FSC Danmark langer ud efter offentlige indkøbere

Offentlige indkøbere halter fortsat langt efter de private, når det handler om at købe bæredygtigt ind, lyder det fra FSC Danmark. Forum for Bæredygtige indkøb pointerer, at EU's udbudsregler besværliggør den grønne indsats for kommunerne.

30.04.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Fra begge sider i folketingssalen er det ofte blevet italesat, at offentlige indkøbere skal gå forrest, når det handler om at bruge indkøbsbudgettet på bæredygtige produkter. Men hos FSC Danmark, som står bag træ-certificeringsordningen FSC-mærket, mener man, at de offentlige indkøbere stadig halter langt efter deres kolleger i private virksomheder.

”Når en offentlig indkøber sidder og kigger på eksempelvis noget havnetømmer, så ender han eller hun alt for ofte med at købe et ikke-certificeret produkt, fordi der ikke eksisterer noget krav om, at træet skal være FSC-certificeret eller alternativt lever op til kriterier for bæredygtighed,” siger Morten Brodde, der er konstitueret sekretariatsleder i FSC Danmark

”Der eksisterer en anbefaling på området, men det er ikke nok, for med mange slunkne pengekasser rundt om i kommunerne, bliver den billigst mulige løsning altså foretrukket alt for ofte, understreger han.”

Om FSC

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir.

I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Læs også: Kommunale klimastrategier er mangelfulde

Kritikken kommer efter, at FSC Danmark i en undersøgelse har spurgt 100 forhandlere med FSC-certificerede produkter i sortimentet, hvor stor efterspørgselen er på bæredygtige produkter fra henholdsvis private og offentlige indkøbere. 80 procent af de adspurgte danske virksomheder har, ifølge undersøgelsen, oplevet efterspørgsel fra private indkøbere, mens kun 47,9 har oplevet efterspørgsel fra offentlige indkøbere.

Ikke entydigt billede
Rikke Dreyer, der er formand for Forum for Bæredygtige Indkøb, som både har offentlige og private indkøbere blandt medlemmerne, sluger ikke kritikken fra FSC Danmark råt.

”Jeg synes, det er svært at tolke noget entydigt om det offentliges efterspørgsel efter bæredygtigt træ på baggrund af undersøgelsen. Men vi ved fra en undersøgelse, som EU Kommissionen offentliggjorde i februar i år, at Danmark ligger i top 4 i EU, når det handler om grønne indkøb generelt,” siger Rikke Dreyer.

Hun peger dog på, at EU's udbudsregler gør det svært at stille krav stille specifikke krav til kommunerne, og at reglerne i nogen grad besværliggør arbejdet med at købe grønt for de kommunale indkøbere.

Læs også: EU spænder ben for grønne indkøb

”Man må gerne efterspørge bæredygtigt træ, men man må ikke stille krav om, at træet har specifikke bæredygtighedsmærker. Det betyder, at offentlige indkøbere skal acceptere alle former for relevant dokumentation for træets bæredygtighed, og det kan være svært for en indkøber at gennemskue hvilke typer af dokumentation, der er relevant,” siger Rikke Dreyer.

Bæredygtigt er ikke dyrt
Morten Brodde og Rikke Dreyer er dog enige om, at de offentlige indkøbere skal være bedre til at vurdere, hvad det reelt koster, at købe bæredygtige produkter.

”Vi hører fra de virksomheder, der sælger FSC-produkter, at de offentlige indkøbere per definition har en opfattelse af, at FSC-mærkede produkter er 40 procent dyrere end ikke-certificerede produkter. Sådan er det altså ikke. Virkeligheden er det lidt mere avanceret,” siger Morten Brodde.

Læs også: Virksomheder lægger grønne varer i indkøbskurven

Kunsten for indkøberne er, ifølge Rikke Dreyer, at vurdere en investering i bæredygtige produkter ud fra et langsigtet perspektiv.

”Indkøbere skal blive bedre til at se på de samlede omkostninger, der er forbundet med produkterne. Hvis man kun ser på anskaffelsespris, kan det bæredygtige alternativ fremstå dyrt, selv om det måske er det billigste i det lange løb,” siger Rikke Dreyer.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V