EU spænder ben for grønne indkøb

Forældede EU-regler gør det til en voldsomt tidskrævende opgave for kommunerne at føre en grøn indkøbspolitik. Danske EU-politikere fra både rød og blå fløj erkender problemet, men en ændring af reglerne har meget lange udsigter.

EUs regler for offentlige udbud gør det besværligt for kommunernes indkøbsansvarlige at købe miljøvenligt ind..

05.09.2011

CSR.dk

EUs regler for offentlige udbud gør det så besværligt og tidskrævende for kommunerne at købe miljøvenlige produkter, at mange kommuner helt undlader at stille miljøkrav i deres udbudsmateriale. Sådan lyder meldingen fra det kommunale netværk Green Cities, som består af Albertslund, Allerød, Ballerup, Herning, Kolding og København.

Kernen i de grønne kommuners kritik af de nuværende regler er, at de i deres udbud ikke må stille krav til leverandører om, at deres produkter er miljømærket med eksempelvis EU's eget miljømærke ”Blomsten” eller det skandinaviske mærke ”Svanen”. Det er heller ikke tilladt for kommunerne at vægte en miljøcertificering af leverandørens produktion – som eksempelvis en EMAS eller en ISO 14001-certificering.

Kommunerne kan dog lovligt opstille krav om miljømæssige og tekniske specifikationer i deres udbudsmateriale, der sikrer at de indkøbte produkter er miljøvenlige. Men det er en meget tidskrævende og vanskelig opgave at finde frem til, hvad forskellige markeder kan levere af miljøvenlige produkter, og om der er et vist udsnit af markedet, der kan leve op til de ønskede specifikationer. Oveni skal kommunerne bruge tid på at vurdere validiteten af leverandørernes data, når tilbuddene er hentet hjem – i stedet for blot at kunne stole på et miljømærke, som er kontrolleret af en uafhængig organisation.

Kæmpe paradoks
Formanden for Green Cities netværket, Leif Pedersen, som også er byrådsmedlem for SF i Albertslund, kalder det ”paradoksalt” at kommunerne ikke må benytte anerkendte miljømærker i udbudsmaterialer.

”EU har både lavet miljømærket ’Blomsten’ og miljøstyringssystemet ’EMAS’, der stiller høje miljøkrav til henholdsvis produkter og til, hvordan en virksomhed skal arbejde med at reducere miljøpåvirkningerne fra produktionen. Men paradoksalt nok, så må vi ikke favorisere de virksomheder, der har indført EMAS eller miljømærket deres produkter med Blomsten, når vi køber ind. Dét selvom, vi i Albertslund Kommune selv er EMAS-certificerede og derfor skal stille miljøkrav til vores underleverandører. Det hænger slet ikke sammen,” siger Leif Pedersen.

Læs også: Miljømedarbejder: "EU-reglerne gør arbejdet unødvendigt besværligt" 

Ifølge det nuværende EU-direktiv er argumentet for ikke at tillade kommunernes brug af miljømærker, at det er konkurrenceforvridende og forhindrer en bred konkurrence på pris.

Den argumentation holder dog ikke længere, mener Leif Pedersen.

”Det er en forældet tankegang, for i dag findes der adskillige tusinde virksomheder i EU, som er enten EMAS- eller ISO 14001-certificerede. Og alene på det danske marked er der over 4.500 miljømærkede produkter, så for langt de fleste produktgrupper vil det være muligt for kommunerne at få tilbud fra en række forskellige leverandører med miljømærkelicens,” siger han og understreger, at de nuværende regler er så bøvlede, at der vil være kommuner, som helt opgiver at handle miljøansvarligt.

Både S og V klar til ændringer
Christel Schaldemose, der er Medlem af EU-parlementet for Socialdemokratiet, forstår godt kommunernes frustration. Hun sidder i Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, der netop er gået i gang med indledende drøftelser om det, som på sigt skal blive en fornyelse af EU-politik for offentlige indkøb.

”Jeg forstår kommunernes frustration og støtter deres ønske om at kunne stille krav om miljømærker og miljøcertificeringer i deres udbud. Jeg mener nemlig kun, at det er til gavn for samfundet, hvis kommunerne kan stille nogle mere direkte og markante miljøkrav til leverandørerne. Og det dur ikke, at prisen for en grøn indkøbspolitik er, at der skal bruges tonsvis af timer på at udfærdige udbudsmateriale – det koster skatteborgerne penge i sidste ende,” siger Christel Schaldemose og understreger at en regelændring vil gavne både kommuner og virksomheder.

Også Morten Løkkegaard, der er Venstres repræsentant i Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, vil gerne arbejde for en ændring, der gør livet nemmere for grønne kommuner.

”Uden at have nærlæst, hvad det er for krav, de bliver stillet overfor i dag, så synes jeg, det er meget rimeligt, hvis kommunerne får lov at stille krav om miljømærker, så der kan spares noget tid. Generelt bliver kommunerne i dag udsat for alt for meget administrativt bøvl, og det er vigtig for Ventre at bekæmpe,” siger Morten Løkkegaard.

Lang vej til afgørelse
Trods den umiddelbare forståelse fra de danske repræsentanter i EU- parlamentet, er der lang vej før en eventuel regelændring kan komme på plads. EU-kommissionen ventes nemlig først at være klar med et udkast til et nyt direktiv på området i starten af 2012. Derefter går der efter alt at dømme mindst ti måneder med at behandle ændringsforslag før et nyt direktiv kan vedtages endeligt i slutningen af 2012 eller starten af 2013.

Green Cities-netværket sendte i foråret et høringssvar, der gjorde opmærksom på problemstillingen, til EU-kommissionen.

 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

19.03.2025Slow A/S

Sponseret

Slow overtager African Coffee Roasters fra Coop amba og IFU – En ny æra for bæredygtig kaffe

13.03.2025Fristads Kansas

Sponseret

Resultatdrevet transformation: Første miljøvaredeklaration for tøj leverer markante besparelser

10.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Elektrikerne har akut behov for regeringens nye uddannelsesmillioner

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online