Globale medicinalvirksomheder mangler grønt fokus
En ny global benchmark-undersøgelse fra PA Consulting Group viser, at Roche er den mest miljøvenlige medicinalvirksomhed. Men der er stadig et stykke vej igen for sektoren, som ikke har tilstrækkeligt fokus på deres påvirkning af miljøet.
PA Consulting Group har undersøgt fire af verdens ledende medicinalvirksomheder, AstraZeneca, Novartis, Roche og Sanofi i forhold til bæredygtighed i den daglige drift.
På parameteret bæredygtighedsstrategi scorer Novartis 20 point for virksomhedens klart kommunikerede bæredygtighedsstrategi, mens AstraZeneca og Sanofi begge scorer 19 point.
Til trods for at Roche samlet set får den højeste score, må virksomheden nøjes med 17 point i forhold til en klar bæredygtighedsstrategi. Til trods for at alle fire virksomheder opnår tæt på samme score, er der markante forskelle i forhold til gennemsigtighed og performance. Især adskiller virksomhederne sig på områderne minimering af spild, energi og udledning af drivhusgasser.
Læs også: Pensionsselskaber undlader at sætte klare grønne mål
<p>"Medicinalvirksomheder kan lære af andre sektorer som for eksempel bilindustrien, som er længere fremme i forhold til det miljømæssige aftryk."</p>
- Søren Knudsen, PA Consulting Group
Undersøgelsen afslører desuden en markant forskel på virksomhedernes grønne strategier og deres operationelle performance, herunder performance-data i forhold til energiforbrug og vandforbrug.
Roche får den højeste score ud af 60 på 38,7 point, hvilket skyldes virksomhedens mærkbare reducering af udledning af drivhusgasser samt i vand- og energiforbruget.
Ifølge Partner i PA Consulting Group, Søren Knudsen, er der et stykke vej endnu for medicinalindustrien i forhold til bæredygtighed og miljø. Han mener, at medicinalvirksomhederne over en bred kam ikke har fokuseret tilstrækkeligt på deres påvirkning af miljøet sammenlignet med andre sektorer.
Men det har dog i følge Søren Knudsen ændret sig i de senere år, da industrien har erkendt, at en grønnere forsyningskæde kan have en særdeles positiv effekt på bundlinjen.
Læs også: Ja tak til bæredygtig business
"Medicinalindustrien kan bruge deres grønne performance som en konkurrencemæssig fordel både i forhold til investorer og forbrugere. Men medicinalvirksomhederne kan også lære af andre sektorer som for eksempel bilindustrien, som er længere fremme i forhold til det miljømæssige aftryk, forklarer Søren Knudsen.
Novo Nordisk viser vej med kæmpe CO2-besparelse
Søren Knudsen ser dog positive takter i den danske medicinalindustri og fremhæver blandt andet Novo Nordisk, som i sommer sammen med Novozymes indviede et biogasanlæg i Kalundborg, der producerer lige så meget el som syv havvindmøller og reducerer CO2-udslippet med 21.000 tons årligt.
Det svarer til udslippet fra hele 12.000 husstandes strømforbrug.
Der er ingen tvivl om at industrien, ikke mindst i Danmark, er kommet langt i forhold til miljøet, og at de har et medansvar, især i betragtning af deres omfattende produktion, og den påvirkning den har på miljøet. Novo er et godt eksempel på dette, og formentlig også en af grundende til, at de indtog femtepladsen på The Global 100, verdens 100 mest bæredygtige virksomheder, tidligere i år, siger Søren Knudsen.
- JDN