Fart på den vedvarende energi i UK
Både solpaneler og vindmøller leverer historiske mængder energi til forbrugerne i Storbritannien for tiden. Der er dog usikkerhedsmomenter i fremtiden.
De seneste måneder har budt indtil flere rekorder for de vedvarende energiformer tilknyttet det britiske forsyningsnet. I såvel England som Skotland har både vind- og solkraft således dækket historiske andele af indbyggernes strømforbrug.
Læs også: Britisk stop for kulkraft i 2025
Tilbage i april blev lørdag d. 9. det første døgn, hvor solenergi genererede mere elektricitet end kul i Storbritannien, maj blev den første hele måned, og nu er månederne fra april til og med september så blevet det første halve år, hvor den samlede produktion fra landets solfarme har overgået den ditto fra kulkraftværkerne, skriver Carbon Brief.
I løbet af det halve år leverede de britiske solpaneler knap 7.000 GWh elektricitet, hvilket dækkede 5,2 procent af forbruget i perioden. Det svarede til godt 10 procent mere end de godt 6.300 GWh, kulkraften producerede.
Kul i bund, vindkraft i Skotland
Af naturlige årsager er outputtet fra solenergi højest i de mere solrige sommermåneder, mens kulkraften traditionelt fylder mere om vinteren. Alligevel er de seneste statistikker historisk gode. Solenergikapaciteten i Storbritannien er nu oppe på 12 GW, en fordobling siden starten af 2015. Samtidig falder kulproduktionen både mere og hurtigere end tidligere. Outputtet frem til 1. oktober i år ligger således 65 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år.
Den 9. april var også dagen, hvor energiproduktionen fra kul faldt til 0 for første gang siden det allerførste kulkraftværk startede sin produktion i 1882.
I Skotland er det vindkraftsektoren, der har sat nye rekorder. Ifølge beregninger fra WWF Scotland formåede de skotske vindmøller at producere energi nok til at dække hele landets strømforbrug i løbet af to adskilte døgn i slutningen af september, hvilket aldrig er sket før, skriver edie.net.
I alt formåede Skotland at sende 766,116 MWh energi fra vindturbiner ud i det nationale elnet i løbet af september, hvilket var nok til at dække 87 procent af forbruget i de 2,1 mio. husholdninger i landet. Det svarede til en stigning på 36 procent i forhold til samme måned sidste år.
Politisk uro
Der er dog skyer i horisonten. I Skotland har The Scottish Affairs Committee advaret mod, at fremtiden ser usikker ud, fordi ændringer i de politiske aftaler omkring vedvarende energi, tariffer og kontrakter på området skaber uro i sektoren.
Og i Storbritannien som helhed har den såkaldte carbon floor price, der er designet til at skubbe kul ud af det britiske energimiks, været med til at forbedre økonomien for gas sammenlignet med netop kul. En analyse fra konsulentfirmaet Cornwall Energy viser på den baggrund, at en fjernelse af top-up-skatten på CO2 igen vil gøre kulkraftværker billigere i drift end gas.
Ifølge Tom Edwards, der er seniorkonsulent ved Cornwall Energy, vil det ”sætte markedet tilbage til statussen i 2014, hvor kulfyrede generatorer leverede baseload (kørte hele tiden, red.), og gasdrevne værker udfyldte marginen.”
Læs også: Skotlands sidste kulkraftværk er lukket
Carbon Brief noterer sig dog, at selvom gas altså har erstattet størstedelen af faldet i kul, så er det samlede output fra de to fossile energiformer også faldende. Det skyldes dels den stigende andel elektricitet leveret fra vedvarende kilder, og dels en øget import, kombineret med et lavere forbrug, bl.a. på baggrund af temperaturer over gennemsnittet i sommermånederne. Sammenlagt viser data fra det britiske energiministerium da også, at landets CO2-udslip er faldet over det sidste år.
-AK