Fynsk vindmøllevirksomhed skal gøre Kina grønnere
I Kina er efterspørgslen efter grønne løsninger i høj kurs. Derfor aflagde den kinesiske energiminister et visit hos den fynske vindmøllevirksomhed Lorc, der har én mission: at udbrede vindenergi.
Det summer af byggeaktivitet i hallen i vindmølle-testcentret Lindoe Offshore Renewables Center (Lorc). Centret er det tidligere Lindø-værft, der lukkede ned i 2009. I dag huser det tidligere værft intet mindre end knap 100 virksomheder og op mod 2.500 arbejdspladser:
”Vi var faktisk den første virksomhed, der flyttede herud, efter at værftet lukkede. Jeg tror ikke, der var nogen dengang, som havde regnet med, at Lindø ville blive hjemsted for så mange virksomheder og medarbejdere”, siger Torben Lorentzen, der er adm. direktør i Lorc, til Fyens.dk.
Hos Lorc er man i gang med at bygge en ny vindmøllestand, der, når den står færdig til oktober, vil beskæftige yderligere fem til seks personer.
Kinesisk energiminister på besøg
Den 3. september dannede teststanden udgangspunkt for et af de finere besøg. Her kom en erhvervsdelegation fra Kina forbi Lindø Industripark for at høre mere om de danske erfaringer med vindenergi.
I spidsen for delegationen stod energiministrene Lars Christian Lilleholt (V) og den kinesiske Nur Bekri:
”Det er første gang, at en kinesisk energiminister besøger Danmark, så vi er selvfølgelig meget stolte over, at det her er en af de ting, de skal se”, sagde Torben Lorentzen i forbindelse med mødet.
Læs også: Kunstig ø i Nordsøen kan sikre fremtidens vindenergi
Det kinesiske besøg kommer på et belejligt tidspunkt for Lorc. Her har man nemlig fået en henvendelse fra Kina, der kan være første skridt på en større rejse:
”Vi er direkte blevet adspurgt, om Lorc kan se sig selv i et samarbejde om at bygge et nationalt vindmølletestcenter i Kina. Det er stadig meget tidligt i processen, men det er trods alt så konkret, at vi fra meget højt niveau er blevet inviteret til Kina, og det har vi pænt takket ja til”, siger Torben Lorentzen til Fyens.dk.
Store muligheder i et fremtidigt samarbejde
Spørger man Lars Aagarrd, der er direktør i Dansk Energi, kan et kinesisk samarbejde ikke kun være stort for Lorc, men også for resten af Danmark. Ifølge ham er det kinesiske marked for energi nemlig stort, og det vil fortsætte med at vokse i fremtiden:
”Kina er hårdt ramt af miljøproblemer som luftforurening og vandmangel. Det stammer i høj grad fra deres store forbrug af kulkraft, der både forurener og bruger en masse vand. Derfor er efterspørgslen på grønne løsninger så stor, at markedet nemt kunne brødføde alle danskere”, siger han til Fyens.dk.
Et samarbejde med Kina er imidlertid ikke kun et spørgsmål om profit. Kina er nemlig verdens største CO2-udleder, og hvis man vil de globale klimaforandringer til livs, er Kina nødt til at lægge kursen om.
Og her kan Danmark være behjælpelige, mener Lars Aagaard:
”I Danmark har vi gennem mange år lavet grøn omstilling, og vi har gjort det med bred politisk og folkelig opbakning til en pris, der er til at betale. Nu står vi så med en chance for både at påvirke andre lande til at gøre det samme og måske endda blive rige på det”, siger han.
Vil udbrede vindenergi
Hos Lorc vil man også gerne påvirke Kina i en mere miljørigtig retning. Lorc er non-profit og fondsdrevet, og alle indtægter går til udviklingen af ny teknologi. Derfor har virksomheden kun én mission: At udbrede vindenergi:
Læs også: Tyskland søsætter første båd drevet af methanol-brændselsceller
”I Danmark har vi længe prydet os af at være forrest, når det kommer til vindenergi. Hvis vi skal blive ved med at være det, skal vi blive ved med at udvikle os, for lande som Tyskland, Storbritannien og USA kommer stormende bagfra”, siger Torben Lorentzen.
- EL