Første danske virksomhed drivhusgas-certificeret

Som den første virksomhed i Danmark blev H.J. Hansen Genvindingsindustri drivhusgascertificeret i august. Bag certificeringen gemmer sig et godkendt klimaregnskab, der fortæller, hvor mange drivhusgasser virksomheden udleder. Det vil H.J. Hansen bruge til fremover at vise omverdenen, at man tager klimaproblemet seriøst.

07.09.2009

CSR.dk

Med det internationale klimatopmøde i København til december er klimaudfordringerne for alvor kommet på dagsordenen i Danmark. Stadig flere virksomheder og private har taget udfordringen til sig og prøver gennem de mange forskellige klimamærkninger og miljøregnskaber at få styr på, hvor meget CO2, de egentlig udleder. En af de virksomheder, der har taget den udfordring mest seriøst, er genvindingsvirksomheden H.J. Hansen Genvindingsindustri A/S. Den fik som første virksomhed i landet en drivhusgascertificering efter den internationale standard ISO 14064-1 i august måned.

”Som genvindingsvirksomhed er vi jo faktisk en del af en industri, der sparer kloden for rigtig meget udslip af især CO2 . For vi genvinder jern og metal, så man undgår at skulle udvinde noget helt nyt. Til gengæld er vores rolle ret usynlig i klimadebatten, og det har vi gerne villet lave om på. Men hvis man starter en debat for at gøre opmærksom på sig selv, er man nødt til at sikre sig, at man har styr på tingene. Og derfor er vi startet med selv at få certificeret vores klimaregnskab, så vi har ryggen fri,” fortæller Rasmus Olsen, som er miljøkonsulent i H.J. Hansen og har været ansvarlig for virksomhedens certificeringsproces.

H.J. Hansen er egentlig en mangefacetteret virksomhed, der både beskæftiger sig med vinimport og -salg, vvs- og rørarbejde og endelig også genvinding af jern og metal. Den sidste del tegner sig for langt hovedparten af virksomhedens omsætning, og det er også her, at de mest oplagte grunde findes til at skabe debat om CO2-forbruget. Forskellige studier af genvindingsindustrien viser nemlig, at man sparer mellem 10 og 20 tons CO2 for hver gang man genvinder 1 ton aluminium frem for at skulle grave nyt malm op af jorden og starte processen helt forfra. Det er med andre ord en besparelse, der er til at tage og føle på, og desuden et regnestykke, som virker enkelt nok at opstille. Så hvorfor har H.J. Hansen alligevel ladet sig certificere?

”At finde frem til en CO2-udledning er sådan set let nok. Det ligger jo alle frit for. I vores tilfælde kunne vi bare have fundet en masse tal for vores diesel- og elforbrug og så gange det med en standardfaktor for til sidst at få vores samlede udledning af drivhusgasser. Men det siger jo ikke nødvendigvis så meget. For vi bestemmer jo selv, hvad vi tager med, og hvad vi ikke tager med, og det er der jo ingen, der kan tjekke. Derfor har vi valgt at blive certificeret. Vi vil hellere have, at der kommer en uvildig instans udefra og kigger os efter i sømmene. For det er et vigtigt signal for os at sende til vores omgivelser,” siger Rasmus Olsen.

Om selve certificeringsprocessen fortæller han, at allerførste skridt selvfølgelig handler om, at man som virksomhed får fastlagt sine metoder og modeller for derefter at kunne få fuldt overblik over sin udledning af CO2 og andre drivhusgasser som metan og lattergas. Det kan være en kompliceret proces, da de fleste virksomheder har mange forskellige udledningskilder. Derudover findes der mange forskellige måder at måle og registrere udledningen på.

”Man er nødt til at træffe en række valg om, hvor langt væk fra virksomhedens kerneproduktion og primære udledning man ønsker at registrere sin udledning,” siger Rasmus Olsen og fortæller, at ISO-standarden inddeler udledningskilderne i forskellige kategorier, også kaldet scopes.

Den første er den direkte udledning og omfatter den del, som virksomheden selv er direkte skyld i. I H.J. Hansens tilfælde gælder det for eksempel den udledning, der stammer fra den diesel, som virksomhedens lastbiler og kraner brænder af, når de arbejder, og den olie, virksomhedens oliefyr bruger. Den næste kategori er den energi-indirekte udledning, eksempelvis virksomhedens el- og fjernevarmeforbrug. Det er altså udslip, der ikke foregår på selve virksomheden, men på fjernvarmeværket eller kraftværket, når de ansatte på H.J. Hansen bruger elektricitet i produktionen eller tænder elkedelen i kantinen. Endelig findes der en sidste indirekte kilde, som også forekommer som følge af virksomhedens drift, men som man ikke selv er herre over. For eksempel den udledning, der foregår, når medarbejderne transporterer sig selv til arbejde, eller når virksomhedens leverandører udfører ordrer, som H.J. Hansen har afgivet.

”Det er vigtigt, at man laver sit regnskab gennemskueligt, så alle kan se, hvilke kilder man inddrager, og hvilke man udelader. Vi har for eksempel valgt ikke at tage den udledning med, som stammer fra de ansattes transport til og fra arbejde. Vi lavede nemlig en række følsomhedsanalyser, der viste, at den del samlet set er meget lille i det store regnskab,” fortæller Rasmus Olsen. Dermed forklarer han altså også, at ISO-standarden ikke indeholder konkrete og detaljerede krav til, at man som virksomhed skal opstille regnskab for samtlige indirekte udledningskilder, da det kan variere meget fra en virksomhed til en anden.

”Standarden indeholder selvfølgelig en række formelle krav, som man skal leve op til. Men derudover siger den sådan set bare, at man skal lægge sig fast på en metode og selv udarbejde en model, der afspejler den type produktion, man har. Vi har fundet en model, der fungerer godt for os. Den giver os et samlet tal for vores totale udledning af drivhusgasser, som er opgjort til ca. 17.500 tons. Men derudover giver regnskabet os også et virkelig godt overblik over, hvor meget vores forskellige produktsegmenter udleder, og hvilke dele af vores produktion der belaster klimaet mest,” siger han.

Og netop det overblik vil H.J. Hansen bruge til i fremtiden at forsøge at reducere virksomhedens udslip, der hvor man udleder mest. Også selvom det ikke findes som krav i ISO-certificeringen.

”At blive ISO 14064-1 certificeret handler kort og godt om, at man får godkendt sit klimaregnskab. Der ligger med andre ord ikke noget krav i standarden om, at man skal forbedre sig og altså nedbringe sit udslip fra år til år. Vi mener dog, at det er en helt naturlig følge af det overblik, som regnskabet giver, at se på, hvor der er noget at hente. Og det er det, vi har tænkt os at bruge det til,” siger Rasmus Olsen, som dog ikke lægger skjul på, at en anden klar gevinst ved certificeringen er, at man kan bruge klimaregnskabet positivt i sin markedsføring.

”At have et certificeret klimaregnskab viser jo, at vi helt konkret har styr på, hvor meget vi udleder. Men det fortæller selvfølgelig også noget om en klar klimaansvarlighed i vores virksomhed. Og det er da selvfølgelig noget, vi har tænkt os at slå på i vores markedsføring. Vi har en holdning til det her, og det vil vi gerne stå ved,” siger han og fortæller, at H.J. Hansen foruden certificeringen også har forsøgt at sætte fokus på genvindingsindustriernes rolle i klimaudviklingen ved at udgive debatbogen ´One More Time´ om emnet. Bogen udkom, samtidig med at virksomheden fik overrakt sit drivhusgascertifikat af DS Certificering i midten af august måned. Bogen kan rekvireres via H.J. Hansens hjemmeside.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus