Gladsaxe Kommune hjælper erhvervslivet til energibesparelser
Gladsaxe er en af de danske kommuner, som tilbyder rådgivning om energieffektivisering til byens private virksomheder. Det sker gennem netværket KlimaKlar, som blandt andet har hjulpet virksomheden Iron Pump til store energibesparelser.
Som et led i kommunens klimaplan har Gladsaxe Kommune etableret netværket KlimaKlar, der hjælper byens virksomheder med at skabe energiforbedringer og nedsætte deres CO2-udledning.
Hjælpen består blandt andet i inspirationsmøder, hvor eksperter eller erfaringspersoner sætter fokus på emner, som har stor indflydelse på energiforbruget i virksomhederne. Det kan være alt lige fra medarbejdernes adfærd til korrekt indstilling af ventilationsanlægget i produktionsbygningen. Kommunen tilbyder også, at virksomhederne kan få tilskud til en energivejleder, der kan fortælle, hvor det er smartest at sætte ind, hvis der skal spares energi.
Ifølge projektleder i Gladsaxe Kommune Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe skal KlimaKlar-projektet blandt andet sikre, at kommunen når et overordnet mål om at reducere CO2-udledningen med 25 procent inden 2020.
For at nå målet har vi sat fokus på erhvervslivet og kommunens boligforeninger, for vi mener, at det er et sted, hvor der er store besparelser at hente. Samtidig mener vi, at det er med til at brande kommunen som en god erhvervskommune, at vi tager klimaproblematikken alvorligt, siger Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe.
Givtig inspiration
En af de virksomheder, der har haft glæde af KlimaKlar netværket i Gladsaxe er Iron Pump, som producerer pumper til skibe og kraftvarmeværker. Ifølge Miljø- og projektchef Sussie Outzen resulterede inspirationen fra netværket sidste år i en besparelse på 20 procent på el og 14 procent på varme.
Gennem netværket er vi blevet inspireret til at arbejde systematisk med tænd-sluk-tider på maskiner og ventilation, vi har arbejdet med adfærdsændringer hos personalet, og vi har også givet os i kast med lux-målinger for få tilpasset lyset, så der kun er det, der er behov for. Hver sig lyder det måske ikke af meget, men tilsammen har tiltagene givet markante energibesparelser, fortæller Sussie Outzen.
Hun mener, at KlimaKlar-modellen passer godt til travle miljømedarbejdere i virksomhederne:
I øjeblikket har vi fire netværksmøder om året, hvor der hver gang er et bestemt emne på dagsordenen. Og hvis man ikke mener, at info om elbiler er relevant for ens virksomhed, så bliver man bare væk og sparer tiden. Men personligt vil jeg dog gerne møde op hver gang, for jeg prioriterer at netværke med kommunens andre virksomheder og lære af deres erfaringer, fortæller Sussie Outzen.
I øjeblikket er der 40 medlemmer i KlimaKlar-netværket. De varierer i størrelse lige fra Ernest & Young til enmandsvirksomheden Lika Magneter.
www.csr.dk/strategi