæredygtighed på alle linjer, vil vi stå stærkere og være endnu mere interessante for vores samarbejdspartnere. 

Om Bæredygtig Fremgang
Projektet Bæredygtig Fremgang er et gratis innovationsforløb med fokus i bæredygtig udvikling, der udbydes af Designskolen Kolding i samarbejde med D2i designklyngen. Læs mere om forløbet HER

30.01.2020Designskolen Kolding

Sponseret

Ministeren ser grønt

18.06.2019Designskolen Kolding

Sponseret

Fremtidens fødder skal pakkes ind i tang og blendet læder

29.08.2018Designskolen Kolding

Sponseret

NY RAPPORT OM CIRKULÆR ØKONOMI I TØJBRANCHEN FRA DESIGNSKOLEN KOLDING

En god idé tilsat designtænkning udløste stor donation.

06.08.2018Designskolen Kolding

Sponseret

28.06.2018Designskolen Kolding

Sponseret

Partnerskabsaftale mellem Kopenhagen Fur og Designskolen Kolding 2014-18 – eksempler på bæredygtig forretningsudvikling gennem design.