Fra affaldsbehandling til ressourcestyring

Knaphed på ressourcer og energi tvinger os til at ændre syn på affald. Som det afspejles i EU’s nye forslag til affaldsstyring, bliver affaldet i stigende grad betragtet som en ressource. En konflikt mellem affaldets anvendelse som enten energikilde eller råstof ligger lige for. En ny analyse bestilt af EU afdækker det europæiske affalds veje og vildveje.

09.05.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Energi- og råvarepriser sætter nye rekorder. Årsagen er øget efterspørgsel og en voksende konkurrence om begrænsede ressourcer. Samtidig tvinger klimaforandringerne os til at sætte fuldt tryk på bestræbelserne for at nedbringe vores CO2-udslip. Behovet for vedvarende energi skaber en øget konkurrence mellem udnyttelse af råvarer til henholdsvis fremstillings- og energiformål. Det gælder blandt andet for træ, som er en primær ressource ved fremstilling af papir og samtidig bruges som energikilde. Til begge formål er vi altså tvunget til at finde alternativer til primære råstoffer. Dermed kommer affaldet til ære og værdighed.

Kortlægning af affaldsstrømme
Formålet med et igangværende EU-projekt er at foretage en gennemgribende kortlægning af den skæbne, der bliver forskellige former for affald til del. Opgaven gennemføres i praksis i et samarbejde mellem Prognos AG (Europäisches Zentrum für Wirtschaftsforschung und Strategieberatung) og ”The Institute for Environmental Research” ved universitetet i Dortmund. Project manager er Dr. Bärbel Birnstengel, som præsenterer de vigtigste resultater af kortlægningen. Resultaterne af det hidtidige arbejde kan læses i ”European Atlas of Secondary Raw Material”. Bärbel Birnstengel har konstateret en holdningsændring til affaldet.”I et vist omfang er vores syn på affald stadig negativt. Det opfattes som snavset og stinkende og som en trussel mod både miljøet og menneskers helbred. Indtil nu har hovedspørgsmålet været, hvordan vi slipper af med det. Men vi er ikke længere i en situation, hvor vi kan tillade os blot at afskrive affaldet. Det rummer et stort potentiale som både råstof og energikilde,” siger hun.

Hun peger på, at mens industrien for længst har erkendt affaldets potentiale, har man fra politisk hold først for nylig opdaget den positive side af affaldet. Til gengæld er der nu etableret en mere differentieret holdning til affald – også på europæisk plan. Alligevel viser de aktuelle diskussioner ifølge Bärbel Birnstengel, at det ikke bliver let at integrere affaldspolitik med energipolitik, miljøpolitik og økonomi.

Hun mener, at revisionen af Affaldsrammedirektivet er en lejlighed til at ændre kursen for vores fremtidige forståelse af affald og til at definere den rigtige retning for affaldsstyring, hvor udgangspunktet er et syn på affaldet som en værdifuld ressource og energikilde.

Projekt skaber overblik
Spørgsmålet er så hvad denne ressource og energikilde kan betyde for Europa. Hvad er potentialet, og hvor stor en andel udnyttes allerede i dag?

Indtil i dag har vi ikke haft et sammenhængende overblik. Først med et regulativ fra 2004 blev EU-landene forpligtet til at indberette data om affaldsmængder og –behandling til EUROSTAT. Men disse data kan langt fra besvare alle spørgsmål om affaldsmængder. Hvert land har forskellige former for affaldsstyring og forskellige klassificerings- og dataindsamlingsmetoder. Adskillige lande har gode statistiske systemer, mens andre først for nylig er begyndt at opbygge dem. Det betyder sammen med holdningsforskelle, at direkte sammenligninger er vanskelige. Det har stillet store krav til analysearbejdet.

For at sikre analyseresultaternes troværdighed blev alle tilgængelige data struktureret, analyseret, verificeret og revideret af Prognos AG og INFU (Dortmund Universitet) på vegne af IPTS (Institute for Prospective Technological Studies of the European Commission’s joint Centre).

I alt har Prognos og INFU undersøgt 18 affaldsfraktioner, som alle bruges som sekundære råstoffer eller til energiproduktion, og som derfor har en positiv effekt på energi- og ressourceforbrug.

Baseret på tallene for 2004 analyserede projektgruppen i alt 2,4 milliarder tons affald fra adskillige kilder, såsom fast husholdningsaffald, bygge- og nedrivningsaffald, skrottede køretøjer, industrielt affald osv. For hver affaldsstrøm udarbejdede gruppen nationale profiler for affaldsflow, og affaldsfraktionerne blev allokeret til de respektive affaldsstrømme.

Flest mineraler
Der er meget stor forskel på andelen af de enkelte affaldsstrømme, således udgør mineraler ikke mindre end 74 procent (1.794 megatons) af den samlede mængde. Mineraler stammer især fra nedrivning, byggeri, industri og minedrift.

Aske og slagger udgør 131 megatons, mens jern og stål tegner sig for næsten 103 megatons. Se i øvrigt figur 1.
Analysen begrænsede sig ifølge Bärbel Birnstengel ikke til separat indsamlede affaldsfraktioner. Også indsamling af blandet affald er medregnet, så der er taget højde for hele potentialet.

Mere end halvdelen spildes
Den samlede opgørelse viser at ca. 46 procent af alt affald genvindes eller bruges til at generere energi, mens resten går til spilde. Der er dog meget store forskelle mellem de forskellige affaldsstrømme. De højeste genanvendelsesandele er beregnet for gummi og dæk med 78 procent, jern og stål med 76 procent og træ med 65 procent. Tallene omfatter både genvinding og anvendelse til energiformål.

Ikke overraskende er der store forskelle mellem de enkelte medlemslande. For eksempel genvindes i gennemsnit 65 procent af jern og stål. De lande som bedst udnytter de sekundære råstoffer præsterer en udnyttelsesandel på op til 85 procent, mens de lande, som klarer sig dårligst udnytter ned til 48 procent af potentialet. Bärbel Birnstengel konkluderer på den baggrund, at også de nye medlemsstater har succes med genvinding.

”Kvaliteten af genvundet jern og stål er lige så høj som det jomfruelige råstof, og det sekundære råstof er med den stigende efterspørgsel blevet vores vigtigste kilde til de to materialer. Det bidrager til en endnu større indsats for genvinding. Dertil kommer de yderligere incitamenter i WEEE-direktivet,” siger hun og tilføjer at det ikke alene sparer råstoffer, for genvundet jern og stål kræver langt mindre energi ved forarbejdning, så heri ligger yderligere energibesparelser.

Hun finder genvindingsraten på 76 procent imponerende, men tilføjer at der er plads til forbedring, 25 megatons jern og stål blev spildt.

En række lande har traditionelt ligget meget lavt, hvad angår genvinding, de er nu ved at komme med. Æren for den udvikling har en række EU-direktiver, mener Bärbel Birnstengel, som nævner WEEE-direktivet, ELV-direktivet og emballagedirektivet. Men selvom udviklingen er gået i den rigtige retning – også for de øvrige affaldsfraktioner, mener hun ikke der er grund til at være tilfreds.

”Vi er nødt til at huske, at 54 procent af vores affald svarende til 1,3 milliarder tons i 2004 fortsat blev deponeret eller afbrændt uden energiudnyttelse,” siger hun.

Forbered fremtiden
”EU’s eneste mulighed er at definere fælles mål for affaldsstyring, og næst efter begrænsning af affaldsmængderne er genvinding helt bestemt den rigtige vej, men vi bør ikke reducere vores aktiviteter til udelukkende at genvinde materialer. Anvendelse til elproduktion i effektive forbrændingsanlæg repræsenterer et vigtigt potentiale for ressource- og energibesparelser,” siger Bärbel Birnstengel, som mener, at for eksempel plastik og træ er særdeles velegnede til formålet.

”Med mere effektive forbrændingsanlæg kunne vi øge energiudbyttet fra 46 til 48 procent, og selvom to procent ikke lyder af meget, ville det have stor betydning i det samlede billede. For olieholdigt affald ville det øge energiudbyttet fra 41 til 75 procent, og for plastik fra 35 til 52 procent,” siger hun og opfordrer til videreudvikling af kollektive indsamlingssystemer, bindende genbrugsmål og deponeringsforbud for udvalgte affaldsfraktioner.

De første egentlige analyseresultater vil være tilgængelige i juni. Indtil videre kan ”The European Atlas of Secondary Raw Material” findes på engelsk på www.prognos.com/download-sekundaerrohstoffatlas-europa.478.0.html

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus