Fakta om CO2-kvoter
Lige nu diskuteres CO2-kvoterne intenst i Danmark og resten af Europa. Her kan du læse, hvad hensigten med kvoterne var og er.
CO2-kvotesystemet betyder, at industrien og forbrugerne skal betale en afgift for hvert ton CO2, som udledes. En høj kvotepris skal gøre anvendelsen af vedvarende energikilder som vindmøller, solceller og vandkraft mere attraktiv og konkurrencedygtig, fordi disse grønne energikilder udleder mindre CO2 end anvendelsen af fossile brænbdstoffer som kul og olie på kulfyrede kraftværker gør. Populært kan man sige, at virksomhederne betaler for at fourene.
Formålet med kvoterne
- Formålet er gennem forbrugsreguleret adfærd at omlægge en del af forbruget til vedvarende energi.
- Kvotesystemet er baseret på de frie markedskræfter; det betyder, at udbud og efterspørgsel bestemmer prisen. Under de seneste års krise er CO2-kvoteprisen faldet i takt med, at den globale produktion er faldet.
Backloading - at trække kvoter ud
Aktuelt har EU-kommissionen midlertidigt villet trække 900 millioner CO2-kvoter ud af handelen og indsætte dem på et senere tidspunkt, hvor der er en forventning om, at efterspørgslen vil stige. Det er dét, der populært betegnes som backloading.