Grøn forskning på skrump
Trods milliardløfte er midlerne til forskning på klima- og energiområdet faldet til 53 millioner kroner i 2011. Det skriver DI i sit nyhedsbrev.
Et løfte fra den tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen lød på en milliard kroner til forskning på klima- og energiområdet fordelt over tre år. Men DI konstaterer, at midlerne til formålet skrumper ind. Næste år er der således kun bevilget 53 millioner kroner mod godt 400 millioner kroner i år.
Regeringen har, siden daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen lancerede sin grønne linje, flere gange lovet at holde et højt niveau, når det gælder forskningsmidler. Men DI har stadigt sværere ved at få øje på, hvor forskningsmidlerne bliver af.
Vi er overbeviste om, at såvel regering som opposition gerne vil have grøn vækst. Men hvis vi virkelig skal have gang i den grønne vækst, kræver det en helt anderledes satsning på at forske og udvikle på området. Så skal vi helst op på fire milliarder kroner i 2020 til forskning, udvikling, demonstration og markedsmodning på energi- og klimaområdet, forudsiger branchedirektør Anders Stouge, DI.
I forslaget til finansloven for 2011 har regeringen indtil videre kun sat 53 millioner kroner af til det såkaldte EUPD-program, der står for Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram. Og i år blev det til 400 millioner kroner til programmet.
EUDP-midlerne bliver først tildelt efter forhandlingerne om den såkaldte globaliseringspulje, som er et forlig mellem VK-regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale.
Uvished skader branchen
Der findes stadig en reserve i globaliseringspuljen på 1,6 mia. kr., som skal fordeles i forbindelse med finanslovforhandlingerne frem til november. Men der er ingen garanti for, at EUDP får andel i de midler.
Udhuling af de offentlige udviklingsmidler er dybt skadelig for et udviklings- og vækstområde som vores. Mange virksomheder er nu nødt til at gætte på, hvad der sker efter finanslovforhandlingerne, og derfor er de nødt til at overveje egen bemanding på området, fastslår Anders Stouge.
-KPE