Flydende salt leverer solenergi døgnet rundt

Et amerikansk firma formår med en ny teknologi at omdanne sollys til varme og opbevare det i flydende salt, så det kan levere elektricitet døgnet rundt. Hemmeligheden bag er en masse spejle og et kæmpe tårn, hvis lager består af kalium og natriumnitrat.

Solparken, hvor sollys omdannes til elektricitet ved hjælp af smeltet salt, ligger langt inde i Nevada-ørkenen. De mange spejle og det høje tårn er med til at sikre den proces, som forsyner op til 75.000 hjem. Foto: SolarReserve..

04.08.2016

CSR.dk

Dybt inde i Nevada-ørkenen, halvvejs mellem de amerikanske byer Las Vegas og Reno, kan man støde på et noget sjældent syn. Et højt, hvidt tårn popper op midt i den øde og golde ørken, og rundt om tårnet står en masse spejle.

På trods af det noget særprægede syn, som kunne ligne noget fra en science fiction-film, er funktionen ved installationen ganske smart og ikke mindst revolutionerende. Projektet kaldes ’Crescent Dunes’, og pointen er, at det 195 meter høje tårn kan opbevare elektricitet, som er tilgængelig 24/7 – selv om natten, eller når hverken vind- eller solguderne giver sig til kende.

Elektricitet til 75.000 hjem
Projektet Crescent Dunes er sat i værk af det amerikanske firma SolarReserve, som nu høster stor ros for den nye opfindelse, skriver netmediet Scientific American.

Ved hjælp af de mange spejle, som omgiver det høje tårn, bliver sollyset opfanget og sendt til toppen af tårnet. Og det er i selve tårnet, at hemmeligheden bag den nye teknologi skal findes. Inde i tårnet er der nemlig et lager af kalium og natriumnitrat på cirka 75.000 ton, som bliver varmet op. Det gør, at saltet smelter til en flydende væske, som kan komme helt op på 565 grader, når sollyset rammer og solcellespejlene reflekterer mod tårnet, oplyser Energiwatch.

Læs også: Den amerikanske solcelledrøm bliver aldrig til virkelighed

Når væsken er varm, flyder det via rør tilbage ned i tårnet og ender i en stor tankbeholder, hvor det opbevares. Såfremt behovet for energi melder sig, bliver varmen fra væsken omdannet til elektricitet ved, at væsken sendes gennem en varmeveksler, der koger det flydende salt. Dampen fra den kogende væske driver således en traditionel dampturbine, og energien er skabt.

Det smarte ved opfindelsen er i høj grad den tilhørende tankbeholder, som sikrer, at energien opbevares – og det kan den blive i op til flere måneder. Lageret kan opbevare mere end ti timers elektricitet, hvilket omdannes til 1.100 megawatt-timer, som kan forsyne op til 75.000 hjem.

”Vi kan sikre en el-produktion til forsyningsselskaberne baseret på efterspørgslen. Vi kan tænde for produktionen af elektricitet, når selskaberne ønsker det, og vi kan slukke igen, når de beder os om det”, lyder det fra administrerende direktør hos SolarReserve, Kevin Smith. 

En billig og miljøvenlig løsning
Meldinger fra flere forskere på området lyder ifølge Scientific American, at teknologien med det flydende salt gør SolarReserves løsning til en ganske god kandidat for opbevaring af energi.

I Arizona findes en installation, som minder meget om den i Nevada-ørkenen. Der er dog den væsentlige forskel, at Arizona-anlægget bruger andre væsker til at varme saltet op – væsker såsom olie. Og det er hverken den mest grønne eller mest billige løsning.

Ved udelukkende at bruge flydende salt til de to overordnede formål (at opsamle energi for at generere damp og at opbevare energien), bliver behovet for at gøre brug af dyre væsker elimineret. Derudover kan det smeltede salt nå langt højere varmegrader end andre væsker kan.

Oppe imod fotovoltaiske kraftværker
Fordelene er mange ved Crescent Dunes, men et af de punkter, hvor solparken kan blive udfordret, er i forhold til fotovoltaiske kraftværker. Her konverteres sollyset direkte til elektricitet kun ved hjælp af solceller.

Ulempen ved disse kraftværker er dog, at de ikke kan garantere konstant elektricitet – særligt ikke om natten. Og her er Navada-solparken således længere fremme.

Hos SolarReserve er overbevisningen den, at Crescent Dunes kun er den første af mange af sin slags. Parken begyndte at køre kommercielt i slutningen af 2015, og firmaet bag er allerede involveret i lignende projektet verden over.

”Der er stadig lidt vej endnu, men den flydende salt-drevne teknologi er den mest lovende for energiproduktion og lagring af solenergi”, lyder det afsluttende fra Kevin Smith.

Læs også: USA's udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer

Du kan læse mere om Crescent Dunes her.

- KLZ

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J