FN’s Retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv
FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv blev enstemmigt vedtaget af FN’s Menneskerettighedsråd i juni 2011. Retningslinjerne opstiller en klar sondring mellem, hvad der forventes af af regeringer, og hvad der forventes af virksomheder.
Hvad går det ud på?
FN’s retningslinjer repræsenterer den globale standard for forventet ansvarlig adfærd. De definerer, hvad regeringer og virksomheder bør gøre for at undgå og håndtere virksomheders negative indvirkning på menneskerettighederne. Retningslinjerne bygger på tre fundamentale søjler:
- Staternes forpligtelser til at respektere, beskytte og håndhæve menneskerettighederne.
- Virksomhedernes forpligtelser til at overholde gældende love og respektere menneskerettighederne.
- Adgang til effektive klageinstanser, i tilfælde af brud på menneskerettighederne.
Retningslinjerne stiller således krav om, at staterne skal træffe passende foranstaltninger for at sikre ”adgang til oprejsning” gennem administrative, retslige, lovgivningsmæssige eller andre egnede midler, i tilfælde af krænkelser af menneskerettighederne.
Hvem er omfattet?
FN’s retningslinjer gælder for alle stater og for alle virksomheder, uanset størrelse, sektor, struktur, ejerskab eller lokalitet. De giver en opskrift på, hvad der kræves for at respektere menneskerettighederne.
Retningslinjerne betoner, at virksomheder uanset størrelse har samme ansvar for at respektere menneskerettighederne i såvel egen operation som i sin leverandørkæde. Det anerkendes dog, at ansvaret i praksis afhænger af virksomhedens størrelse og mulighed for at gøre sin indflydelse gældende.
Hvordan leves der op til det?
Virksomheder skal undgå at forårsage krænkelser eller medvirke til negativ indvirkning på menneskerettighederne gennem egne aktiviteter, produkter eller services. Samtidig bør de søge at forebygge eller afbøde negative påvirkninger som er direkte knyttet til virksomheden gennem forretningsforbindelser f.eks. i leverandørkæden.
For at leve op til dette bør virksomheder etablere hensigtsmæssige foranstaltninger til at forebygge krænkelser og reagere, hvis de bliver opmærksomme på mulige krænkelser. Det betyder, at virksomheder bør:
- Have politikker, der respekterer menneskerettighederne.
- Udvise rettidig omhu (due diligence) ved at etablere processer, der kan identificere, forebygge, udbedre og redegøre for de risici, der måtte være, for at menneskerettighedskrænkelser kan indtræffe.
- Oprette processer for at udbedre eventuelle negative indvirkninger på menneskerettighederne.
Virksomheder kan få hjælp på CSRKompasset med implementering af FN’s retningslinjer. Her er en trinvis vejledning i ansvarlig leverandørstyring og dokumenter til download.
På Global Compact Self Assessment Tool kan virksomheder få hjælp til at måle og styre deres indsats og resultater og arbejde målrettet med FN’s retningslinjer.
Læs mere
Her kan du finde FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv.
I FN’s interpretive guide kan du læse mere om, hvordan du som virksomhed skal forstå og fortolke FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv.
Læs mere om forskellige CSR-relaterede emner Dansk Industris hjemmeside, og se mere om internationale krav og standarder her.