Grøn energi i hjertet af København

København får ny grøn kraftværksblok kun to km fra centrum. HOFOR har netop udvalgt arkitekterne, der skal designe den 46 meter høje biomasse-blok på det eksisterende Amagerværk.

Det nye BIO4 bliver ifølge Gottlieb Paludan Architects, der har designet kraftværksblokken, et vartegn for bæredygtig varmeproduktion. Illustration: Gottlieb Paludan Architects. .

05.05.2015

CSR.dk

Danske Gottlieb Paludan Architects har vundet arkitektkonkurrencen vedrørende Hovedstadsområdets Forsyningsselskabs (HOFOR) nye biomassefyrede kraftværksblok BIO4 på Amagerværket. BIO4 opføres som et led i HOFOR’s og Københavns Kommunes fælles ambitioner om at skabe verdens første CO2-neutrale hovedstad inden 2025.

Læs også: Biomasse i kraftværker skal være bæredygtig

BIO4 indtager en central placering i det københavnske bybillede beliggende overfor Kastellet og skråt bag Operaen. Af samme grund har den arkitektoniske udformning af den 46 meter høje bygning spillet en afgørende rolle i afgørelsen af konkurrencen.

”"Det gennemgående tema i vores løsningsforslag er skoven som sted og som kilde til CO2-neutralt bio-brændsel. Skovtemaet udfoldes i facadebearbejdningen ved at ophænge træstammer, som både på afstand og nært hold skaber overraskende æstetiske og rumlige oplevelser. Levetiden på stammerne er mere end 30 år, og hvis stammerne er udtjent som facade inden værkets udfasning, vil de gamle stammer blive kværnet til flis og fyret ind i værkets ovne"”, forklarer Jesper Gottlieb, kreativ direktør i Gottlieb Paludan Architects.

Udsigts- og informationsplatform i ét
Det nye BIO4 skal være et vartegn for bæredygtig varmeproduktion og et udflugtsmål for københavnere og turister. Besøgende inviteres således til at bevæge sig op gennem facadens skov af stammer via en trappe, hvorfra der undervejs er kig ind til den bæredygtige energiproduktion. Trappen ender i en beplantet udsigtsplatform, som også fungerer som en informationsplatform, hvor besøgende kan lære mere om energiforbrug og -produktion samt bæredygtighed.

Læs også: EU-enighed om reglerne for biobrændstoffer

”"Vi skaber således en fortælling, man kan færdes i. En nærværende fortælling om skoven og om omstillingen til bæredygtig energi”", siger Jesper Gottlieb.

- JKK 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle