Fremtidens konkurrence i landbrug og fødevarer defineres nu
Kampen om, hvordan landbruget og fødevaresektorens arbejde med bæredygtighed skal defineres, er sparket i gang. Dansk Standard opfordrer alle til at gå med nu, hvor der stadig er ”åbne sider”. Faren er, at barren sættes for lavt og danske virksomheder ikke får de konkurrencefordele, de har potentialet til at høste.
Omdrejningspunktet for fremtidens krav til bæredygtighed i landbrug og fødevaresektoren ligger i en ny ISO-guideline, som skal udarbejdes over de næste år. På fransk initiativ er arbejdet sat i gang, men hvad indholdet i guidelinen bliver er stadig et pivåbent spørgsmål.
”Der er en efterspørgsel på en fælles definition af bæredygtighed i landbruget fra markedet, og virksomhederne er interesserede i at få etableret en fælles standard, som man kan konkurrere på,” siger Josefin Hörnqvist fra Dansk Standard.
”Guidelinen vil være med til at definere, hvad man konkurrerer på. Så det er vigtigt fra dansk side, at barren bliver sat så højt, at den understøtter det forspring danske virksomheder har, fordi der allerede er dansk lovgivning på mange områder,” fortsætter hun.
Bekymret? Så vær med!
Dansk Standard var i begyndelsen af februar måned i år vært for et kick-offmøde om den nye guideline. Her deltog organisationer på tværs af hele sektoren. Ifølge Josefin Hörnqvist var der bred enighed om at en ISO-guideline for sektoren er både spændende og relevant.
Det virker dog også som om, at der er et lille mål af bekymring.
En bekymring, som går på, at der bestemt ikke er enighed om, hvad bæredygtighed i forhold til landbrug og fødevarer skal handle om. I Frankrig, hvor man allerede har udgivet en standard for sektoren, indgår emner som dyrevelfærd, antibiotika, GMO’er ikke.
Når de laver numre
Kan man på forhånd vide, om en ISO-guideline eller standard vil blive brugt af mange eller ej? Ikke altid, men det nummer den tildeles i systemet er en god indikator for, hvilke forventninger der er til dens udbredelse.
Guidelinen for landbrug og fødevarer har fået nummeret 26030. Det er det, man kalder et ”godt nummer”, hvilket betyder, at man i ISO forventer, at den vinder stor udbredelse.
Det er præcis den slags områder Danmark allerede har relativt høje krav til. En anden faktor er at ISO jo er en global organisation, og derfor deltager lande med meget få eksisterende krav til bæredygtigheden i sektoren også, og vil have en interesse i at barren ikke sættes for højt.
”Om man vil det eller ej, så kommer der en ISO-guideline for landbrug og fødevarer. Spørgsmålet er om man vil præge den eller ej? Hvis man vil er det de næste par år, siderne er åbne og man for alvor kan få indflydelse. Så vores opfordring til virksomheder og organisationer er naturligvis at de skal deltage i arbejdet,” slutter Josefin Hörnqvist.
Vil du vide mere og/eller deltage, kan du kontakte Dansk Standard.