Fire grunde til at verden aldrig får en bindende klimaaftale
Verden får aldrig en bindende, global klimaaftale, skriver Mandag Morgen. I stedet arbejder EU og USA nu på en ambitiøs frivillig aftale, som skal vedtages i Paris om to år, vurderer ugebrevet.
De aktuelle COP19-forhandlinger demonstrerer, at den politiske vilje til at begrænse klimaforandringerne ikke står mål med problemets katastrofale omfang, skriver Mandag Morgen. I følge ugebrevet ønsker USA og Kina ikke at afgive økonomisk suverænitet med en bindende global aftale, og billig energi er blevet en konkurrenceparameter i kampen om at tiltrække produktion og investeringer.
Mandag Morgen skriver, at videnskabens dom er entydig: Menneskehedens udledninger af CO2 og andre klimagasser har ført til en markant og hastigt accelererende global opvarmning. Kun hurtige og dybe reduktioner kan forhindre, at den globale opvarmning fører til flere oversvømmelser, mere vildt vejr, mere tørke og andre klimakatastrofer.
Alligevel må en nøgtern realpolitisk analyse af de globale klimapolitiske forhandlinger ende i en lige så entydig konklusion: At verden aldrig får en global og bindende klimaaftale, skriver Mandag Morgen.
COP19, FNs 19. årlige konference mellem de næsten 200 partnerlande, der har tilsluttet sig FNs rammekonvention om klimaforandringer, UNFCCC, finder sted i Polen lige nu. Mellem 10.000 og 12.000 politikere, embedsmænd, aktivister og erhvervsfolk opholder sig i Warszawa for at diskutere politiske, miljømæssige, sociale og økonomiske emner, der er relateret til klimapolitikken.
De fire grunde til manglende bindende aftale
Ingen vil sige, at en bindende, global aftale er umulig, skriver Mandag Morgen, der opremser disse fire grunde til, at en sådan aftale aldrig bliver en realitet:
1. USA og Kina vil ikke opgive økonomisk suverænitet
2. Globale virksomheder flytter efter lave energipriser
3. FNs klimakonferencer er en snakkeklub for fagministre
4. Klimavidenskaben skaber urealistiske forventninger
- UB