Energigiganter vil have fjernet tilskud til stærkt forurenende kraftværker

Shell og Statoil er blandt de virksomheder, der står bag organisationen Make Power Clean og et fælles brev til EU. Budskabet er klart: Det skal ikke kunne betale sig at udlede tonsvis af CO2.

EU-kommissionen har taget et skridt i den rigtige retning ved at foreslå oprettelsen af et kulstofkriterie, mener virksomhederne bag Make Power Clean. Arkivfoto. .

20.07.2017

CSR.dk

En sammenslutning bestående af 13 store energivirksomheder, blandt andre Siemens, Shell og Statoil, har lanceret et nyt initiativ med det formål at begrænse mængden af tilskud, der bliver givet til stærkt forurenende kraftværker i EU. Det skriver Sustainable Brands.

Initiativet hedder Make Power Clean, og er opstået som en reaktion på Europa-kommissionens forslag om at oprette et kulstofberettigelseskriterium. Kriteriet ville betyde, at virksomheder, der modtager økonomisk støtte til at producere el, bliver tvunget til at begrænse deres CO2-udledning.

Og det er et skridt i den rigtige retning, mener medlemmerne i Make Power Clean:

”Vores elregninger burde ikke støtte aktiviteterne hos de mest forurenende kraftværker, når nu renere energiformer er tilgængelige. Det ville i høj grad stride imod EU’s energi- og klimapolitik og ville også gå mod de europæiske forbrugeres interesser”, skriver sammenslutningens medlemmer blandt andet i et fælles brev til EU-kommissionen og EU-parlamentets medlemmer.

Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde

Make Power Clean skriver videre i brevet, at de støtter EU-kommissionens forslag om et loft på 550 gram CO2 per kwh for de elproducenter, der modtager økonomisk støtte fra EU. Samtidig bakker de op om det, de kalder et gennemsigtigt kulstofkriterie, der vil være på linje med den europæiske investeringsbanks investeringsregler. Et kriterie, der også ville harmonere godt med det europæiske handelssystem med CO2-kvoter, mener sammenslutningen:

”Kulstofkriteriet ville komplementere ETS (EU Emission Trading Scheme, red.). Den igangværende ETS-reform er afgørende for at levere et meningsfuldt CO2-prissignal for at skifte til en lavere kulstofproduktion. Europas handel med CO2-kvoter sætter pris på kulstof, mens kriteriet forhindrer kapacitetsmekanismer i at belønne de kraftværker, der udleder mest CO2”, skriver Make Power Clean i brevet.

Læs hele brevet fra Make Power Clean-organisationen her.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V