Energieffektivisering: Hvorfor halter indsatsen og hvor ligger løsningerne?

Virksomhedsalliancer presser på for at få øget fokus på energieffektivisering – med god grund. For på trods af potentialet står disciplinen stadig i skyggen af etablering og overgang til vedvarende energi.

Foto: Flickr.

20.10.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke til diskussion: Energieffektivisering er den hurtigste og billigste måde at reducere energiomkostninger og CO2-udledninger på.

”Vi kalder det “the first fuel” og det bør ligge allerforrest i indsatsen i alle sektorer, siger det Internationale Energiagenturs (IEA) chef for energieffektivitet, Kevin Lane, i en rapport om energieffektive løsninger i industrien.
 
Hurtigst og billigst er ikke uvæsentligt i det, det respekterede magasin ”Foreign Affairs” i begyndelsen af 2023 kaldte ”Energiusikkerhedens tidsalder”. Oven i det kan man lægge klimakrisen, som fører til mange nye krav. F.eks. vedtog EU i sommeren 2023 et nyt energieffektiviseringsdirektiv, der pålægger medlemslandene inden for to år at implementere ny lovgivning, der kan reducere EU’s samlede el- og varmeforbrug med knap 12 procent i 2030.

Alligevel er energieffektivitet den grønne omstillings oversete barn. Nok til at der både nationalt og internationalt er etableret interesseorganisationer, som involverer virksomheder, skaber og deler viden og presser på for at få energieffektivitet længere op på den politiske dagsorden.

Hvorfor halter det med at bruge den bedst løsning?
En rapport udarbejdet af ABB og St Gallen Universitet i 2022 undersøgte, hvad der driver og forhindrer fokus på energieffektivitet i industrivirksomheder. Gennem 44 interviews og 182 deltagere i et kvantitativt survey kunne man konkludere, at virksomhedernes arbejde med energieffektivitet er motiveret af: lovkrav, besparelser, personlig motivation, brand og omdømme, kundeforventninger og nye forretningsmuligheder. Sammer rapport når desuden frem til de mest oplagte metoder til at opnå effektiviseringsgevinster. De er: fokus på udstyr gennem indkøb af nyt, tilpastning eller opgradering af gammelt eller procesoptimering eller øget brug af digitale løsninger.

Undersøgelsen viser også, at hovedparten af virksomhederne inklusiv deres øverste ledelse anerkender, at det er relevant at arbejde med energieffektivitet og sætte ambitiøse mål for indsatsen. Men trods dette er resultaterne af arbejdet jævnligt et stykke vej fra forventningerne, pga. især fire barrierer:

  1. Mangel på dokumenteret viden om muligheder
    Man mangler viden om, hvad der er teknologisk muligt, og der er for få gode data til at vurdere mulige indsatser i forhold til hinanden. Det resulterer i, at investeringsbeslutninger bliver taget på baggrund af mavefornemmelser og at mere synlige prestigeprojekter med lav risiko ofte bliver valgt frem for mindre synlige projekter med højere risiko – men ofte også langt højere effektiviseringspotentiale. Hovedforklaringen i denne situation er, at der mangler data og hertil god databehandling. Det skyldes især, at virksomhedernes udstyr er for blandet, IT-systemerne ikke moderne nok, produktionsudstyret er ikke forbundet med dataindsamlingssystemer, for få datapunkter indsamlet og kompetencer til at opbevare, håndtere og fortolke data.

Hvem skubber på?

SYNERGI arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem. SYNERGIs 12 medlemmer er danske virksomheder og organisationer, der i de seneste mange år har sikret, at Danmark og verden får mere ud af mindre med energieffektive teknologier. Organisationen producerer og deler viden, som gør det lettere at arbejde med energieffektivitet og understreger nødvendigheden af god lovgivning.

The Energy Efficiency Movement er en international bevægelse for udbredelsen af gode energieffektivitetsløsninger og mere politisk opmærksomhed. Bevægelsens fokus ligger primært på industriel produktion, som står for 40 procent af det globale energiforbrug og 30 procent af alle CO2-udledninger. Den oprindelige initiativtager var industrigiganten ABB, som også er særligt aktiv. Dens 400 medlemmer kommer hovedsageligt fra Europa, Indien og Kina. Seks danske virksomheder har meldt sig under fanerne: Danfoss, en stor SMV og fire helt små virksomhder. For at blive godkendt som ”mover”, som de kalder deres medlemmer, skal en organisation opstille et reduktionsmål for sig selv i forhold til energiforbrug og udledninger. Organisationen producerer selv ny viden og deler cases med gode løsninger på site website og rækker ud til politikere i lande verden over.

  • Manglende kompetencer og ressourcer
    Som rapporten foreslår, kan løses ved at omprioritere ressourcer internt, hyre ekstern rådgivning og udvidet samarbejde med leverandører af det udstyr, virksomheden har.
     
  • Incentiver modarbejder hinanden og manglende prioritering af emnet
    Undersøgelsen viser, at de færreste har energieffektivitet med i virksomhedens primære KPI’er, og at kriterierne for at godkende investeringer i energieffektive løsninger var for snævre. Det svækker synligheden af indsatsen og motivationen til at arbejde med emnet.
     
  • Modstand over for forandring
    De fleste ændrer kun på etablerede måder at gøre ting på, hvis der er virkelig overbevisende argumenter. I forhold til energieffektivitet er de ofte forholdsvis tekniske og det kræver derfor et nogenlunde højt niveau af oplysning, hvis medarbejdere skal arbejde dedikeret med i implementeringen af mere energieffektive processer og nyt udstyr. De fleste i undersøgelsen mener, at intern træning vil kunne løse en stor del af denne udfordring.
  • Ti løsninger man kan gå i gang med lige nu
    The Energi Efficiency Movement’s indsats stopper dog ikke ved analysen af udfordringerne. For et år siden udgav foreningen således endnu en rapport med navnet ”The Industrial Energy Efficiency Playbook”.

    Den gennemgår 10 områder, hvor industrivirksomheder kan sætte ind med det samme, for at reducere energiudgifterne og CO2-udledninger. Vel at mærke indsatser, der går længere end de helt basale hygiejnefaktorer som at slukke for udstyr, når det ikke er i brug, skift til LED-lyskilder eller isolering af vægge og rørføringer.

    Det understreges, at inden for alle 10 områder peger man kun på løsninger, der lever op til tre kriterier: de brugte teknologier skal være afprøvede, bredt tilgængelige og sikre, de skal have positiv effekt på både energiudgifter og udledninger, og de skal kunne installeres hurtigt uden for stor kompleksitet eller høje udgifter.

    Dansk Industri på banen
    Trænger man til flere ideer - og ideer uden for industriproduktionen - kom Dansk Industri i september 23, som svar på energieffektiviseringsdirektivet, med et udspil bestående af 39 konkrete forslag til, hvordan Danmark på tværs af erhvervsliv, det offentlige og husholdningerne kan bruge energien langt mere effektivt.

    "Det er på tide, at vi sætter energieffektivitet øverst på den politiske dagsorden. Alene vores huse har et energispild på op mod 30 procent. Det er ikke godt nok, særligt når vi har et erhvervsliv, der har musklerne til at få os i mål," siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Industri, i en artikel på di.dk.

    Forslagene ligger inden for fire kategorier: Energibesparelser, fleksibilitet - som sikrer bedst udnyttelse af energisystemet, elektrificering og sektorintegration - som sikrer udnyttelse af overskudsenergi og -varme, og udspillet fremhæver desuden digitalisering og adang til medarbejdere med de rette kompetencer som afgørende forudsætninger for at lykkes. 

    Udspillet kan ses her

    Dansk Standard

    Sponseret

    Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

    Bureau Veritas

    Sponseret

    Online forum om food waste & loss

    Denne artikel er del af et tema:

    Tema: Energieffektivitet

    På vejen til nul skal energieffektivitet levere op mod 40 procent af de nødvendige reduktioner. Alligevel lever disciplinen en stille tilværelse sammenlignet med investeringer i vedvarende energi og nye teknologier som PtX og carbon capture. Det vil CRS.dk lave om på med dette tema.

    Relateret indhold

    08.05.2024CSR.dk

    Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

    08.05.2024CSR.dk

    Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

    08.05.2024Klimakampen ApS

    Sponseret

    Klimakampen skaber fællesskaber på arbejdspladsen

    08.05.2024Aalborg Kommune

    Sponseret

    Tilmeldingen er åben: Aalborg inviterer til stor international konference om bæredygtige byer

    07.05.2024Floral Affairs ApS

    Sponseret

    Mors Dag: Kærligheden til Mor må Ikke koste klimaet

    07.05.2024Bureau Veritas

    Sponseret

    Vil du Wake Up ⏰ med os?

    07.05.2024CSR.dk

    På bar bund med håndtering af e-affald

    03.05.2024CSR.dk

    3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

    Jobmarked

    Se alle

    Lemvigh-Müller

    ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

    Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Anlægsgartner Gottlieb A/S

    Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

    Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Semler Gruppen A/S

    Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

    Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    19.05.2024

    UN Global Compact Network Denmark

    Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

    Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    09.05.2024

    Beierholm

    Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

    Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    DSV

    Sustainability strategy and reporting professional

    Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    DSV

    Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

    If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Deloitte

    Bliv en del af vores ESG Advisory Team

    Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Deloitte

    Bliv en del af vores ESG Advisory Team

    Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

    Område

    Midtjylland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Deloitte

    Bliv en del af vores ESG Advisory Team

    Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

    Område

    Syddanmark

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    Aros Business Academy
    Efteruddannelse
    Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

    Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

    Dato

    13.05.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

    Food Nation
    Konference
    Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

    May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

    Dato

    14.05.2024

    Sted

    Ho Chi Minh City

    BSR
    Workshop
    Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

    The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

    Dato

    14.05.2024

    Tid

    08:30

    Valified
    Webinar
    GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

    Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

    Dato

    14.05.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Online

    Aros Business Academy
    Efteruddannelse
    Aros Mini MBA – Lederuddannelse

    Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

    Dato

    14.05.2024

    Tid

    08:00

    Sted

    Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

    TANIA ELLIS – The Social Business Company
    Webinar
    Webinar: Lær at tale ESG

    Ønsker du at få styr på "bogstavssuppen", så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

    Dato

    15.05.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Online