Forenede Service-direktør: ”Tvangsarbejde i Danmark er langt mere udbredt, end vi aner”

Efter rengøringsselskabet Forenede Service i 2012 blev ramt af en skandale om tvangsarbejde, har direktør Steen Gede indført et massivt kontrolsystem og opsagt alle underleverandører. Men det har ikke fjernet det generelle problem med tvangsarbejde i Danmark, siger direktøren.

”Ofte låner rumænerne penge af bagmændene til at tage bussen til Danmark. Det betyder, at mange havner i et gældsfængsel, som de aldrig kommer fri af. Renterne på lånet er skyhøje, og de bliver hele tiden nødt til at låne flere penge”, siger Steen Gede, administrerende direktør i Forenede Service..

09.03.2015

Joe Kristian Kipp Foto: Forenede Service , CSR.dk

”Tvangsarbejde blev et dyrt bekendtskab”. Under den overskrift talte rengøringsselskabet Forenede Services administrerende direktør Steen Gede ved CSR Awards 2014. Her fortalte han om, hvordan kritiske arbejdsforhold og skjult tvangsarbejde, særligt ved brug af udenlandsk arbejdskraft og underleverandører, er et problem for danske virksomheder i flere brancher.

Baggrunden var, at Forenede Service for nogle år siden blev ramt af skjult tvangsarbejde og derfor måtte sadle dramatisk om for at udbedre skaden og undgå lignende i fremtiden.

"Vi har siden 2012 gennemført en gennemgående oprydning og omlægning i organisationen og finkæmmet virksomheden for aktiviteter, medarbejdere og særligt underleverandører, der har søgt at kompromittere virksomhedens ansvarlighed og troværdighed. Det har været en grundig og hård proces for virksomheden, hvor vi har høstet nogle gode erfaringer, som måske kan inspirere andre virksomheder, der har tvangsarbejde inde på livet”, siger Steen Gede.

Men hvordan sikrer I jer præcist imod, at der finder tvangsarbejde sted her tre år senere?

<p>”Når folk bliver styret med et boldtræ, synes jeg, at der tale om slaveri”.</p>

Steen Gede, administrerende direktør i Forenede Service

”Først og fremmest ændrede vi vores strategi, så vi ikke længere har underleverandører på vores kerneområder, det vil sige inden for rengøring, vinduespolering, arealpleje og ejendomsservice. Vi har det stadig på sikring og snerydning. Men det er inden for kerneområderne, at der kan være tvangsarbejdere, ja faktisk slaver”, siger Steen Gede. 

Du mener simpelthen, at det er slaver?

”Ja, fordi det er folk, der har fået stjålet deres identitet og som bliver styret benhårdt af bagmænd. Når folk bliver styret med et boldtræ, synes jeg, at der tale om slaveri. Det findes stadig inden for mange brancher, hvor der er brug for fysisk arbejdskraft. Men ikke længere hos os. Det er vi temmelig sikre på”.

Sagde alle underleverandører op
Før 2012 havde Forenede Service mange underleverandører, især i Nordsjælland. Det var typisk nogle små firmaer, der for eksempel tog sig af rengøringen på skoler. Efter en henvendelse fra fagforeningen 3F blev Forenede Services ledelse opmærksom på, at mange af underleverandørerne groft underbetalte deres medarbejdere. Konsekvensen blev, at Forenede Service i løbet af et par måneder i foråret 2012 sagde samtlige 82 underleverandører op.

Læs også: Britiske virksomheder kan ikke afvise slaveri i deres forsyningskæde

”Vi havde en ti stykker, der var uldne, men størstedelen var sådan set hæderlige nok. Men vi var nødt til at tage skridtet fuldt ud og ikke længere have underleverandører, da vi ikke turde løbe risikoen”, fortæller Steen Gede og tilføjer, at det var nødvendigt at reagere hurtigt, fordi dårlig presseomtale medførte, at kunderne flygtede. 

Efterhånden som forholdene hos underleverandørerne kom frem i lyset, viste det sig, at ejerne, der primært var rumænske klaner, typisk kun udbetalte 3.000-4.000 kroner i månedsløn til deres ansatte. Det på trods af at Forenede Service betalte den overenskomstmæssige månedsløn på cirka 22.000 kroner. Dermed kunne ejerne hver måned stikke store beløb i egne lommer. 

Steen Gede opfordrer til, at der indføres et offentligt kontrolsystem over tvangsarbejdere, som alle virksomheder kan trække oplysninger fra. .

”På det tidspunkt kontrollerede vi ikke, om vores lønudbetalinger rent faktisk nåede frem til de rumænere, der havde udført arbejdet. Vi var simpelthen ikke opmærksomme på, hvor groft det var”, fortæller Steen Gede. Efter at alle underleverandørerne var blevet opsagt, hyrede Forenede Service selv 600 rengøringsassistenter, hvoraf nogle var fra gengangere fra underleverandørerne.

”Vi bestræbte os på, at det ikke var så mange. Men da der hurtigt skulle hyres folk, valgte nogle af vores serviceledere at ansætte medarbejdere fra underleverandørerne. Selv om de blev ansat direkte hos os, fik vi kendskab til, at nogle stadig fik frataget størstedelen af deres løn, fordi bagmændene havde taget kontrol over deres bankkonti. Derfor foretog vi i efteråret 2012 en stor screening, hvor alle medarbejdere blev udredt. Havde de ikke selv kontrol over deres bankkonto, sagde vi dem op på stedet”, fortæller Steen Gede.

Han er ikke i tvivl om, at mange af de fattige rumænere, der kommer til Danmark for at arbejde både dengang og nu, således lever i et parallelsamfund, hvor de har mistet deres rettigheder og får frataget deres pas og identitetspapirer.

”Ofte låner rumænerne penge af bagmændene til at tage bussen til Danmark. Det betyder, at mange havner i et gældsfængsel, som de aldrig kommer fri af. Renterne på lånet er skyhøje, og de bliver hele tiden nødt til at låne flere penge. Det er helt forfærdeligt. Og desværre ved jeg, at det fortsat er sådan”, siger Steen Gede.  

Styret af seks klaner
Det parallelsamfund, som rumænerne lever i, bliver ifølge Steen Gede styret af seks klaner, hvor nogle har over 1.000 medlemmer.

”Klanerne opererer stadigvæk, men de fleste af dem er flyttet væk fra Nordsjælland. Vi ved, at en af dem har base i Skåne. Af de underleverandører, som vi ikke længere samarbejder med, har et selskab etableret sig i Kolding, et andet i Aarhus. Det ved vi, fordi de stadig prøver at tilbyde deres arbejdskraft til os og andre rengøringsselskaber i disse byer samt andre steder i landet”.

Det paradoksale ved tvangsarbejderne er ifølge Steen Gede, at de selv synes, at de bliver behandlet godt af klanbagmændene.

”For det er meget værre, hvor de kommer fra. I Danmark har de et sted at bo, og de bliver sågar kørt frem og tilbage til arbejde. På den måde har de ordnede forhold, og de kan sende penge hjem. Samtidig er de bange for myndighederne, fordi bagmændene fortæller, at de bliver sendt hjem eller i fængsel, hvis de fortæller om deres situation”.

Selv om Forenede Service har opsagt alle sine underleverandører inden for kerneforretningen, mener Steen Gede dog, at man godt kan have underleverandører, hvis der indføres en streng kontrol.

”Man bliver i så fald nødt til direkte at kontrollere underleverandørernes medarbejdere. Og underleverandørerne skal samtidig kunne dokumentere, at deres ansatte har et frit og anstændigt liv. P.t. har vi omkring 20 underleverandører, men det er kun danske selskaber uden for vores kerneområder”, siger Steen Gede.

Nåleøjeansættelse
I dag har Forenede Service en ansættelsesprocedure, som virksomheden selv betegner som en nåleøjeansættelse. Her kommer nyansatte ind med alle deres papirer, som bliver set grundigt igennem.

I efteråret 2012 foretog Forenede Service ifølge Steen Gede en stor screening, hvor alle medarbejdere blev udredt. Havde de ikke kontrol over deres bankkonto, blev de sagt op på stedet. .

”Her sikrer vi os, at papirerne ikke er falske, og at det er den rigtige person, der sidder over for os. Vi registrerer dem, skanner samtlige dokumenter og tager fotos. Det hele bliver gemt i en database, som vi har Datatilsynets accept på, at vi må have. Derudover indkalder vi en gang om året medarbejderne til en kontrol, hvor vi gennemgår det hele igen”, siger Steen Gede, der mener, at kontrollen er så god, som den kan blive uden adgang til offentlige registre.

”Vi kører en hård, men fair og nødvendig personalepolitik. Lige nu er vi i gang med at indføre et system, hvor vores kunder kan gå ind og se, hvem det er, der gør rent om natten hos dem. Her vil der både ligge fotos og beskrivelser af medarbejderne, så kunderne kan være trygge ved, at det er de rigtige, der udfører arbejdet”. 

Steen Gede mener, at alle virksomheder, der benytter sig af udenlandsk fysisk arbejdskraft, er nødt til at indføre strenge kontrolsystemer.

”Vi har to mand ansat, der kun er beskæftiget med kontrol. Alle regionsdirektørerne er skolet i, hvad de skal være opmærksom på. Vi har ikke gjort op i kroner og øre, hvad kontrolforanstaltningerne koster, men det er ikke billigt”.

Et fælles register
Steen Gede vil gerne opfordre til, at der indføres et offentligt kontrolsystem, som alle virksomheder kan trække oplysninger fra.  

”Derved kan vi undgå, at alle virksomheder skal gøre det samme som os. Vi gør det jo også for at overholde loven”, siger Steen Gede, der ikke har kendskab til, at andre virksomheder har indført lignende kontrolsystemer.

Læs også: Grønnere rengøring i fødevareindustrien

”Men det burde de, fordi de jævnligt kommer galt afsted. Det ved jeg, fordi nogle af direktørerne fra andre rengøringsselskaber ringer til mig og spørger på specifikke personer. Jeg har også ringet og fortalt, at nogle af deres ansatte ifølge vores optegnelser var tvangsarbejdere”. 

<p>”Jeg vil gerne have, at vi i branchen hjælper hinanden med at bekæmpe tvangsarbejde”. </p>

Steen Gede, administrerende direktør i Forenede Service

Hvorfor kan rengøringsselskaberne ikke selv gå sammen om et kontrolsystem?

”Jeg vil gerne have, at vi i branchen hjælper hinanden med at bekæmpe tvangsarbejde. Og det er nødvendigt, at vi samarbejder om at få det frem i lyset. Det tror jeg også godt, at vi kan, det er jo ikke et konkurrenceparameter. Men når det kommer til et fælles kontrolsystem, mener jeg, at det skal være i offentligt regi, da virksomhederne vil være nervøse for, at de bliver snydt af de andre”.

Steen Gede har et simplet råd til virksomheder, der vil undgå, at der finder tvangsarbejde sted:

”Kontrollér. For jeg må desværre konstatere, at parallelsamfundet stadig eksisterer, og at det er meget større, end vi aner”. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus