Grøn vognpark kan kun realiseres med forskellige brændstoffer og teknologier
En ny rapport om grønne kørselsteknologier konkluderer, at hverken gas, el, brint eller biobrændsler hver for sig kan sikre en grøn transportsektor.
Der skal trækkes på mange forskellige løsninger for at sikre grøn teknologi til transport. Det konkluderer den grønne tænketank Concito i en ny rapport, som er støttet af Trafikstyrelsen og Energistyrelsen.
Infrastruktur kun en del af grøn omstilling
I Danmark fokuserer vi ofte på infrastruktur til de grønne teknologier som ladestandere og brint- og gastankstationer, og regeringen har afsat en pulje på 70 millioner kroner til den type infrastruktur; men infrastrukturen er en kun lille del af det, der skal til for at sætte fart i den grønne omstilling af transport-sektoren.
Læs også: Nyt brintkøretøj til Københavns Kommune
Det viser den nye rapport, som alle interesseorganiationer inden for de grønne bilteknologier har givet deres bidrag til ved at deltage i en workshop i oktober 2012. Man skal satse på at introducere de grønne teknologier i køretøjsflåder, hvor der kan samles erfaringer med hensyn til anvendelse og service, og hvor infrastrukturen kan udnyttes optimalt, viser rapporten.
Gas til tung transport
Concito anbefaler, at man primært satser på elbiler til persontransport og introducerer gas til den tunge transport. Brændselsceller på brint, vurderer tænketanken, vil få en rolle i transportsektoren på lidt længere sigt.
Susanne Krawack, chefkonsulent i Concito siger i en pressemeddelelse om rapporten:
"I øjeblikket er hovedbarrieren for grøn omstilling af transportsektoren, at prissignalet er forkert. Registreringsafgiften er ændret, så de små energiøkonomiske biler nu er billigere end elbiler. Og med den usikkerhed, der stadigt er med hensyn til teknologien, er elbilen ikke det lette valg for forbrugeren".
Der er to veje at gå
Concito vurderer, at man kan gå to veje: Enten skal offentlige og private ejere af bilflåder påbydes eller stærkt opfordres til at omstille deres transport, eller også må prissignalet gennem ændrede afgifter vendes, så det bliver mere attraktivt at bruge de grønne teknologier.
"Bustransport og lastbilsflåder på gas vil i først omgang betyde en mindre reduktion af CO2-belastningen, men med biogas og på længere sigt syntesegas vil det være fornuftigt at satse på gas som i Sverige og Tyskland. At kombinere krav til teknologi med krav til flere buspassagerer i innovative udbud kan være en måde at omstille bustrafikken", siger Susanne Krawack.
Læs rapporten "Hurtigere indfasning af grønne kørselsteknologier"