Flydende salt leverer solenergi døgnet rundt
Et amerikansk firma formår med en ny teknologi at omdanne sollys til varme og opbevare det i flydende salt, så det kan levere elektricitet døgnet rundt. Hemmeligheden bag er en masse spejle og et kæmpe tårn, hvis lager består af kalium og natriumnitrat.
Dybt inde i Nevada-ørkenen, halvvejs mellem de amerikanske byer Las Vegas og Reno, kan man støde på et noget sjældent syn. Et højt, hvidt tårn popper op midt i den øde og golde ørken, og rundt om tårnet står en masse spejle.
På trods af det noget særprægede syn, som kunne ligne noget fra en science fiction-film, er funktionen ved installationen ganske smart og ikke mindst revolutionerende. Projektet kaldes ’Crescent Dunes’, og pointen er, at det 195 meter høje tårn kan opbevare elektricitet, som er tilgængelig 24/7 – selv om natten, eller når hverken vind- eller solguderne giver sig til kende.
Elektricitet til 75.000 hjem
Projektet Crescent Dunes er sat i værk af det amerikanske firma SolarReserve, som nu høster stor ros for den nye opfindelse, skriver netmediet Scientific American.
Ved hjælp af de mange spejle, som omgiver det høje tårn, bliver sollyset opfanget og sendt til toppen af tårnet. Og det er i selve tårnet, at hemmeligheden bag den nye teknologi skal findes. Inde i tårnet er der nemlig et lager af kalium og natriumnitrat på cirka 75.000 ton, som bliver varmet op. Det gør, at saltet smelter til en flydende væske, som kan komme helt op på 565 grader, når sollyset rammer og solcellespejlene reflekterer mod tårnet, oplyser Energiwatch.
Læs også: Den amerikanske solcelledrøm bliver aldrig til virkelighed
Når væsken er varm, flyder det via rør tilbage ned i tårnet og ender i en stor tankbeholder, hvor det opbevares. Såfremt behovet for energi melder sig, bliver varmen fra væsken omdannet til elektricitet ved, at væsken sendes gennem en varmeveksler, der koger det flydende salt. Dampen fra den kogende væske driver således en traditionel dampturbine, og energien er skabt.
Det smarte ved opfindelsen er i høj grad den tilhørende tankbeholder, som sikrer, at energien opbevares – og det kan den blive i op til flere måneder. Lageret kan opbevare mere end ti timers elektricitet, hvilket omdannes til 1.100 megawatt-timer, som kan forsyne op til 75.000 hjem.
”Vi kan sikre en el-produktion til forsyningsselskaberne baseret på efterspørgslen. Vi kan tænde for produktionen af elektricitet, når selskaberne ønsker det, og vi kan slukke igen, når de beder os om det”, lyder det fra administrerende direktør hos SolarReserve, Kevin Smith.
En billig og miljøvenlig løsning
Meldinger fra flere forskere på området lyder ifølge Scientific American, at teknologien med det flydende salt gør SolarReserves løsning til en ganske god kandidat for opbevaring af energi.
I Arizona findes en installation, som minder meget om den i Nevada-ørkenen. Der er dog den væsentlige forskel, at Arizona-anlægget bruger andre væsker til at varme saltet op – væsker såsom olie. Og det er hverken den mest grønne eller mest billige løsning.
Ved udelukkende at bruge flydende salt til de to overordnede formål (at opsamle energi for at generere damp og at opbevare energien), bliver behovet for at gøre brug af dyre væsker elimineret. Derudover kan det smeltede salt nå langt højere varmegrader end andre væsker kan.
Oppe imod fotovoltaiske kraftværker
Fordelene er mange ved Crescent Dunes, men et af de punkter, hvor solparken kan blive udfordret, er i forhold til fotovoltaiske kraftværker. Her konverteres sollyset direkte til elektricitet kun ved hjælp af solceller.
Ulempen ved disse kraftværker er dog, at de ikke kan garantere konstant elektricitet – særligt ikke om natten. Og her er Navada-solparken således længere fremme.
Hos SolarReserve er overbevisningen den, at Crescent Dunes kun er den første af mange af sin slags. Parken begyndte at køre kommercielt i slutningen af 2015, og firmaet bag er allerede involveret i lignende projektet verden over.
”Der er stadig lidt vej endnu, men den flydende salt-drevne teknologi er den mest lovende for energiproduktion og lagring af solenergi”, lyder det afsluttende fra Kevin Smith.
Læs også: USA's udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer
Du kan læse mere om Crescent Dunes her.
- KLZ