FSC Danmark langer ud efter offentlige indkøbere

Offentlige indkøbere halter fortsat langt efter de private, når det handler om at købe bæredygtigt ind, lyder det fra FSC Danmark. Forum for Bæredygtige indkøb pointerer, at EU's udbudsregler besværliggør den grønne indsats for kommunerne.

30.04.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Fra begge sider i folketingssalen er det ofte blevet italesat, at offentlige indkøbere skal gå forrest, når det handler om at bruge indkøbsbudgettet på bæredygtige produkter. Men hos FSC Danmark, som står bag træ-certificeringsordningen FSC-mærket, mener man, at de offentlige indkøbere stadig halter langt efter deres kolleger i private virksomheder.

”Når en offentlig indkøber sidder og kigger på eksempelvis noget havnetømmer, så ender han eller hun alt for ofte med at købe et ikke-certificeret produkt, fordi der ikke eksisterer noget krav om, at træet skal være FSC-certificeret eller alternativt lever op til kriterier for bæredygtighed,” siger Morten Brodde, der er konstitueret sekretariatsleder i FSC Danmark

”Der eksisterer en anbefaling på området, men det er ikke nok, for med mange slunkne pengekasser rundt om i kommunerne, bliver den billigst mulige løsning altså foretrukket alt for ofte, understreger han.”

Om FSC

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir.

I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Læs også: Kommunale klimastrategier er mangelfulde

Kritikken kommer efter, at FSC Danmark i en undersøgelse har spurgt 100 forhandlere med FSC-certificerede produkter i sortimentet, hvor stor efterspørgselen er på bæredygtige produkter fra henholdsvis private og offentlige indkøbere. 80 procent af de adspurgte danske virksomheder har, ifølge undersøgelsen, oplevet efterspørgsel fra private indkøbere, mens kun 47,9 har oplevet efterspørgsel fra offentlige indkøbere.

Ikke entydigt billede
Rikke Dreyer, der er formand for Forum for Bæredygtige Indkøb, som både har offentlige og private indkøbere blandt medlemmerne, sluger ikke kritikken fra FSC Danmark råt.

”Jeg synes, det er svært at tolke noget entydigt om det offentliges efterspørgsel efter bæredygtigt træ på baggrund af undersøgelsen. Men vi ved fra en undersøgelse, som EU Kommissionen offentliggjorde i februar i år, at Danmark ligger i top 4 i EU, når det handler om grønne indkøb generelt,” siger Rikke Dreyer.

Hun peger dog på, at EU's udbudsregler gør det svært at stille krav stille specifikke krav til kommunerne, og at reglerne i nogen grad besværliggør arbejdet med at købe grønt for de kommunale indkøbere.

Læs også: EU spænder ben for grønne indkøb

”Man må gerne efterspørge bæredygtigt træ, men man må ikke stille krav om, at træet har specifikke bæredygtighedsmærker. Det betyder, at offentlige indkøbere skal acceptere alle former for relevant dokumentation for træets bæredygtighed, og det kan være svært for en indkøber at gennemskue hvilke typer af dokumentation, der er relevant,” siger Rikke Dreyer.

Bæredygtigt er ikke dyrt
Morten Brodde og Rikke Dreyer er dog enige om, at de offentlige indkøbere skal være bedre til at vurdere, hvad det reelt koster, at købe bæredygtige produkter.

”Vi hører fra de virksomheder, der sælger FSC-produkter, at de offentlige indkøbere per definition har en opfattelse af, at FSC-mærkede produkter er 40 procent dyrere end ikke-certificerede produkter. Sådan er det altså ikke. Virkeligheden er det lidt mere avanceret,” siger Morten Brodde.

Læs også: Virksomheder lægger grønne varer i indkøbskurven

Kunsten for indkøberne er, ifølge Rikke Dreyer, at vurdere en investering i bæredygtige produkter ud fra et langsigtet perspektiv.

”Indkøbere skal blive bedre til at se på de samlede omkostninger, der er forbundet med produkterne. Hvis man kun ser på anskaffelsespris, kan det bæredygtige alternativ fremstå dyrt, selv om det måske er det billigste i det lange løb,” siger Rikke Dreyer.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric

Sponseret

21.01.2025Valified

Sponseret

Rambøll og Valified forenkler ESG og CSRD-rapportering

20.01.2025CSR.dk

Derfor skal du gå op i din kaffeordning

14.01.2025COMM2IG

Sponseret

Er vanens magt den største trussel for cirkulær transformation i IT-branchen?

06.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric løfter sløret for nye energioptimerende AI-løsninger skræddersyet til datacentre

20.12.2024CSR.dk

Skiftet fra -18 til -15 grader i den kolde forsyningskæde vinder opbakning

17.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

Lille klassiker med stor betydning

13.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J