Gode råd til arbejdet med CSR i danske SMV’er

I arbejdet med CSR er SMV’er særligt udfordret i forhold til systematik og kompetencer, men frontløbere viser, at det kan give væsentlige fordele at få ordentligt fat om arbejdet.

Under CSR Awards 2015 delte virksomheder, som havde deltaget i Dansk Standard og Erhvervsstyrelsens projekt om SMV'ers brug af standarder i CSR-arbejdet, ud af deres erfaringer. Her Morten Enggaard Hansen, salgsdirektør i Eltwin..

18.03.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke dem, vi hører mest om. Men faktum er, at 90 procent af danske virksomheder har færre end 250 medarbejdere, og mange af dem lever en lidt hemmelig tilværelse som underleverandør til større – ofte internationale – kunder.

Adskillige projekter i regi af bl.a. Dansk Standard og Erhvervsstyrelsen, Green Network, Dansk Erhverv og Deloitte, har over de seneste fem år testet udfordringer og fordele for SMV’er, når det handler om CSR.

Man har f.eks. testet, om den internationale standard ISO26000 eller den danske standard DS4901 kan bruges af SMV’erne. Den første er en vejledning i arbejdet med samfundsansvar, mens den sidste giver mulighed for en egentlig certificering inden for CSR.

Projekterne har ført til udviklingen af værktøjer, nemlig Dansk Standards CSRguide (www.csrguide.dk) og Erhvervsstyrelsens CSR-drejebog, for at hjælpe SMV’er godt i gang med at drive ansvarlig virksomhed.

Læs også: SMV'er kan tjene penge på CSR

Stadig stort potentiale
Det helt store hul igennem er der dog ikke kommet endnu. Ifølge en undersøgelse foretaget af Erhvervsstyrelsen for et par år siden, begrundede 73 procent af de danske SMV’er, som arbejder med CSR, deres indsats med, at CSR er en moralsk forpligtigelse. Kun 23 procent af virksomhederne sagde, de arbejdede med CSR, fordi de mente, at det kunne betale sig økonomisk. De tal fik f.eks. Dansk Erhverv til at konkludere, at der var ”…et betydeligt uudnyttet potentiale for at øge forretningsværdien af CSR blandt SMV’erne”.

At få udnyttet dette potentiale er vigtigt. Ifølge Peter Engel, som er chefkonsulent i Dansk Standard, kan CSR i SMV’erne bidrage til, at erhvervslivets vækst er mere bæredygtig. Og med reference til sammensætning af dansk erhvervsliv, så er det langt fra nok, at de 10 procent af virksomhederne, som har mere end 250 medarbejdere, integrerer samfundsansvar, hvis både risici og muligheder skal håndteres.

Green Network, som fra Vejle tilbyder træning og rådgivning inden for CSR til netop SMV'er, vil gerne vove et bud på, hvor mange flere virksomheder som kunne få noget ud af at arbejde med CSR.

”Vores estimat er, at der nok er 4-5.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark, som endnu ikke ved, hvordan de skal høste fordelene af at arbejde med CSR”, siger Kenneth Hald Jensen, som er direktør for Green Network.

To udfordringer
SMV’erne er særligt udfordret på to områder: de mangler systematik og kompetencer i arbejdet med CSR. Begge dele bunder i, at der i mindre virksomheder ofte ikke er mulighed for at have specialiserede medarbejdere ansat.

”Vores erfaring, fra det projekt vi har gennemført i samarbejde med Erhvervsstyrelsen, er, at der foregår masser af CSR-relateret arbejde i SMV’erne, men at det kan være svært at opnå en systematik, som giver det overblik, der skal til for at kunne prioritere i forhold til ens forretningsstrategi”, siger Peter Engel.

I projektet har Dansk Standard været med til at teste, om eksisterende standarder kan bruges af SMV’erne til at opnå en sådan systematik. Det har vist sig, at standarder som værktøj er en god hjælp.

”Virksomhederne fremhæver, at de får struktur og værktøjer til arbejdet, kommer hele vejen rundt om CSR og får prioriteret, sat mål og etableret handlingsplaner, hvilket samlet set giver den systematik, de mangler”, siger Peter Engel.

Det får jo ikke arbejdet til at lyde mindre omfattende, men en anden ting, deltagerne fremhæver, er, at det gør muligt at dele arbejdet op i overskuelige bidder.

Læs også: Mads Øvlisen: Samfundsansvar betaler sig

Svært, hvis man ikke ved, hvad man Laver
Green Network har i løbet af de sidste 22 år gennemført over 800 kursus- og træningsaktiviteter for virksomheder, der gerne vil videre med CSR-arbejdet, og har over de sidste to år oplevet en stigende efterspørgsel på netop træning i at arbejde strategisk med CSR.

”Vi ved fra deltagerne, at de ofte føler sig udfordret på kompetencer, når de skal arbejde med CSR. De har typisk andre opgaver inden for f.eks. kvalitetskontrol, HR eller kommunikation og kan så pludselig skulle til at finde ud af, hvad virksomheden skal gøre med miljø, menneskerettigheder og anti-korruption, f.eks. fordi en kunde beder dem om at dokumentere, at de har styr på de emner”, fortæller Kenneth Hald Jensen.

Han opfordrer samtidig SMVerne til at købe sig til hjælp eller uddannelse. Fordi de kunne nå længere og mere med flere kompetencer. 

”SMV’ernes medarbejdere er dygtige, men de mangler tid og viden. At arbejde med CSR for de virksomheder kan handle om at tilfredsstille kundernes behov på en ny måde ved at gå ind og tage ansvar for noget af deres risiko eller om at gøre sig mere værd over for en potentiel investor eller køber af virksomheden. Det handler om forretning. Og så er det altså dumt at ikke at få lavet arbejdet ordentligt”, siger Kenneth Hald Jensen.

Hans forslag om at søge hjælp bakkes op af erfaringerne fra det seneste projekt, Dansk Standard var involveret i, hvor seks virksomheder testede brugen af ISO 26000. En af konklusionerne var nemlig, at sparring og rådgivning kan være nødvendigt i forhold til at fastholde fokus og få foretaget den nødvendige prioritering.

Nu sælger Green Network jo hjælp. Men Kenneth Hald Jensen får alligevel lov til at dele sine betragtninger om, hvorvidt det er dyrt at købe rådgivning.

”Hvad er mest hensigtsmæssigt? At virksomhederne bruger 10-20 procent af deres egen tid på at løse opgaven, som måske svarer til 70-140.000 kroner fremfor 20-40.000 kroner på at få hjælp udefra?”

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025CSR.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025CSR.dk

12 arbejdspladser tager kampen op mod skæv kønsbalance

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J