Europæiske lande støtter fossil energi med 800 milliarder om året

800 milliarder kroner. Hvert år. Det er hvad 11 lande i Europa – og EU selv – sender efter produktion og forbrug af olie, gas og kul om året. Klima- og finanseksperter advarer om, at det fastholder Europa på en forkert kurs.

28.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En rapport udgivet i dag af den britiske tænketank, Overseas Development Institute, og Climate Action Network (CAN) Europe har undersøgt hvilke tilskud der blev givet til fossile brændstoffer mellem 2014 og 2016 i 11 europæiske lande (Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Italien, Holland, Polen, Spanien, Sverige og Storbritannien) og EU selv. Det skriver euractiv.com og the Guardian.

Støtte til den forkerte retning
Overordnet er problemet, at landene bruger skattepenge til at fastholde afhængigheden af olie, gas og kul. 

”Den støtte låser Europa i en afhængighed af fossile brændstoffer i mange år endnu. Det er i strid med Parisaftalens krav om at finansiering skal arbejde for klimaet,” sagde Wendel Trio, leder af Climate Action Network Europe til the Guardian.

Støtten er også i modstrid med det løfte Europa har givet i forbindelse med Parisaftalen om at udfase støtten til fossile brændstoffer i 2020.

Plus og minus i EU's støtte til fossile brændstoffer

Plus

  • Miljøskadelige støtteordninger og reform af samme har været på EU’s dagsorden i flere år.
  • Udfasningen af støtte til fossile brændstoffer er reflekteret i mange EU strategier og processer.

Minus

  • På trods af stor opmærksomhed på politikniveau støtter EU’s budget og EU’s offentlige finansieringsinstitutioner fortsat produktion og forbrug af fossile brændstoffer.
  • EU’s  CO2-kvotehandelssystem giver gratis CO2-kvoter til energy-intensive sektorer, og der er undtagelser fra EU’s konkurrencelov gør det muligt for medlemsstaterne at sende statsstøtte efter produktion og forbrug af fossile brændstoffer. 

Helt uden henvisning til globale aftaler, men dog med globalt udsyn, var EU kommissionens gruppe af eksperter fra finanssektoren i juli måned i år ude med en advarsel. De pegede på, at virksomheder, der fortsat investerer i olie, gas og kul, vil ende med ubrugelige aktiver uden værdi (stranded assets), hvilket kan true stabiliteten i hele klodens finansielle system.

Deres anbefaling var, at penge i stedet skulle sendes i retning af ”kun at støtte vedvarende energi og mere effektiv brug af ressourcer og energi,” og foreslog samtidig at EU selv skulle ”eksplicit udelukke fossile brændstoffer og andre ikke-bæredygtige projekter” når der bliver brugt offentlige midler, fortæller euractiv.com.

Ikke uden dilemmaer
På trods af denne enighed om at støtte til fossile brændstoffer er en dårlig idé, er der dog et vist dilemma i, at halvdelen af støtten på forskellig vis går til at støtte lavindkomstgrupper, så de ikke udsættes for det, man kalder ”fuel poverty”, hvor familier ikke har råd til at varme deres hjem ordentligt op med helbredsproblemer i kølvandet, skriver the Guardian. Det gælder f.eks. 37 milliarder i årlige støttekroner i Storbritannien, og er en del af rationalet for de 30 milliarder Euro EU bruger til at støtte konvertering af infrastruktur fra kul til gas, især i den østlige del af Europa.  

Lastbiler og diesel i søgelyset
Transportsektoren får 44 procent af den samlede støtte, hvilket løber op i 365 milliarder kroner om året. Det er problematisk, bl.a. fordi nogle af midlerne går til at holde prisen på diesel kunstigt lav, som hjælper landene med at nå deres reduktionsmål på CO2, fordi udledningerne er mindre fra diesel end benzin. Til gengæld har forskning vist sammenhæng mellem diesel og luftforurening, som fører til for mange der dør for tidligt, skriver the Guardian.

Europakommissionen står for at skulle præsentere en “clean transport”-strategi i november måned i år, hvor man for første gang vil forholde sig til ”elefanten i rummet” og sætte grænseværdier for CO2-udledningen fra lastbiler. Modsat USA, Canada, Japan og Kina har man hidtil ikke haft regler for lastbiler, selvom disse står for 35 procent af CO2-udledningerne på verdensplan, ifølge euractiv.com.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet