Flydende salt leverer solenergi døgnet rundt

Et amerikansk firma formår med en ny teknologi at omdanne sollys til varme og opbevare det i flydende salt, så det kan levere elektricitet døgnet rundt. Hemmeligheden bag er en masse spejle og et kæmpe tårn, hvis lager består af kalium og natriumnitrat.

Solparken, hvor sollys omdannes til elektricitet ved hjælp af smeltet salt, ligger langt inde i Nevada-ørkenen. De mange spejle og det høje tårn er med til at sikre den proces, som forsyner op til 75.000 hjem. Foto: SolarReserve..

04.08.2016

CSR.dk

Dybt inde i Nevada-ørkenen, halvvejs mellem de amerikanske byer Las Vegas og Reno, kan man støde på et noget sjældent syn. Et højt, hvidt tårn popper op midt i den øde og golde ørken, og rundt om tårnet står en masse spejle.

På trods af det noget særprægede syn, som kunne ligne noget fra en science fiction-film, er funktionen ved installationen ganske smart og ikke mindst revolutionerende. Projektet kaldes ’Crescent Dunes’, og pointen er, at det 195 meter høje tårn kan opbevare elektricitet, som er tilgængelig 24/7 – selv om natten, eller når hverken vind- eller solguderne giver sig til kende.

Elektricitet til 75.000 hjem
Projektet Crescent Dunes er sat i værk af det amerikanske firma SolarReserve, som nu høster stor ros for den nye opfindelse, skriver netmediet Scientific American.

Ved hjælp af de mange spejle, som omgiver det høje tårn, bliver sollyset opfanget og sendt til toppen af tårnet. Og det er i selve tårnet, at hemmeligheden bag den nye teknologi skal findes. Inde i tårnet er der nemlig et lager af kalium og natriumnitrat på cirka 75.000 ton, som bliver varmet op. Det gør, at saltet smelter til en flydende væske, som kan komme helt op på 565 grader, når sollyset rammer og solcellespejlene reflekterer mod tårnet, oplyser Energiwatch.

Læs også: Den amerikanske solcelledrøm bliver aldrig til virkelighed

Når væsken er varm, flyder det via rør tilbage ned i tårnet og ender i en stor tankbeholder, hvor det opbevares. Såfremt behovet for energi melder sig, bliver varmen fra væsken omdannet til elektricitet ved, at væsken sendes gennem en varmeveksler, der koger det flydende salt. Dampen fra den kogende væske driver således en traditionel dampturbine, og energien er skabt.

Det smarte ved opfindelsen er i høj grad den tilhørende tankbeholder, som sikrer, at energien opbevares – og det kan den blive i op til flere måneder. Lageret kan opbevare mere end ti timers elektricitet, hvilket omdannes til 1.100 megawatt-timer, som kan forsyne op til 75.000 hjem.

”Vi kan sikre en el-produktion til forsyningsselskaberne baseret på efterspørgslen. Vi kan tænde for produktionen af elektricitet, når selskaberne ønsker det, og vi kan slukke igen, når de beder os om det”, lyder det fra administrerende direktør hos SolarReserve, Kevin Smith. 

En billig og miljøvenlig løsning
Meldinger fra flere forskere på området lyder ifølge Scientific American, at teknologien med det flydende salt gør SolarReserves løsning til en ganske god kandidat for opbevaring af energi.

I Arizona findes en installation, som minder meget om den i Nevada-ørkenen. Der er dog den væsentlige forskel, at Arizona-anlægget bruger andre væsker til at varme saltet op – væsker såsom olie. Og det er hverken den mest grønne eller mest billige løsning.

Ved udelukkende at bruge flydende salt til de to overordnede formål (at opsamle energi for at generere damp og at opbevare energien), bliver behovet for at gøre brug af dyre væsker elimineret. Derudover kan det smeltede salt nå langt højere varmegrader end andre væsker kan.

Oppe imod fotovoltaiske kraftværker
Fordelene er mange ved Crescent Dunes, men et af de punkter, hvor solparken kan blive udfordret, er i forhold til fotovoltaiske kraftværker. Her konverteres sollyset direkte til elektricitet kun ved hjælp af solceller.

Ulempen ved disse kraftværker er dog, at de ikke kan garantere konstant elektricitet – særligt ikke om natten. Og her er Navada-solparken således længere fremme.

Hos SolarReserve er overbevisningen den, at Crescent Dunes kun er den første af mange af sin slags. Parken begyndte at køre kommercielt i slutningen af 2015, og firmaet bag er allerede involveret i lignende projektet verden over.

”Der er stadig lidt vej endnu, men den flydende salt-drevne teknologi er den mest lovende for energiproduktion og lagring af solenergi”, lyder det afsluttende fra Kevin Smith.

Læs også: USA's udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer

Du kan læse mere om Crescent Dunes her.

- KLZ

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

16.05.2025CSR.dk

Danica skruer bissen på overfor energisektoren

16.05.2025CSR.dk

Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

16.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis er udvalgt til Børsen Bæredygtig for tredje år i træk med fokus på genanvendte tekstiler

16.05.2025SustainBusiness

Sponseret

ESG i den finansielle verden

15.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

"Bæredygtighed i Elis 2024" er netop offentliggjort

13.05.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Fra gamle jeans til sneakers: Samarbejde mellem VAER og Folkekirkens Nødhjælp forener mode og miljø

13.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Moral er godt, Dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt!

13.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Fra kollegieværelse til global cirkularitet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
Bag om billederne fra verdens brændpunkter med Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

13.10.2024

Sted

København, Odense og Århus

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015. EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkurset afsluttes med en 2-timers eksamen, og du vil også blive evalueret for din fremgang under kurset. Når du består både eksamen og forløbet, vil du modtage et anerkendt CQI and IRCA-certifikat.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Sinatur Hotel Frederiksdal Sjælland, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle