Fremtidens konkurrence i landbrug og fødevarer defineres nu

Kampen om, hvordan landbruget og fødevaresektorens arbejde med bæredygtighed skal defineres, er sparket i gang. Dansk Standard opfordrer alle til at gå med nu, hvor der stadig er ”åbne sider”. Faren er, at barren sættes for lavt og danske virksomheder ikke får de konkurrencefordele, de har potentialet til at høste.

Josefin Hörnquist i Dansk Standard har bl.a. ansvaret for at involvere de relevante parter i processen frem mod færdiggørelsen af den nye guideline for samfundsansvar i landbrug og fødevarer..

21.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Omdrejningspunktet for fremtidens krav til bæredygtighed i landbrug og fødevaresektoren ligger i en ny ISO-guideline, som skal udarbejdes over de næste år. På fransk initiativ er arbejdet sat i gang, men hvad indholdet i guidelinen bliver er stadig et pivåbent spørgsmål.

”Der er en efterspørgsel på en fælles definition af bæredygtighed i landbruget fra markedet, og virksomhederne er interesserede i at få etableret en fælles standard, som man kan konkurrere på,” siger Josefin Hörnqvist fra Dansk Standard.

”Guidelinen vil være med til at definere, hvad man konkurrerer på. Så det er vigtigt fra dansk side, at barren bliver sat så højt, at den understøtter det forspring danske virksomheder har, fordi der allerede er dansk lovgivning på mange områder,” fortsætter hun. 

Bekymret? Så vær med!
Dansk Standard var i begyndelsen af februar måned i år vært for et kick-offmøde om den nye guideline. Her deltog organisationer på tværs af hele sektoren. Ifølge Josefin Hörnqvist var der bred enighed om at en ISO-guideline for sektoren er både spændende og relevant.

Det virker dog også som om, at der er et lille mål af bekymring.

En bekymring, som går på, at der bestemt ikke er enighed om, hvad bæredygtighed i forhold til landbrug og fødevarer skal handle om. I Frankrig, hvor man allerede har udgivet en standard for sektoren, indgår emner som dyrevelfærd, antibiotika, GMO’er ikke.

Når de laver numre

Kan man på forhånd vide, om en ISO-guideline eller standard vil blive brugt af mange eller ej? Ikke altid, men det nummer den tildeles i systemet er en god indikator for, hvilke forventninger der er til dens udbredelse.

Guidelinen for landbrug og fødevarer har fået nummeret 26030. Det er det, man kalder et ”godt nummer”, hvilket betyder, at man i ISO forventer, at den vinder stor udbredelse.

Det er præcis den slags områder Danmark allerede har relativt høje krav til. En anden faktor er at ISO jo er en global organisation, og derfor deltager lande med meget få eksisterende krav til bæredygtigheden i sektoren også, og vil have en interesse i at barren ikke sættes for højt.

”Om man vil det eller ej, så kommer der en ISO-guideline for landbrug og fødevarer. Spørgsmålet er om man vil præge den eller ej? Hvis man vil er det de næste par år, siderne er åbne og man for alvor kan få indflydelse. Så vores opfordring til virksomheder og organisationer er naturligvis at de skal deltage i arbejdet,” slutter Josefin Hörnqvist.

Vil du vide mere og/eller deltage, kan du kontakte Dansk Standard

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams