FSC Danmark langer ud efter offentlige indkøbere

Offentlige indkøbere halter fortsat langt efter de private, når det handler om at købe bæredygtigt ind, lyder det fra FSC Danmark. Forum for Bæredygtige indkøb pointerer, at EU's udbudsregler besværliggør den grønne indsats for kommunerne.

30.04.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Fra begge sider i folketingssalen er det ofte blevet italesat, at offentlige indkøbere skal gå forrest, når det handler om at bruge indkøbsbudgettet på bæredygtige produkter. Men hos FSC Danmark, som står bag træ-certificeringsordningen FSC-mærket, mener man, at de offentlige indkøbere stadig halter langt efter deres kolleger i private virksomheder.

”Når en offentlig indkøber sidder og kigger på eksempelvis noget havnetømmer, så ender han eller hun alt for ofte med at købe et ikke-certificeret produkt, fordi der ikke eksisterer noget krav om, at træet skal være FSC-certificeret eller alternativt lever op til kriterier for bæredygtighed,” siger Morten Brodde, der er konstitueret sekretariatsleder i FSC Danmark

”Der eksisterer en anbefaling på området, men det er ikke nok, for med mange slunkne pengekasser rundt om i kommunerne, bliver den billigst mulige løsning altså foretrukket alt for ofte, understreger han.”

Om FSC

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir.

I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Læs også: Kommunale klimastrategier er mangelfulde

Kritikken kommer efter, at FSC Danmark i en undersøgelse har spurgt 100 forhandlere med FSC-certificerede produkter i sortimentet, hvor stor efterspørgselen er på bæredygtige produkter fra henholdsvis private og offentlige indkøbere. 80 procent af de adspurgte danske virksomheder har, ifølge undersøgelsen, oplevet efterspørgsel fra private indkøbere, mens kun 47,9 har oplevet efterspørgsel fra offentlige indkøbere.

Ikke entydigt billede
Rikke Dreyer, der er formand for Forum for Bæredygtige Indkøb, som både har offentlige og private indkøbere blandt medlemmerne, sluger ikke kritikken fra FSC Danmark råt.

”Jeg synes, det er svært at tolke noget entydigt om det offentliges efterspørgsel efter bæredygtigt træ på baggrund af undersøgelsen. Men vi ved fra en undersøgelse, som EU Kommissionen offentliggjorde i februar i år, at Danmark ligger i top 4 i EU, når det handler om grønne indkøb generelt,” siger Rikke Dreyer.

Hun peger dog på, at EU's udbudsregler gør det svært at stille krav stille specifikke krav til kommunerne, og at reglerne i nogen grad besværliggør arbejdet med at købe grønt for de kommunale indkøbere.

Læs også: EU spænder ben for grønne indkøb

”Man må gerne efterspørge bæredygtigt træ, men man må ikke stille krav om, at træet har specifikke bæredygtighedsmærker. Det betyder, at offentlige indkøbere skal acceptere alle former for relevant dokumentation for træets bæredygtighed, og det kan være svært for en indkøber at gennemskue hvilke typer af dokumentation, der er relevant,” siger Rikke Dreyer.

Bæredygtigt er ikke dyrt
Morten Brodde og Rikke Dreyer er dog enige om, at de offentlige indkøbere skal være bedre til at vurdere, hvad det reelt koster, at købe bæredygtige produkter.

”Vi hører fra de virksomheder, der sælger FSC-produkter, at de offentlige indkøbere per definition har en opfattelse af, at FSC-mærkede produkter er 40 procent dyrere end ikke-certificerede produkter. Sådan er det altså ikke. Virkeligheden er det lidt mere avanceret,” siger Morten Brodde.

Læs også: Virksomheder lægger grønne varer i indkøbskurven

Kunsten for indkøberne er, ifølge Rikke Dreyer, at vurdere en investering i bæredygtige produkter ud fra et langsigtet perspektiv.

”Indkøbere skal blive bedre til at se på de samlede omkostninger, der er forbundet med produkterne. Hvis man kun ser på anskaffelsespris, kan det bæredygtige alternativ fremstå dyrt, selv om det måske er det billigste i det lange løb,” siger Rikke Dreyer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

19.06.2024CSR.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online