Europæiske lande støtter fossil energi med 800 milliarder om året

800 milliarder kroner. Hvert år. Det er hvad 11 lande i Europa – og EU selv – sender efter produktion og forbrug af olie, gas og kul om året. Klima- og finanseksperter advarer om, at det fastholder Europa på en forkert kurs.

28.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En rapport udgivet i dag af den britiske tænketank, Overseas Development Institute, og Climate Action Network (CAN) Europe har undersøgt hvilke tilskud der blev givet til fossile brændstoffer mellem 2014 og 2016 i 11 europæiske lande (Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Italien, Holland, Polen, Spanien, Sverige og Storbritannien) og EU selv. Det skriver euractiv.com og the Guardian.

Støtte til den forkerte retning
Overordnet er problemet, at landene bruger skattepenge til at fastholde afhængigheden af olie, gas og kul. 

”Den støtte låser Europa i en afhængighed af fossile brændstoffer i mange år endnu. Det er i strid med Parisaftalens krav om at finansiering skal arbejde for klimaet,” sagde Wendel Trio, leder af Climate Action Network Europe til the Guardian.

Støtten er også i modstrid med det løfte Europa har givet i forbindelse med Parisaftalen om at udfase støtten til fossile brændstoffer i 2020.

Plus og minus i EU's støtte til fossile brændstoffer

Plus

  • Miljøskadelige støtteordninger og reform af samme har været på EU’s dagsorden i flere år.
  • Udfasningen af støtte til fossile brændstoffer er reflekteret i mange EU strategier og processer.

Minus

  • På trods af stor opmærksomhed på politikniveau støtter EU’s budget og EU’s offentlige finansieringsinstitutioner fortsat produktion og forbrug af fossile brændstoffer.
  • EU’s  CO2-kvotehandelssystem giver gratis CO2-kvoter til energy-intensive sektorer, og der er undtagelser fra EU’s konkurrencelov gør det muligt for medlemsstaterne at sende statsstøtte efter produktion og forbrug af fossile brændstoffer. 

Helt uden henvisning til globale aftaler, men dog med globalt udsyn, var EU kommissionens gruppe af eksperter fra finanssektoren i juli måned i år ude med en advarsel. De pegede på, at virksomheder, der fortsat investerer i olie, gas og kul, vil ende med ubrugelige aktiver uden værdi (stranded assets), hvilket kan true stabiliteten i hele klodens finansielle system.

Deres anbefaling var, at penge i stedet skulle sendes i retning af ”kun at støtte vedvarende energi og mere effektiv brug af ressourcer og energi,” og foreslog samtidig at EU selv skulle ”eksplicit udelukke fossile brændstoffer og andre ikke-bæredygtige projekter” når der bliver brugt offentlige midler, fortæller euractiv.com.

Ikke uden dilemmaer
På trods af denne enighed om at støtte til fossile brændstoffer er en dårlig idé, er der dog et vist dilemma i, at halvdelen af støtten på forskellig vis går til at støtte lavindkomstgrupper, så de ikke udsættes for det, man kalder ”fuel poverty”, hvor familier ikke har råd til at varme deres hjem ordentligt op med helbredsproblemer i kølvandet, skriver the Guardian. Det gælder f.eks. 37 milliarder i årlige støttekroner i Storbritannien, og er en del af rationalet for de 30 milliarder Euro EU bruger til at støtte konvertering af infrastruktur fra kul til gas, især i den østlige del af Europa.  

Lastbiler og diesel i søgelyset
Transportsektoren får 44 procent af den samlede støtte, hvilket løber op i 365 milliarder kroner om året. Det er problematisk, bl.a. fordi nogle af midlerne går til at holde prisen på diesel kunstigt lav, som hjælper landene med at nå deres reduktionsmål på CO2, fordi udledningerne er mindre fra diesel end benzin. Til gengæld har forskning vist sammenhæng mellem diesel og luftforurening, som fører til for mange der dør for tidligt, skriver the Guardian.

Europakommissionen står for at skulle præsentere en “clean transport”-strategi i november måned i år, hvor man for første gang vil forholde sig til ”elefanten i rummet” og sætte grænseværdier for CO2-udledningen fra lastbiler. Modsat USA, Canada, Japan og Kina har man hidtil ikke haft regler for lastbiler, selvom disse står for 35 procent af CO2-udledningerne på verdensplan, ifølge euractiv.com.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart