Flydende salt leverer solenergi døgnet rundt

Et amerikansk firma formår med en ny teknologi at omdanne sollys til varme og opbevare det i flydende salt, så det kan levere elektricitet døgnet rundt. Hemmeligheden bag er en masse spejle og et kæmpe tårn, hvis lager består af kalium og natriumnitrat.

Solparken, hvor sollys omdannes til elektricitet ved hjælp af smeltet salt, ligger langt inde i Nevada-ørkenen. De mange spejle og det høje tårn er med til at sikre den proces, som forsyner op til 75.000 hjem. Foto: SolarReserve..

04.08.2016

CSR.dk

Dybt inde i Nevada-ørkenen, halvvejs mellem de amerikanske byer Las Vegas og Reno, kan man støde på et noget sjældent syn. Et højt, hvidt tårn popper op midt i den øde og golde ørken, og rundt om tårnet står en masse spejle.

På trods af det noget særprægede syn, som kunne ligne noget fra en science fiction-film, er funktionen ved installationen ganske smart og ikke mindst revolutionerende. Projektet kaldes ’Crescent Dunes’, og pointen er, at det 195 meter høje tårn kan opbevare elektricitet, som er tilgængelig 24/7 – selv om natten, eller når hverken vind- eller solguderne giver sig til kende.

Elektricitet til 75.000 hjem
Projektet Crescent Dunes er sat i værk af det amerikanske firma SolarReserve, som nu høster stor ros for den nye opfindelse, skriver netmediet Scientific American.

Ved hjælp af de mange spejle, som omgiver det høje tårn, bliver sollyset opfanget og sendt til toppen af tårnet. Og det er i selve tårnet, at hemmeligheden bag den nye teknologi skal findes. Inde i tårnet er der nemlig et lager af kalium og natriumnitrat på cirka 75.000 ton, som bliver varmet op. Det gør, at saltet smelter til en flydende væske, som kan komme helt op på 565 grader, når sollyset rammer og solcellespejlene reflekterer mod tårnet, oplyser Energiwatch.

Læs også: Den amerikanske solcelledrøm bliver aldrig til virkelighed

Når væsken er varm, flyder det via rør tilbage ned i tårnet og ender i en stor tankbeholder, hvor det opbevares. Såfremt behovet for energi melder sig, bliver varmen fra væsken omdannet til elektricitet ved, at væsken sendes gennem en varmeveksler, der koger det flydende salt. Dampen fra den kogende væske driver således en traditionel dampturbine, og energien er skabt.

Det smarte ved opfindelsen er i høj grad den tilhørende tankbeholder, som sikrer, at energien opbevares – og det kan den blive i op til flere måneder. Lageret kan opbevare mere end ti timers elektricitet, hvilket omdannes til 1.100 megawatt-timer, som kan forsyne op til 75.000 hjem.

”Vi kan sikre en el-produktion til forsyningsselskaberne baseret på efterspørgslen. Vi kan tænde for produktionen af elektricitet, når selskaberne ønsker det, og vi kan slukke igen, når de beder os om det”, lyder det fra administrerende direktør hos SolarReserve, Kevin Smith. 

En billig og miljøvenlig løsning
Meldinger fra flere forskere på området lyder ifølge Scientific American, at teknologien med det flydende salt gør SolarReserves løsning til en ganske god kandidat for opbevaring af energi.

I Arizona findes en installation, som minder meget om den i Nevada-ørkenen. Der er dog den væsentlige forskel, at Arizona-anlægget bruger andre væsker til at varme saltet op – væsker såsom olie. Og det er hverken den mest grønne eller mest billige løsning.

Ved udelukkende at bruge flydende salt til de to overordnede formål (at opsamle energi for at generere damp og at opbevare energien), bliver behovet for at gøre brug af dyre væsker elimineret. Derudover kan det smeltede salt nå langt højere varmegrader end andre væsker kan.

Oppe imod fotovoltaiske kraftværker
Fordelene er mange ved Crescent Dunes, men et af de punkter, hvor solparken kan blive udfordret, er i forhold til fotovoltaiske kraftværker. Her konverteres sollyset direkte til elektricitet kun ved hjælp af solceller.

Ulempen ved disse kraftværker er dog, at de ikke kan garantere konstant elektricitet – særligt ikke om natten. Og her er Navada-solparken således længere fremme.

Hos SolarReserve er overbevisningen den, at Crescent Dunes kun er den første af mange af sin slags. Parken begyndte at køre kommercielt i slutningen af 2015, og firmaet bag er allerede involveret i lignende projektet verden over.

”Der er stadig lidt vej endnu, men den flydende salt-drevne teknologi er den mest lovende for energiproduktion og lagring af solenergi”, lyder det afsluttende fra Kevin Smith.

Læs også: USA's udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer

Du kan læse mere om Crescent Dunes her.

- KLZ

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus