Forbrugere: for mange nye mobiltelefoner og for lille indsats for at genbruge

Kunderne vil have færre nye udgaver af mobiltelefonerne. Virksomhederne bør bruge flere kræfter på at øge genbrug af materialerne. Vil løse affaldsproblemer og skabe nye indtægter.

Mobiltelefoner kasseres i stort omfang, men genbrug er alt for lidt udbredt på trods af et stort behov for at reducere mængden af elektronisk affald. .

19.08.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Greenpeace er kunderne egentlig ikke interesseret i den evige strøm af nye, marginalt anderledes mobiltelefoner. Lige over halvdelen af deltagerne i undersøgelsen siger, at de synes producenter sender for mange nye modeller på markedet. Det skriver The Guardian d. 15. august 2016.

Undersøgelsen, med 6.000 deltagere, er gennemført i USA, Mexico, Rusland, Tyskland, Kina og Sydkorea i juli måned i år. Lanceringen af resultaterne er startskuddet på en større kampagne fra Greenpeace målrettet IT-industrien.

For på trods af lovgivning i f.eks. EU er elektronisk affald stadig en af de hurtigst voksende affaldsstrømme i verden. FN angav den samlede globale mængde i 2014 til at være 41 millioner ton, hvoraf 90 procent bliver illegalt dumpet eller eksporteret til udviklingslande, hvor affaldet skaber miljø- og sundhedsproblemer.

Producenter bør hjælpe med genbrug
Mere end 80 procent af mobilejerne vil gerne have telefoner, som nemt kan repareres og holde i længere tid. Men i stedet har de mindst tre gamle telefoner liggende i skufferne derhjemme.

Genbrug af mobiltelefoner er lav set i forhold til andre el-artikler. Det er bl.a. fordi folk ikke ved, hvor de skal henvende sig, for at få det til at ske, siger Greenpeace. Næsten halvdelen af undersøgelsens deltagere mener, at producenterne har mest ansvar for at gøre genbrug af telefoner bredt tilgængeligt.

Den i Danmark suverænt største mobilsællert er Apples iphones (47 procent af alle smartphones solg i 2015) efterfulgt af Samsung (26 procent). Virksomhederne skriver på deres hjemmesider, at man skal bruge de kommunale genbrugsstationer, eller også henviser de til den EU-lovgivning, som regulerer elektronisk affald. Men altså ikke noget eget tilbagetagningsprogram, som virksomhederne ellers praktiserer i bl.a. USA og Storbritannien.  På verdensplan antager man, at det kun er i 12,5 procent af handlerne med mobiltelefoner, hvor kunden indleverer sin gamle mobil samtidig.

Genbrug som problemløser og forretning
”Genbrug er ikke den endelige løsning, det er en cirkulær forretningsmodel, hvor indsamling og genbrug af materialer og langtidsholdbare batterier er overskudsgivende forretningsområder,” siger Chih An Lee fra Greenpeace.

Der er ideer nok, til hvad man kan bruge gamle mobiltelefoner til. IBM har udviklet en metode til at omdanne gamle smartphones til plastic, man bruger til f.eks. medicinsk udstyr. En professor fra Sydkorea arbejder på at bruge brugte batterier fra telefoner til soldrevne LED-lamper til områder uden strømforsyning. Og amerikanske Modifi tager gamle smartphones og laver dem om til sensorer til tyverisikring og babyalarmer.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus