Forbruget af økologiske fødevarer stiger fortsat
Økologisk frilandsgris og sprøde øko-æbler er populære i Danmark. Fra 2013 til 2014 er salget af økologiske fødevarer steget med 6 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Danskernes forbrug af Ø-mærket mad stiger fortsat. Seneste opgørelse viser, at vi for alvor er blevet lune på økologisk leverpostej og friske grøntsager. Tallene for salg af økologi i Danmark er netop blevet offentliggjort og viser blandt andet en stigning i salget af økologisk svinekød på hele 35 procent i 2014.
Nye øko-tal begejstrer
I Danmarks Naturfredningsforening er landbrugspolitisk medarbejder Thyge Nygaard begejstret over den stigende interesse for økologi.
- Det er fantastisk, at efterspørgslen stiger. Den økologiske driftsform giver bedre plads til naturen og færre rester af sprøjtegift i miljøet, siger han.
Ifølge Thyge Nygaard bunder danskernes stigende forbrug af økologi blandt andet i, at vi indretter vores forbrug efter vores værdier.
- Danskerne lægger blandt andet vægt på dyrevelfærd og rene produkter uden sprøjtegift. I det hele taget udviser de stadig større hensyntagen til og bekymring for natur og miljø, siger han.
Kød, frugt og mejeri
Det er især økologisk kød, som danskerne køber mere af. Hele 21 procent steg salget af kød, pålæg og indmad fra 2013 til 2014. Økologisk svinekød oplevede den største stigning med hele 35 procent.
Danskerne foretrækker i stor stil at købe mælk, ost og æg økologisk. Disse udgør 35 procent af den samlede omsætning af økologiske varer, mens frugt og grønt indtager andenpladsen med tilsammen 23 procent.
Samlet set er salgsværdien af økologiske fødevarer i 2014 estimeret til at være 7,6 procent af det samlede salg af fødevarer i Danmark mod 7,2 procent året før.
Fakta:
- Salget af økologiske føde- og drikkevarer i Danmark udgjorde 6,2 mia. kr. i 2014, hvilket er 6 procent mere end året før målt i løbende priser.
- Målt i mængder (tons) er salget steget med 8 procent, da priserne i de fleste varegrupper faldt i 2014.
- Omsætningen af økologisk kød steg med 21 pct. og udgør nu 508 mio. kr., svarende til 8 pct. af den samlede omsætning af økologiske varer.
- Salgsværdien af frugt og grøntsager er steget med 15 procent fra 2013 til 2014. Frugt alene er steget med 19 procent.
- Målt i mængder er salget af frugt og grøntsager steget med 21 procent, da priserne i gennemsnit faldt i 2014.
Kilde: Danmarks Statistik