Grøn hoteldrift i Ørestaden

Ledelsen i det nybyggede hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers lagde en klar CSR-strategi allerede inden bygningen blev opført. Hotellet er spækket med grønne løsninger og en stor del af personalet er rekrutteret blandt arbejdsløse nydanskere.

23.11.2009

Lasse Andersen, CSR.dk

Hotel Crowne Plaza har netop slået dørene op i Ørestaden i København og er dermed klar til at fylde samtlige værelser med internationale klima-spidser, når klimatopmødet løber af stablen fra den 7. til den 18. december. Og hvis de forskellige delegationer ellers har tid til at kigge nærmere på deres spritnye logi, imellem de intense forhandlinger om klodens fremtid, vil de opdage, at de befinder sig på et hotel, som i hvert fald gør sin del for at nedbringe CO2-udledningen.

I en lang række af grønne tiltag er hotellets grundvandsbaserede køle- og varmesystem, det mest opsigtsvækkende. Systemet, der er det første af sin art i Danmark, henter grundvand 110 meter under jordens overflade og bruger det til at køle hotellet ned om sommeren, gemmer efterfølgende vandet i undergrunden og genbruger det så til at varme hotellet op om vinteren. På den måde reduceres energiforbruget til afkøling og opvarmning, ifølge hotellets egne tal, med næsten 90 procent.

”Det vand vi genbruger til at varme hotellet op, er ca. 17-18 grader, når vi begynder at hæve temperaturen til de godt 60 grader, som er nødvendigt. Det er et væsentligt bedre udgangspunkt, end hvis vi havde brugt almindeligt vand, der komme ind med en temperatur på 5-6 grader. Vi springer altså det koldeste stadie over, og det ligger der en kæmpe besparelse i,” fortæller Frederikke Tømmergaard, der er Director of CSR hos Crowne Plaza.

Hvis man kigger nærmere på alle hotellets solvendte facader, kan man konstatere, at de har integreret ultratynde, højteknologiske solceller, der årligt genererer omkring 170.000 kWH – eller hvad der svarer til 55 danske husstandes årlige elforbrug. Ifølge Frederikke Tømmergaard henter Crowne Plaza cirka ti procent af hotellets samlede, årlige elforbrug på den konto.

Når gæsterne befinder sig på værelserne, kan de opleve et konkret eksempel på hotellets grønne profil. Både shampooflasken, badehætten, tandbørsten og sågar skaftet på engangsskraberen er nemlig lavet af majsstivelse. Det økologiske materiale føles fuldstændig som plastic, men er 100 procent naturnedbrydeligt. Begraver man produkterne i en potte med jord, er de efter blot tre måneder gået i opløsning. Og produkterne er selvfølgelig fri for parabener og andre allergifremkaldende stoffer.

Medlem af Global Compact
Crowne Plaza har valgt at signalere sin grønne profil udadtil, ved at tilslutte sig FN’s Global Compact, der er et fællesinitiativ for virksomheder, der blandt andet tager ansvar for bedre miljø, menneskerettigheder og arbejdsvilkår.

Initiativet lægger op til, at de 4200 medlemmer fra hele verden udveksler læring og erfaring med hinanden, og det er netop hovedårsagen til, at Crowne Plaza som det første danske hotel har valgt, at komme ind under Gobal Compact paraplyen.

”Vi har ledt efter et forum, hvor der er mulighed for at hente inspiration båden indenfor og udenfor grænserne. Vi vil nemlig meget gerne samarbejde med andre virksomheder i vores branche om, hvordan vi løser forskellige CSR-relaterede problemstillinger – eller måske kan vi påvirke fælles leverandører til at levere grønnere ydelser. Der er mange muligheder,” forklarer Frederikke Tømmergaard.

Med et Global Compact medlemskab forpligter Crowne Plaza sig til årligt at aflægge rapport om, hvordan hotellet implementerer initiativets principper i den daglige drift.

Nydanskere får ny chance på Crowne Plaza
Som et led i hotellets CSR-politik har Crowne Plaza også forpligtiget sig til at hjælpe en gruppe af arbejdsløse nydanskere tilbage på arbejdsmarkedet. Hotellet har nemlig indgået en særlig rekrutteringsaftale med København og Hvidovre kommune. Den indebærer, at kommunerne betaler for et halvt års uddannelse af 30 nydanskere på Hotel- og Restaurationsskolen, mod at Crown Plaza garanterer at ansætte dem, der består kurset.

Ifølge Frederikke Tømmergaard ønsker Crowne Plaza at slå to fluer med et smæk med projektet. Dels at hjælpe en gruppe mennesker, der har det svært, men også at sikre sig en loyal medarbejdergruppe.

”I Hotelbranchen er arbejdstiderne skæve og lønnen er ikke specielt høj. Det betyder desværre, at der ofte er en meget stor udskiftning blandt personalet. Ved at give gruppen af langtidsledige nydanskere en ny chance, håber vi, at vi får nogle medarbejdere, som er meget motiverede for at arbejde, og som bliver hos os i længere tid.”

Gruppen af nydanskere, som er udvalgt af kommunerne, brugte de første tre måneder på Hotel- og Restaurationsskolen på at afprøve forskellige arbejdsområder. Derefter blev det fastlagt, hvilket job de skal varetage på hotellet, og siden har de arbejdet målrettet på at kvalificere sig til netop det.

Ifølge Frederikke Tømmergaard består gruppen af vidt forskellige typer lige fra en kvinde fra mellemøsten, der ikke har arbejdet i 22 år, til en ung, kommende bell captain (piccolo), som har været på vej ud i kriminalitet. Ud af de 30 nydanskere, der startede på projektet var 22 klar til at trække i arbejdstøjet, da hotellet slog dørene op den 16. november. De arbejder blandt andet som receptionister, tjenere, bell captains og stuepiger.

CSR-tiltagene skal ikke oversælges
Crowne Plaza er altså allerede kort efter åbningen leveringsdygtig i positive historier, både når det gælder grøn profil og socialt engagement, men ledelsen er meget opmærksom på, at CSR-tiltagene aldrig må forringe gæsternes oplevelse på hotellet eller blive oversolgt i markedsføringen.

”Det er vigtigt at huske på, at klimavenlighed ikke er et valgkriterium hos den almindelige hotelgæst. Folk kigger på kvalitet, komfort, service og pris – og hvis hotellet samtidig er grønt, synes folk bare det er fedt, men gæsterne vil aldrig vælge os fra som hotel, hvis ikke vi var grønne. Det vil de til gengæld, hvis de andre kriterier ikke lever op til forventningerne, ” påpeger Frederikke Tømmergaard.

Hun fastslår, at der ikke behøver at være nogen modsætning mellem, at gøre det rigtige for klimaet og samtidig lave en rigtig god forretning.

”Det er en misforståelse, at det koster enormt mange penge at være miljøvenlig, eller at det ikke kan betale sig at gøre noget godt for sine medarbejdere. Vi vil både opføre os ordentligt, og lave en god forretning. De 40 millioner vi har investeret i grønne løsninger som varmeanlægget og solcellerne, skal nok vise sig at blive en god investering på sigt, ” understreger Frederikke Tømmergaard.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus