Energi – bæredygtighed er forretning

Engang var grøn energi noget for ildsjæle, hippier og gakkede ingeniører. Men ikke mere. Bæredygtige energiløsninger er fremtidens strategi for energisektorer, siger Dansk Energi Management & Esbensens Jørn Lykou, der taler på Responsible Energy 25/10.

Fremtidens energi skaber nye udsigter.

04.10.2017

CSR.dk

På konferencen Responsible Energy d. 25. oktober kommer man tættere på seneste udvikling i ansvarlighed i energi-sektoren, en branche der tidligere for mange var så kedelig grå, som mange af kontakterne i hjemmet – men i senere år er blevet en brølende løve, der kraftigt transformerer sig selv og resten af erhvervslivet med dem. Er de da alle sammen blevet hippier? Nej mener Jørn Lykou, CEO hos Dansk Energi Management & Esbensen, det er teknologiske landvindinger, der gør udviklingen naturlig. Men også det faktum, at der både i civilsamfundet og på politisk niveau er skabt en øget bevidsthed om et stærkt stigende ressourceforbrug. Dette er blandt andet manifesteret ved den globale accept af FNs Udviklingsmål i september 2015, der sætter fokus på optimeret energiudnyttelse og -forbrug.

Se programmet for Responsible Energy her.

”Grundlæggende handler det jo om produktion og forbrug. Hvor meget det koster at producere energi er ganske enkelt afgørende for, hvad man vil sætte i gang – og hvad man kan nøjes med at bruge er afgørende for, hvad man vil bygge. Men teknologi har givet os helt nye spilleregler, hvor især sol og vind pludselig bliver helt nye værktøjer – især i kombination med batteriteknologier,” fortæller Jørn Lykou.

Dansk Energi Management & Esbensen (DEM-ESB) er specialister indenfor energipolitiske projekter, monitorering og evaluering, fysiske projekter om byudviklingsplaner, nybyggeri og energirenovering af eksisterende byggeri.

Bæredygtigt koncept
Bæredygtighed er en del af forretningskonceptet og en del af måden, der arbejdes og tænkes på lige fra byudviklingsplaner til energirenoveringer, energiledelse og design af nye bygninger. For at opnå bedre udnyttelse af jordens knappe ressourcer, arbejder

Dansk Energi Management & Esbensen derfor konstant på at udvikle innovative rådgivningsmetoder og værktøjer til at forbedre bæredygtigheden hos kunderne. Virksomhedens værdier forpligter til at værne om jordens ressourcer og brugen af dem på en bæredygtig måde efter ”cradle to cradle” princippet. ”Det er stof til eftertanke, at mennesket rent faktisk har brug for fire planeter for at kunne blive ved med at bruge af jordens ressourcer i det tempo, som vi gør i dag,” påpeger Jørn Lykou.

Dansk Energi Management & Esbensen arbejder med andre ord med både egne kunder og partnere til at gøre verden mere bæredygtig og miljøvenlig, men ikke for de grønne eller blå øjnes skyld, understreger Jørn Lykou; ”At skabe en profitabel forretningsudvikling med overskud i den private sektor kræver at bæredygtighed indlejres i firmaets strategi. Det er ikke bare politisk korrekthed eller imagepleje, men en forretningsmæssig nødvendighed.”

Hos DEM-ESB er bæredygtighed således også nøglen til en god forretning, idet man på en holistisk måde har integreret målene i forretningskoncept og arbejdsgange. Dette tilfører bl.a. værdi ved eksempelvis at stimulere produkt- og service innovation, identificering og udvikling af nye markedssegmenter, stigende salg, styrkelse af brandet, forbedring af driftseffektiviteten og reducering af personalemæssige omkostninger.
SDG  - en forpligtelse

Verdensmålene handler derfor ikke kun om rapportering på impact, branding eller compliance. Det er ligeså meget og vigtigere et strategisk valg – at virksomhederne ser på sin kerneforretning og revurderer værdikæder, disses potentialer og risici (risk management) ud fra netop SDG’erne og forudser, hvor markederne og købekraften bevæger sig hen.

Verdensmål - en ny standard?
Med den solide opbakning alle lande har til til SDG’erne og med nationale handleplaner, samt multi- og bilaterale organisationer, der på sigt må formodes at indarbejde SDG i tenders (på line med QA or ISO standarder blev det i sin tid) eller når kapital- og pensionsfonde vil stille tilsvarende krav til bæredygtighed – ja så vil markederne ændre sig, og de virksomheder der hurtigt er omstillingsparate vil være morgendagens vindere.

Selv bidrager DEM-ESB’s arbejde til FN udviklingsmål: nr. 7 – Sikre adgang til bæredygtige og pålidelige energikilder som alle har råd til; nr. 11 – Bygge inkluderende, robuste og bæredygtige byer og bosættelser; Nr. 13 – Skride til umiddelbar handling for at bekæmpe klimaændringer og konsekvenserne af disse; Nr. 17 – Styrke globalt samarbejde for bæredygtig udvikling og mulighederne for implementering af dette. På basis af FN’s rapporteringsguider har firmaet opstillet 31 specifikke indikatorer, som alle projekter måles op imod.

”Dybt forankret i passionen for energieffektive løsninger stræber DEM-ESB efter at bidrage til en fremtid hvor energi og bæredygtighed er integreret på en omkostningseffektiv måde,” siger Jørn Lykou og tilføjer, ”det er vores ansvar - ja, næsten pligt - at bidrage til FNs bæredygtige udviklingsmål er dybt forankret i virksomhedens arbejde og opgaver både nationalt og internationalt, i udviklede lande såvel som i udviklingslande.”

På Responsible Energy 25. oktober kan man derfor også høre DONG Energy, WWF Verdensnaturfonden, Nykredit, Energinet Danmark, CO2-focus og Siemens fortælle mere om både Verdensmål og energiudvikling – og om hvordan de to hænger sammen som ærtehalm flere steder i verden. Se indholdet her.
 

Mere om DEM-ESB
Dansk Energi Management & Esbensen tilbyder blandt andet rådgivningsydelser indenfor bæredygtigt energidesign, bæredygtighedsledelse,

  • Implementering af projekter indenfor vedvarende energi, energieffektivitet og Demand Side Management (DSM) i Danmark, Sydøst Asien, Afrika og Europa og USA.
  • Bæredygtigt energidesign af nye bygninger (Integreret energidesign)
  • Bæredygtighedsledelse og -måling
  • Projektering, projekt identificering, design og vurdering af energiprojekter
  • Overordnet Energiplanlægning og Energiøkonomi
  • HR udviklingsprogrammer og kapacitetsopbygning indenfor energi
  • Energipolitik og Energiregulering
  • Økonomisk og finansiel evaluering og analyse af energi-infrastruktur systemer og energiprojekter, indeholdende forudgående undersøgelser, implementeringsmetoder; og
  • Monitorering og evaluering af projekter og programmer, som er i overensstemmelse med OECD-DAC kriterierne.

Læs mere om deres projekter her.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus