Giv seniorerne et fjumreår

Overgangen fra seniormedarbejder til bare at være senior kan være hård. Derfor anbefaler en ekspert et senior-fjumreår, så pensioneringen ikke er ”point of no return”. Hør mere på debatseminaret ”Fra ældrebyrde til seniorstyrke” d. 8/11

Poul-Erik Tindbæk har i sin 3. karriere grundlagt en3karriere. I 2012 modtog han en EU-pris for en senior workshopmodel.

31.10.2016

CSR.dk

Han er en af landets førende eksperter i seniortilværelsen, og selv har han nået det, han kalder ”den tredje karriere”, for selv om han er over pensionsalderen, har han ikke tænkt sig at læne sig tilbage og nyde sit otium foreløbig.

Poul-Erik Tindbæk har en uddannelsesbaggrund fra Aarhus Universitet med et hovedfag i Nordisk Litteratur fra 1971 og en Ph.d. i Folkeoplysning fra 1984. I 2014 tog han skridtet til etableringen af virksomheden en3karriere, som vejleder voksne – eller med hans egne ord ”fuldvoksne” – om overgangen fra jobbet til pensioneringen og rådgiver virksomheder om god seniorpraksis.

Grundlaget for Poul-Erik Tindbæks virksomhed er konsekvenserne af dårlig forberedelse, fortæller han. Den bygger nemlig på den erfaring, at til trods for, at overgangen har ligget i kortene siden den allerførste arbejdsdag, og både virksomhed og medarbejder således har haft en lang karriere til at forberede sig på den, kommer det ofte bag på begge parter, at den kan være problemfyldt.

”Når seniormedarbejderen forlader jobmarkedet, rejser der sig et væld af muligheder, og de fleste ser frem til den med længsel og har lagt store planer. Alligevel er der mange seniorer, der oplever, at overgangen er sværere end forventet,” siger Poul-Erik Tindbæk.

3 hovedtemaer
Poul-Erik Tindbæk har defineret 3 hovedtemaer for den indsats, der skal til for at hjælpe seniormedarbejderen i den svære overgang:

1. Fortællingen skal være positiv
2. Der skal være god vejledning
3. Kulturen og samfundsforholdene skal ændres

Fortællingen skal være positiv
Vi har fået en ny livsfase, siger Poul-Erik Tindbæk, og sammenligner det med situationen for 100 år siden, hvor en anden livsfase opstod: fasen mellem barn og voksen, i dag kendt som ”ungdom”. Før da gik man direkte fra at være barn til at være voksen, og det var først med den øgede velstand og mere fritid, ungdommen opstod.

Den nye livsfase er opstået med den øgede levealder og de ældres bedre sundhedstilstand, og den har endnu ikke fået et navn. Desværre har den heller ikke et særligt godt rygte, for for mange seniorer er det fortællingen om forfald. Den holder bare ikke, slår Poul-Erik Tindbæk fast: ”De voksne over 65 er de mest lykkelige i Danmark, og vi ved fra undersøgelser, at en tredjedel af efterlønsmodtagerne gerne ville have fortsat. Vi lever længere og er raskere end nogensinde før. Som ældre har vi derfor brug for at sætte nye mål for, hvordan vi kan realisere vores talenter.”

Der er en fastlåst holdning på arbejdsmarkedet til de 65 år, oplyser Poul-Erik Tindbæk og refererer til, at undersøgelser viser 10 % af dem, der går på pension, gerne ville have fortsat. I hans øjne er den væsentligste faktor, der afholder dem fra det, normer. Og normer kan man lave om på. Det skal bare gives tid.

Der skal være god vejledning
”Vi har behov for nye værktøjer, som kan tage seniormedarbejderne igennem de essentielle spørgsmål, ikke mindst hvad de skal bruge de næste 20 – 30 år til. De fleste er gode til at se på, hvad de får, men de glemmer at spørge, hvad de mister,” siger Poul-Erik Tindbæk og lister en række ting, som forsvinder ved pensioneringen: 37 timers sociale relationer, en fast rytme, en stor del af ens identitet, at gøre noget sammen med andre, og det at være en del af et fællesskab.

Svaret på, hvor de kan genfinde alt det, kommer umiddelbart efter: i den frivillige verden. Den frivillige verden har en mangfoldighed, som giver plads og muligheder til alle, fortæller Poul-Erik Tindbæk, der selv har en frivilligtjans på den lokale skole som ”skoleonkel”.

Problemet er, at seniormedarbejderen har for travlt med kun at tænke på det, man får – den megen fritid til børnebørn, golf og rejser til eksotiske steder, og det er uholdbart i det lange løb: ”Der er behov for en håndsrækning i overgangsperioden,” siger Poul-Erik Tindbæk og fortsætter: ”Det bør bygges ind i overenskomsterne, og Staten bør gå mere aktivt ind.” Poul-Erik Tindbæk foreslår blandt andet, at der laves et ”fjumre år” i form af en orlovsordning, hvor seniorerne får inspiration til at sætte sig nye mål i livet – måske som frivillig eller efter en tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Kulturen og samfundsforholdene skal ændres
For Poul-Erik Tindbæk er det et paradoks, at regeringen nu taler om at løfte pensionsalderen. For den store barriere er ikke seniorerne, men virksomhederne, og det står helt galt til, når den offentlige sektor af alle går foran med at afskedige de ældre medarbejdere som det første, når der er nedskæringer. Samtidigt oplever mange seniorer, at dørene er lukkede, når de søger ansættelse.

Poul-Erik Tindbæk anbefaler, at der laves en mere glidende overgang, og at der afsættes en pengepulje til at sikre det. Det vil være godt for seniorerne og godt for samfundet.

Som ægte foregangsmand har Poul-Erik Tindbæk lavet en workshopmodel, hvor seniorerne kan få vejledning om den vanskelige livsforandring ved overgangen fra jobbet og hjælpe dem til at give slip på en mangeårig arbejdsidentitet. Formålet er at finde frem til nye mål for den enkelte i den nye livsfase. For planlægges den rigtigt, kan det være den periode i livet, hvor man yder sine mest værdifulde bidrag.

I 2012 fik hans workshopmodel en pris af EU-Kommissionen for social entrepeneurship.

Fokus på seniormedarbejderen gennem debat, fakta, cases og gæstetale
Foruden Poul-Erik Tindbæks indlæg er der debatpaneler med Skandia, Gentofte Sygehus og Arriva om seniormedarbejderens potentialer og med Djøf, Forsikring & Pension og Frivilligcenter Gentofte om styrkelse af seniorindsatsen. ”Fra ældrebyrde til seniorstyrke” konferencen åbnes af borgmester Hans Toft og har desuden gæstetaler ved Per Stig Møller, som trækker paralleller fra sin nye erindringsbog ”Dage og kampe” til seniortilværelsen, og ved forskningschef, ph.d. ved SFI Kræn Blume Jensen, som bringer fakta om de aktive ældre anno 2106 som befolkningsgruppe.

På konferencen kan du møde:

  • Hans Toft, borgmester, Gentofte Kommune
  • Preben Herholdt-Rasmussen, frivillig, Frivilligcenter Gentofte
  • Per Stig Møller, bogaktuel med erindringsbogen ”Dage og kampe”
  • Kræn Blume Jensen, forskningschef, ph.d., SFI
  • Poul-Erik Tindbæk, chefkonsulent, ph.d., en3karriere
  • Anne Lund, HR-chef, Skandia
  • Sidsel Rasborg Wied, HR-chef, Gentofte Hospital
  • Marianne Bøttger, Corporate Affairs Director, Arriva
  • Sara Gundelach Vergo, formand for bestyrelsen, Djøf Offentlig
  • Anne Seiersen, underdirektør, Forsikring & Pension
  • John Hebo Nielsen, formand for bestyrelsen, Frivilligcenter Gentofte

Læs mere om konferencen og tilmeld her: http://www.csr-link.dk/?page_id=1541

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus