Frederiksbergs el-kurve knækker den forkerte vej

Frederiksberg Kommunen bryster sig af at være såkaldt ”kurveknækker-kommune”, men alligevel er kommunens elforbrug steget stødt siden 2006.

I 2008 skriver daværende borgmester Mads Lebech under på, at Frederiksberg Kommune vil reducere sit elforbrug med 5 procent målt fra 2006 til udgangen af 2012. Fra 2006 til i dag er elforbruget i stedet steget med 13,5 procent. Foto: Go' Energi.

05.03.2012

CSR.dk

Elmålerne galoperer hurtigere og hurtigere i Frederiksberg Kommunes bygninger, selvom kommunen i 2008 forpligtigede sig til at stoppe stigningen i elforbruget ved at underskrive en såkaldt kurveknækker-aftale med Go’ Energi. (Tidligere Elsparefonden).

Konkret skrev kommunen under på, at elforbruget i kommunens bygninger skal være reduceret med fem procent ved udgangen af 2012 sammenlignet med 2006-forbruget, som var på 13,3 millioner kWh. Det mål ser dog ud til at blive overordentligt svært at nå, for siden 2006 er elforbruget, i stedet for at falde, steget i både 2007, 2009 og 2010, hvor det nåede 15,1 millioner kWh. Det viser tal fra Kommunens eget klimaregnskab. Omregnet til procent lyder stigningen på hele 13,5 procent fra 2006 til 2010.

Erkender problemet
Kurven er altså på ingen måde knækket, og i Frederiksbergs Kommune erkender klimamedarbejder Susanne Jacobsen, at det er umuligt at nå det mål, som blev sat i 2008.

”Det er ikke realistisk at nå målet om at have reduceret elforbruget med 5 procent ved udgangen af 2012 sammenlignet med 2006, dertil har stigningen været for høj de foregående år,” erkender Susanne Jacobsen overfor csr.dk.

Hun forklarer, at kommunen har satset meget på at nedbringe elforbruget de seneste år, men samtidig er der også lavet mange nye tiltag, som har kostet dyrt på strøm-kontoen. Hun nævner et elspare-projekt i kommunens daginstitutioner som et konkret eksempel.

Køkkener åd besparelse
”Vi har udskiftet belysningen i en række daginstitutioner, og det reducerede deres elforbrug med cirka seks procent. I samme periode har vi dog også været nødt til at lave nye køkkener i daginstitutionerne, fordi vi skal kunne tilbyde madordning. Det har kostet meget strøm at bygge køkkenerne op og gøre dem funktionsdygtige til at servere varm mad, så alt i alt er elforbruget i dagsinstitutionerne desværre steget, ” siger Susanne Jacobsen og forklarer, at det er den type problemstilling, som kommunen kæmper med i alle de kommunale bygninger.

Umuligt at kontrollere kurveknækkere
Erhvervsmagasinet CSR ville gerne have undersøgt, om Frederiksberg er den eneste af de i alt 70 danske kurveknækker-kommuner, som ikke overholder deres forpligtigelse til at sænke elforbruget.
Det har dog vist sig at være en overraskende stor udfordring, da mange kommuner tøver med at udlevere tallene eller angiver, ”at den måde de opgør tallene på, har ændret sig”. Dermed er det i mange tilfælde umuligt at få et reelt billede af, hvordan elforbruget har udviklet sig over flere år.

Hos Go’ Energi ønsker man heller ikke at offentliggøre tallene for de enkelte kurveknækkere, til trods for at organisationen hvert kvartal sender specifikke opgørelser over elforbruget til de energiansvarlige i kommunerne.
I Frederiksberg Kommune har man endnu ikke besluttet sig, om der skal laves er ny kurveknækker-aftale med Go’ Energi, når den nuværende udløber ved årets udgang.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams