Grønne ambitioner kræver politisk opbakning

Arla vil gerne sænke sit CO2-udslip i de kommende år. Det er en udfordring, der blandt andet skal løses ved at få Christiansborg med på vognen, ligesom teknologien skal videreudvikles.

Arla vil gerne gøre sin transport rundt i landet grønnere, men det er ikke uden udfordringer. Foto: Arla.

18.04.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Som Danmarks største mejerikoncern har Arla et indgående kendskab til de danske motor- og landeveje og landskabet omkring dem, både i konkret og overført betydning. Alene i Danmark kører selskabet årligt mellem 25 og 27 mio. km med sine lastbiler, og man arbejder løbende med at udvide kapaciteten i logistikken.

Læs også: Eksperter: Biogas kan bane vejen for grøn transport

Det fortæller transportchef for indsamling af mælk og mellemtransport i Arla Denmark, Peter Sørensen. Som ansvarlig for alt hvad der hedder transport i tankbiler af mejerivarer i Danmark, har han det store overblik over de 500 læs, koncernen håndterer hver dag, og så er han tæt på de overvejelser, man gør sig i forhold til at gøre tingene endnu mere effektivt – inkl. de hovedbrud, det kan medføre.

Vi håber, at der måske sker noget i forhold til skat og afgifter for at nå klimamålene”, siger Peter Sørensen. Foto: Arla.

”Vi vil jo gerne udnytte den nye lov, der tillader en samlet totalvægt på op til 56 ton endnu bedre, og vi kan se, at vi ved at køre med større biler kan sænke omkostningerne med 10 procent. Samtidig er vi udfordret af en manglende harmonisering af reglerne om grænseoverskridende transporter, som ser anderledes ud i Tyskland og Sverige”, siger han.

For at overkomme den barriere arbejder man fra Arlas side bl.a. sammen med Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer for at ændre på reglerne, ligesom man generelt håber på at ’påvirke vejnettet’ i Danmark. ”Der er plads til forbedring”, som Peter Sørensen tørt konstaterer, når snakken drejer sig i retning af fremkommeligheden på vejene.

Politik og teknologi skal med
Netop det politiske aspekt spiller også ind i forhold til en anden af Arlas centrale målsætninger. Frem mod 2020 vil man således sænke sit CO2-udslip med 25 procent sammenlignet med niveauet i 2005, og her er det danske afgiftssystem et af de eksterne midler, der kan og bør hjælpe, mener Peter Sørensen.

”Vi fornemmer, at der er politisk vilje, og at man erkender kompleksiteten i det. Samtidig ved vi fra DI, hvor svær processen er omkring skatter og afgifter med forskellige ministerier og EU, der skal inddrages. Men vi håber, at der måske sker noget i forhold til skat og afgifter for at nå klimamålene”, siger han med henvisning til Danmarks mål om landets samlede CO2-reduktion.

Nogle af de samme forhold gør sig gældende, når det kommer til at få alternative drivmidler som HVO (hydrogenbehandlet vegetabilsk olie), elektricitet og gas på dagsordenen. Og så er den teknologiske udvikling i sig selv et springende punkt.

”Der snakkes meget om el og gas, når alternativt brændstof er på agendaen på Christiansborg, men der er teknologien ikke helt, så vi kan bruge det til vores store lastbiler, så vi vil gerne have HVO på dagsordenen også. Batterimulighederne ikke helt gode nok endnu; rent praktisk så tager en opladning bare for lang tid til, at det er praktisk for vores tankbiler på de lange ture, hvorimod bydistribution måske kunne være en mulighed”, siger Peter Sørensen og fortsætter:

Læs også: Mælkekasseindsamling hjælper på Arlas grønne regnskab

”Hvis transportbranchen skal nå sine klimamål, så skal der ske noget omkring både teknologien og afgifterne. Vi kan sænke dødvægten på vores trailere, optimere dæktryk og den slags mindre tiltag. Men det afgørende ryk skal komme fra de alternative brændstoffer, og der er de to parametre meget afgørende for, at vi kan skifte så tæt på omkostningsneutralt som muligt i forhold til i dag”, slutter han.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V