Fremtidens konkurrence i landbrug og fødevarer defineres nu

Kampen om, hvordan landbruget og fødevaresektorens arbejde med bæredygtighed skal defineres, er sparket i gang. Dansk Standard opfordrer alle til at gå med nu, hvor der stadig er ”åbne sider”. Faren er, at barren sættes for lavt og danske virksomheder ikke får de konkurrencefordele, de har potentialet til at høste.

Josefin Hörnquist i Dansk Standard har bl.a. ansvaret for at involvere de relevante parter i processen frem mod færdiggørelsen af den nye guideline for samfundsansvar i landbrug og fødevarer..

21.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Omdrejningspunktet for fremtidens krav til bæredygtighed i landbrug og fødevaresektoren ligger i en ny ISO-guideline, som skal udarbejdes over de næste år. På fransk initiativ er arbejdet sat i gang, men hvad indholdet i guidelinen bliver er stadig et pivåbent spørgsmål.

”Der er en efterspørgsel på en fælles definition af bæredygtighed i landbruget fra markedet, og virksomhederne er interesserede i at få etableret en fælles standard, som man kan konkurrere på,” siger Josefin Hörnqvist fra Dansk Standard.

”Guidelinen vil være med til at definere, hvad man konkurrerer på. Så det er vigtigt fra dansk side, at barren bliver sat så højt, at den understøtter det forspring danske virksomheder har, fordi der allerede er dansk lovgivning på mange områder,” fortsætter hun. 

Bekymret? Så vær med!
Dansk Standard var i begyndelsen af februar måned i år vært for et kick-offmøde om den nye guideline. Her deltog organisationer på tværs af hele sektoren. Ifølge Josefin Hörnqvist var der bred enighed om at en ISO-guideline for sektoren er både spændende og relevant.

Det virker dog også som om, at der er et lille mål af bekymring.

En bekymring, som går på, at der bestemt ikke er enighed om, hvad bæredygtighed i forhold til landbrug og fødevarer skal handle om. I Frankrig, hvor man allerede har udgivet en standard for sektoren, indgår emner som dyrevelfærd, antibiotika, GMO’er ikke.

Når de laver numre

Kan man på forhånd vide, om en ISO-guideline eller standard vil blive brugt af mange eller ej? Ikke altid, men det nummer den tildeles i systemet er en god indikator for, hvilke forventninger der er til dens udbredelse.

Guidelinen for landbrug og fødevarer har fået nummeret 26030. Det er det, man kalder et ”godt nummer”, hvilket betyder, at man i ISO forventer, at den vinder stor udbredelse.

Det er præcis den slags områder Danmark allerede har relativt høje krav til. En anden faktor er at ISO jo er en global organisation, og derfor deltager lande med meget få eksisterende krav til bæredygtigheden i sektoren også, og vil have en interesse i at barren ikke sættes for højt.

”Om man vil det eller ej, så kommer der en ISO-guideline for landbrug og fødevarer. Spørgsmålet er om man vil præge den eller ej? Hvis man vil er det de næste par år, siderne er åbne og man for alvor kan få indflydelse. Så vores opfordring til virksomheder og organisationer er naturligvis at de skal deltage i arbejdet,” slutter Josefin Hörnqvist.

Vil du vide mere og/eller deltage, kan du kontakte Dansk Standard

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.06.2025CSR.dk

Eksperter advarer: Grøn fjernvarme er en illusion

06.06.2025CSR.dk

Danske virksomheder arbejder seriøst - og bøvler med - ESG

06.06.2025CSR.dk

Komfort over klima: Virksomheder ignorerer klimaaftryk fra rejser

06.06.2025CSR.dk

Nyt liv til gamle biler: Toyota åbner europæisk genbrugsfabrik

05.06.2025CSR.dk

Grøn magt i Danmark er i erhvervslivets hænder

04.06.2025CSR.dk

Organisationen bag klimamålenes guldstandard vil stramme kravene

02.06.2025CSR.dk

Naturen som juridisk person: En ny tilgang til miljøbeskyttelse

02.06.2025CSR.dk

Teknologivirksomhed planter nyt liv baghaven

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København