Flere virksomheder har fået øjnene op for energioptimering

Særligt større danske virksomheder ser energioptimering som et afgørende led i at styrke konkurrenceevnen. Scanenergis direktør glæder sig over stigende efterspørgsel på energirådgivning.

Der er stadig lavthængende frugter at plukke i mange virksomheder, når det gælder energioptimering og reduktion af CO2-udslippet..

25.02.2014

Jesper With, CSR.dk

Michael Mikkelsen er administrerende direktør i energirådgivningsfirmaet Scanenergi. Ud over direktørjobbet er han også formand for Danske Energiselskabers Lederforum og for Dansk Elhandel. Foto: Scanenergi..

Energioptimering er blevet et strategisk parameter af dimensioner. Mange større virksomheder har fået øjnene op for, at de skal fokusere langt mere på energi og ressourcer.

Det er simpelthen blevet afgørende for at hente eller fastholde markedsandele, vurderer administrerende direktør Michael Mikkelsen fra rådgivningsvirksomheden Scanenergi. Han peger på tre hovedområder, der står øverst på dagordenen hos Scanenergi i 2014:

1. Vækst
”Vi kommer til at vokse meget i 2014. Der er enorme muligheder for at skabe energioptimering på virksomheder både i Danmark og internationalt. Og en lang række virksomheder har fået øje på, hvad det faktisk kan betyde for deres bundlinje, at de får professionel hjælp til at energieffektivisere. De har også forstået, at det betyder højere kvalitet og bedre resultater, når de arbejder tæt sammen med energirådgivere.

Læs også: Virksomheder får et skub i retning af vedvarende energi

Vores vækst medfører udover reduceret elforbrug og CO2-udledning, at der opstår nye arbejdspladser, for vi aktiverer jo underleverandører inden for områder som ventilation, trykluft, klimaskal, automatisering og styring. På alle de områder kommer der flere arbejdspladser. Det er en stor tilfredsstillelse for os”.

2. Udfordringer
”Energistyrelsen har indført nyt regelsæt, der indebærer, at energibesparelser skal gøres op inden for kalenderåret. Det giver en kæmpe udfordring, der står i skærende kontrast til det, vi alle sammen ønsker, nemlig at skabe så store energibesparelser som muligt. Tiltag, der fører til energibesparelser, har som regel et tidsperspektiv på to - fire år og ikke 6 - 8 måneder. Derfor er det nye regelsæt faktisk ødelæggende for flere af vores projekter, da kunderne oplever vores tilskud til de opnåede energibesparelser som et værdifuldt tilskud til realiseringen af det enkelte energispareprojekt. Når projektet skal afvikles inden for samme år, som det er sat i gang, betyder det, at kunderne ikke tør gå i gang, fordi likviditetsforskydningen bliver for stor”.

3. Rekruttering
”Vi har konstant behov for flere nye medarbejdere, men det er ikke muligt at finde det nødvendige antal projektledere og energispecialister. Derfor er vi hele tiden på jagt og opfordrer uddannelsesinstitutioner til at etablere en specialuddannelse inden for energioptimering. Vores branche har brug for, at der kommer flere ingeniører med praktisk kendskab til varmeforsyning, klimaskal, trykluft og ventilation. Scanenergi arbejder også internationalt, så der søger vi også efter specialister, men vi foretrækker danske ingeniører til arbejdet i Danmark”.

<p>”En del virksomheder er først nu begyndt at indse, at det handler om meget mere end bare at skifte elpærer”.</p>

- Michael Mikkelsen, administrerende direktør, Scanenergi

Kigger på virksomhedernes flow
Michael Mikkelsen mener ikke, at alle de lavthængende frugter er plukket med hensyn til energioptimering.

”Der er stadig mange tilbage. Det skyldes blandt andet, at vi rådgivere er blevet dygtigere, og at teknologien hele tiden udvikler sig, så en investering, der ikke betalte sig for få år siden, fint kan betale sig i dag. En del virksomheder er først nu begyndt at indse, at det handler om meget mere end bare at skifte elpærer”, siger han.

Læs også: Dong og KPMG samarbejder om CSR-rådgivning

Via Business Process Reengineering får Scanenergi mulighed for at kigge på de forskellige flow i virksomhederne og her henter energirådgiveren store gevinster hjem for virksomheden. For eksempel kan det i bryggeri- og fødevarebranchen lade sig gøre at reducere vandforbruget betragteligt bare ved at rense flasker på en anden måde.

”Når firmaet selv har udviklet en metode, skal andre jo ikke lave om på dét, men ved at skabe et fortroligt samarbejde har vi fjernet store energiomkostninger ved at ændre på nogle processer. Det kan betyde enormt meget for virksomhedens økonomi”, siger Michael Mikkelsen.

Uden for EU kan der stadig være høje subsidier til energiforbrug. Her er det primært CSR i sig selv, der driver området fremad, og ikke energibesparelsen, da energi fortsat er billig. Sådan er det for eksempel i Rusland, hvor en af Scanenergis kunder – et stort bryggeri – udtaler, at ”det godt nok koster os penge, men vi kan ikke have, at vi sviner med ressourcerne”. Det giver nemlig en grim profil i stedet for en grøn profil.

”Derfor vælger de, at energirenovere produktionsanlæg så de kan dokumentere i deres CSR-rapportering, at de har et grønt brand. Den type lande og virksomheder arbejder vi en del sammen med”.

Håb om et samlet Energy Footprint
Hvordan ser jeres kunder på eget CO2-fodaftryk og klimapåvirkning?
”Deres primære fokus ligger på, hvor mange energibesparelser de kan opnå. At der følger store CO2-reduktioner med, når de laver energioptimering, er for de fleste en positiv sideeffekt og absolut noget, de værdsætter. En del virksomheder er samtidig nødt til at have udregnet deres CO2-fodaftryk og lavet klimaregnskab for at kunne levere til specifikke markeder eller storkunder” (krav til dokumentation og kvalitetsstyring, red.).

Læs også: Kun få virksomheder investerer store beløb i energioptimering

Om Scanenergi

  • Scanenergi samarbejder med sine kunder som et partnerskab og tilpasser produkter og services efter den enkelte virksomheds behov.
  • Målet for partnerskabet er at øge virksomhedens konkurrenceevne og reducere CO2-udslippet.
  • Kunderne skærer op til 32 procent af energiregningen og sparer klimaet for tonsvis af CO2.

Gælder det samme for Water Footprint?
”Der er langt mere interesse for Water Footprint end for få år siden. Jeg håber selv på, at vi når frem til et samlet Energy Footprint på et tidspunkt, der så både vil rumme CO2-fodaftryk og Water Footprint. Men det vil nok tage op til ti år, før vi når helt derhen. Der skal mere modenhed til, før virksomheder og politikere ser visionen og værdien i det. Når den amerikanske supermarkedsgigant Walmart stiller krav om CO2-fodaftryk til produkter, for at de kan få lov at blive solgt fra deres hylder, ja så rykker det. Hvis de en dag begynder at kræve et Energy Footprint vil det rykke på samme måde. Bare det at halvere energiforbruget til produktionen af en øl er jo et fantastisk resultat. Her indregner jeg vand som en ressource til at producere øl, for vand er i bund og grund en energibærer i produktionen på linje med el. Bevidstheden er vokset og mange har fundet ud af, at energisparetiltag gavner bundlinjen afgørende. Når man så gør noget godt for klima og vandressourcer samtidig, kan ingen jo være imod det. Det er sund fornuft”. 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams