Flere investerer i grøn teknologi
Efter at verdens ledere gik sammen om en global klimaaftale ved COP21 i Paris, har investorer verden over postet endnu flere penge i vedvarende, bæredygtig energi. Den positive udvikling fortsætter.
Det lykkedes omsider verdens mest magtfulde politikere at komme frem til en række fælles mål for klimaet den første weekend i december i år. Aftalen lyder blandt andet på, at temperaturen ikke må stige mere end mellem 1,5 og 2 grader i forhold til dengang, industrialiseringen begyndte.
En nyt fokus på bæredygtighed fra politikernes side, som også får investorer fra hele verden til at se nærmere på den grønne teknologi, skriver Dansk Industri. At så mange lande er kommet frem til en fælles plan, betyder at flere vil investere i bæredygtige løsninger:
”Mere langsigtede rammer vil minimere risikoen og gøre projekterne mere rentable”, siger Ulrik Dan Weuder, underdirektør i ATP og chef for infrastrukturinvesteringer, til DI.dk.
DI har endvidere beregnet, at dansk eksport af klimateknologi grundet aftalen minimum står til at blive fordoblet frem mod år 2030.
Grønnere transport og en kulindustri i lav kurs
Aktiechef i Maj Invest, Henrik Ekman, er enig i, at det nye mål sender et signal til investorer, der vil kunne ses på den grønne teknologi. Han fortæller, at aftalen ikke direkte ændrer virksomhedens strategi fra den ene dag til den anden, men til gengæld sætter klimaet på dagsordenen, og gør det i mange år fremover.
”Fra politisk side vil man uden tvivl se mange initiativer på baggrund af aftalen blandt andet i form af øgede støtteordninger. Eksempelvis kan vi se inden for transportsektoren, at mange virksomheder allerede længe har været i gang med at udvikle renere og mere miljøvenlige teknologier”, siger aktiechefen til DI og fortsætter:
”Det er et område, vi i forvejen har fokus på og her understreger weekendens aftale, at det bliver et endnu vigtigere forretningsområde i fremtiden. Transportindustrien står for en meget stor del af CO2-udslippet”, fortæller Henrik Ekham.
Læs også: COP21-aftalen trækker klimaløfter ud af virksomheder
Mens den grønne energi vinder frem, er der tilbagegang for de traditionelle, fossile brændstoffer. Ifølge Dagbladet Information faldt aktiekursen for verdens største private kulselskab, Peabody Energy, med 13,5 procent efter klimatopmødet. Det er selskabets laveste kurs i 14 år. Kort efter fulgte 17 andre kulmineselskaber den dalende kurs.
Stadig et økonomisk perspektiv
Selvom der ses en grøn tendens, bliver investeringer fortsat lavet fra et økonomisk udgangspunkt, understreger aktiechefen fra Maj Invest. Det er ikke alle klimavenlige teknologier, der er klar til at blive investeret i – det skal med andre ord stadig være en god forretning for investoren.
Både Henrik Ekham og Ulrik Dan Weuder pointerer, at fossile brændsler fortsat fylder meget i den globale økonomi.
”Dét, aftalen betyder, er først og fremmest bedre vilkår for virksomheder, der kan forbedre energieffektiviteten og levere inden for vedvarende energi. De vil få bedre vilkår og derfor også tiltrække flere investeringer”, fortæller Ulrik Dan Weuder.
-CHM