Energiledelse øger indtjeningen

Et middel til identifikation af ’energislugere’, et værktøj til øget indtjening og en kilde til langsigtet udvikling. Det er blot nogle af de positive konklusioner, der er blevet udledt i en ny undersøgelse om energiledelse i certificerede organisationer.

Christine Weibøll Bertelsen er standardiseringskonsulent hos Dansk Standard..

En ny international undersøgelse om brug af energiledelse i ISO 50001-certificerede virksomheder bekræfter en positiv betydning af energiledelse i hele verden.

Undersøgelsens resultater taler for sig selv:

  • 95% af virksomhederne mener, at standarden er et nyttigt værktøj til at identificere de aktiviteter, der forbruger energi
  • 75% af dem opfatter det som et middel til øget indtjening
  • 85% ser det som en kilde til langsigtet udvikling
  • 76% mener, at standarden er et middel til at forbedre færdigheder og knowhow hos deres ansatte
  • 89% af brugerne er tilfredse
  • 95% af brugerne vil stærkt anbefale standarden.

Helt konkret giver standarden ISO 50001-brugerne et værktøj til at sikre en systematisk tilgang til energiledelse. Det giver dem mulighed for at udvikle sig og foretage besparelser hurtigt.

Holder øje med forbruget i hverdagen

Christine Weibøll Bertelsen, Standardiseringskonsulent hos Dansk Standard, har arbejdet med udviklingen af energiledelsesstandarden og kender standarden godt. Hun er ikke overrasket over de positive konklusioner om ISO 50001:

- Vi oplever, at mange virksomheder har stor nytte af standarden. Jeg tror især, at det skyldes, at arbejdet med ISO 50001 giver dem en systematisk tilgang til energibesparelser. De kan løbende holde øje med energiforbruget i den daglige drift. Det er noget, de fleste virksomheder kan forholde sig til og bruge til noget.

Ifølge undersøgelsen er der flere forskellige årsager til, at virksomhederne er blevet motiveret til at arbejde med energiledelse. For nogle virksomheder handler det om, at det er nødvendigt at foretage besparelser gennem optimeret energistyring. For andre handler det om, at det er en del af virksomhedens strategi, eller at kunder eller myndigheder kræver det.

Nu går revisionen i gang

Undersøgelsen er udgivet af AFNOR (ISO-medlem i Frankrig) og bygger på analyser af 78 ISO 50001-certificerede organisationer i seks lande, nemlig Frankrig, Tyskland, Taiwan, Storbritannien, Rusland og Marokko. Den udkommer netop som arbejdet med at revidere den eksisterende standard går i gang. Christine Weibøll Bertelsen har en række idéer til, hvor standarden kunne styrkes i den nye version:

- I mine øjne kunne man godt arbejde mere med organisationens ansvar, så det er helt tydeligt, at ledelsen skal gå mere ind i arbejdet, uddele ressourcer og sikre et energiteam med veldefinerede arbejdsopgaver. Derudover kunne den nuværende tekst godt blive mere detaljeret og vejledende. Den er meget generisk i dag, siger Christine Weibøll Bertelsen.

Alle interesserede kan deltage i arbejdet med revisionen af ISO 50001. Læs mere på Dansk Standards hjemmeside

Du kan downloade hele undersøgelsen her

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

05.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Det nye bygningsdirektiv kalder på standarder

14.12.2023Dansk Standard

Sponseret

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

27.11.2023Dansk Standard

Sponseret

Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig