ESG på vej til at ændre investeringsmarkedet

I begyndelsen af juni drog en dansk delegation af ESG-investorer og CSR-managers til London for tage pulsen på bæredygtige investeringer i et af verdens absolutte finanscentre. Budskabet var klart: ESG er en ”Source of alpha”. Få turens højdepunkter her

Kapitalforvalteren Hermes er helt i front på integreringen af ESG i sine investeringer.

25.06.2018

CSR.dk

Med 5 besøg i den engelske hovedstad på blot én dag var der lagt op til et intensivt program med sessioner hos nogle af de vigtigste organisationer inden for de forskellige områder af bæredygtige investeringer: Future Fit, MSCI, Royal Bank of Canada, London Stock Exchange Group, Sustainalytics, Financial Reporting Council og Hermes EOS.

”Det var helt utroligt, som vores værter åbnede dørene for os og mødte op med deres stærkeste hold af eksperter, hvert sted vi var,” siger Jens Prebensen, stiftende partner i CSR LINK og arrangør af delegationen, og han sender en særlig tak til Royal Bank of Canada, som foruden gæsteindlæg ved Sustainalytics og Financial Reporting Council havde inviteret deres ESG-netværk med til sessionen.

Læs mere: Program for CSR/ESG-studieturen til London

”Vi delegater sad ved et bord i midten af mødelokalet, mens alle deres gæster og topfolk sad rundt om. Vi følte os virkelig som grever og baroner,” siger Jens Prebensen, som i øvrigt er stolt over, at det var lykkedes at få så stærke navne som Mærsk Group, Ørsted, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Center for ESG Research, ESG Matters, Capital Market Partners og investeringsfonden Kirkbi med i delegationen.

Turens højdepunkter
Blandt studieturens besøg var også et møde på den ikoniske børs London Stock Exchange. Efter et grundigt sikkerhedscheck fik delegaterne en indføring i London Stock Exchange Group’s nye ESG-vejledning og deres, FTSE Russell’s, indsats for, at virksomhederne kommer med på den bæredygtige omstilling. Det var næsten overvældende, fortæller Jens Prebensen: ”Der sad vi i hjertet af Londons, Storbritanniens, finansverden og hørte om det nyeste nye på børsen inden for bæredygtige investeringer. Jeg tror, vi alle sammen fik et minde for livet ved det besøg.”

Læs mere: Program for CSR/ESG-studiekreds Efterår 2018

Selv om det var et højdepunkt på turen, vil Jens Prebensen ikke kalde det turens højdepunkt, for der var mange indtryk og nye indsigter, som delegaterne kunne tage med sig hjem. Som opsummering nævner Jens Prebensen:

Future Fit - på randen af en global kollaps
Future Fit er en økonomisk inkluderende løsning på det nuværende systems fallit. Ændrer virksomhederne ikke fra kun at være profitorienterede til også at agere med Purpose, vil markedet erodere. Det har Future-Fit løsningen på, og de er ved at lave et Development Council med deltagelse fra en række store virksomheder, heriblandt flere danske med Novo Nordisk i spidsen.

MSCI – bæredygtige investeringstrends
Verden ændrer sig med bæredygtighedsudfordringer i makroskala. Investorerne ændrer sig med nye præferencer og forventninger. Datatilgængelighed og analyseredskaberne ændrer sig, så man nu kan måle det førhen umålelige. Og endelig er vi på vej ind i et nyt reguleringsregime. Investorerne har derfor i stadig større grad behov for et nyt rammeværk til at vurdere afkast, muligheder og risici.

Royal Bank of Canada – ESG historie, filosofi, processer og praksis
ESG er ikke længere ”hippi”. Det er en udvidet vej til at måle og veje virksomheder og derigennem opnå bedre vurdering af risici og muligheder. Endvidere giver det investorerne bedre adgang til at styre virksomhederne væk fra negativ impact, der ødelægger deres fremtidsmuligheder, til positiv impact. ESG har nu fået så godt fat, at det kan rykke kapitalmarkederne væk fra ensidig fokus på kapital. I stedet for kortsigtede afkast, går investorer mere og mere i retning af langsigtet engagement med ESG som ”alpha source”.

Sustainalytics – ESG research
Gennem ESG opnås data for en lang række områder, som gør det muligt at rate en virksomheds ”Controversy and Event” – Stakeholder Impact og Reputational Risk - og ”Impact and Risk”. Ud fra en analyse på en lang række virksomheder, kunne Sustainalytics fastslå, at Materiality temaerne for de kommende år bliver: Cybersikkerhed, Skatteunddragelse, Mangfoldighed og inklusion og Klimaændringer.

London Stock Exchange Group - ESG rapportering og bæredygtige investeringer
LSEG’s nye ESG-vejledning sigter mod en højere forståelse mellem aktieudbydere og investorer og skal bane vejen for benchmarking på tværs af markeder. Samtidigt skal den være et redskab for investorerne til at påvirke deres investeringer i en positiv, mindre risikobetonet retning. Flere analyser viser, at det giver et langt bedre afkast. Som ”breaking” viser seneste målinger, at Green Economy nu er ved at overhale Fossil Fuels i Market Capital.

Hermes Investment Management – Integration på tværs af investeringsspektrummet
Ansvarlige investeringer har positiv påvirkning på Omdømme, Risici, Afkast og Indflydelse. Hermes er helt i front i forhold til sine peers som pioner på ESG og Engagement Integration med store investeringer i blandt andet bæredygtigt byggeri og infrastruktur. ESG ses som alpha med øget afkast, og som giver langsigtet værdi og forener performance med positive ændringer.

Ny CSR/ESG-studiekreds til efteråret
At turen har været rejsen værd har Jens Prebensen et konkret bevis på, for allerede nu har tre delegater givet forhåndstilsagn på at tage med, hvis der skulle blive en gentagelse til næste år.

Som det næste skud på stammen starter en ny studiekreds op i efteråret med det første møde d. 3. september. Jens Prebensen oplyser desuden, at CSR LINK er ved at varme op til et besøg fra nogle af de værter, de besøgte i London, og at de har lavet de første stregtegninger til en CSR/ESG-investeringskonference i marts.

Vil du gerne høre mere om studiekredsen og studieturen eller have tilsendt præsentationer og andet materiale fra turen, kan du kontakte Jens Prebensen, jp@csr-link.dk, lige som du er velkommen, hvis du har interesse i CSR/ESG-investeringskonferencen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus