07.12.2009  |  Klima, miljø og energi

Forskningsplatform muliggør grønne eksperimenter

Med den nyoprettede forskningsplatform PowerLabDK kan Danmark skrue op for eksperimenter, der kan bidrage til at gøre el-forsyningen uafhængig af fossile brændstoffer og understøtte udviklingen af grøn teknologi.

En af udfordringerne ved vedvarende energikilder som sol og vind er, at de er både vejr-, døgn- og årstidsafhængige. Derfor er det nødvendigt at udvikle intelligente elsystemer, der sikrer stabilitet i fremtidens elforsyning i takt med, at vedvarende energikilder afløser fossile brændstoffer. Med den nye nationale forskningsplatform, PowerLabDK, kan forskere og virksomheder hurtigt teste nye enheder og styringsmetoder i elforsyningen i såvel laboratorier som i pilotforsøg og nu også i fuld skala.
”Med PowerLabDK bliver vejen fra den grundlæggende forskning til test og demonstration kortere. Og som noget helt unikt udvider vi med PowerLabDK muligheden for på forhånd at teste i fuld skala i et elsystem med et stort antal forbrugere,” forklarer professor Jacob Østergaard, leder af Center for Elteknologi på DTU, der udgør den ene af de fire parter i konsortiet bag PowerLabDK.
De tre øvrige parter i konsortiet er Risø DTU, Ingeniørhøjskolen i København og Østkraft. Fuldskalaforsøgene skal foregå på Bornholm i samarbejde med Østkraft, som leverer strøm til øens godt 25.000 forbrugere.
-JR

Mere fra Justine

Justine Aagaard Rodian

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere