20.07.2017  |  Klima, miljø og energi

Energigiganter vil have fjernet tilskud til stærkt forurenende kraftværker

Shell og Statoil er blandt de virksomheder, der står bag organisationen Make Power Clean og et fælles brev til EU. Budskabet er klart: Det skal ikke kunne betale sig at udlede tonsvis af CO2.

En sammenslutning bestående af 13 store energivirksomheder, blandt andre Siemens, Shell og Statoil, har lanceret et nyt initiativ med det formål at begrænse mængden af tilskud, der bliver givet til stærkt forurenende kraftværker i EU. Det skriver Sustainable Brands.

Initiativet hedder Make Power Clean, og er opstået som en reaktion på Europa-kommissionens forslag om at oprette et kulstofberettigelseskriterium. Kriteriet ville betyde, at virksomheder, der modtager økonomisk støtte til at producere el, bliver tvunget til at begrænse deres CO2-udledning.

Og det er et skridt i den rigtige retning, mener medlemmerne i Make Power Clean:

”Vores elregninger burde ikke støtte aktiviteterne hos de mest forurenende kraftværker, når nu renere energiformer er tilgængelige. Det ville i høj grad stride imod EU’s energi- og klimapolitik og ville også gå mod de europæiske forbrugeres interesser”, skriver sammenslutningens medlemmer blandt andet i et fælles brev til EU-kommissionen og EU-parlamentets medlemmer.

Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde

Make Power Clean skriver videre i brevet, at de støtter EU-kommissionens forslag om et loft på 550 gram CO2 per kwh for de elproducenter, der modtager økonomisk støtte fra EU. Samtidig bakker de op om det, de kalder et gennemsigtigt kulstofkriterie, der vil være på linje med den europæiske investeringsbanks investeringsregler. Et kriterie, der også ville harmonere godt med det europæiske handelssystem med CO2-kvoter, mener sammenslutningen:

”Kulstofkriteriet ville komplementere ETS (EU Emission Trading Scheme, red.). Den igangværende ETS-reform er afgørende for at levere et meningsfuldt CO2-prissignal for at skifte til en lavere kulstofproduktion. Europas handel med CO2-kvoter sætter pris på kulstof, mens kriteriet forhindrer kapacitetsmekanismer i at belønne de kraftværker, der udleder mest CO2”, skriver Make Power Clean i brevet.

Læs hele brevet fra Make Power Clean-organisationen her.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere