Grønne fordele ved genanvendelse af tomme bygninger

Genanvendelse af ledige erhvervsbygninger kan være et værdifuldt bidrag til den grønne omstilling, viser ny rapport fra tænketanken Concito.

16.09.2014

CSR.dk

I januar 2014 stod 2,4 millioner kvadratmeter kontorareal ledigt på landsplan – heraf 1,3 millioner kvadratmeter i Region Hovedstaden. Denne tomgang og et voksende boligbehov er nogle af baggrundene for den grønne tænketank Concitos undersøgelse af, hvordan genanvendelse af bygninger kan bidrage til et bæredygtigt lavemissionssamfund.

Rapporten "Grøn genanvendelse - bæredygtig transformation af funktionstømte erhvervsejendomme" konkluderer, at grøn genanvendelse kan være et værdifuldt led i omstillingen til et lavemissionssamfund.

Læs også: Concito: Klimatilpasningsindsats bør være mindre forceret

Ifølge Vera Noldus, forfatter til rapporten, er de væsentligste faktorer i forhold til den grønne genanvendelse af erhvervsejendomme blandt andet materialebesparelser og energieffektivisering.

"Men den primære klimamæssige effekt ved transformation er forbundet med en reduceret brug af nye drivhusgasintensive materialer, særligt beton. Herudover mindskes presset på begrænsede ressourcer, og mængden af byggeaffald nedbringes gennem optimeret brug af den eksisterende bygningsmasse”, siger Vera Noldus.

Den negative spiral kan vendes
Genanvendelse af bygninger kan have en positiv effekt på en række samfundsøkonomiske udfordringer, herunder voksende tomgang og et stigende boligbehov i flere større danske byer.

Der opstår ofte en negativ spiral, når erhvervsejendomme står tomme. Ejendommene trækker nemlig egen værdi og områdets værdi ned, hvilket fører til flere tomme lokaler, fraflytning med mere. Den spiral kan dog vendes ved genanvendelse af tomme ejendomme, mener Vera Noldus.

En manglende overensstemmelse mellem erhvervs- og samfundsøkonomiske interesser er dog en central udfordring i arbejdet med grøn genanvendelse. Rapporten foreslår udvikling af nye finansieringsordninger og virkemidler som mulige løsningsmodeller. Modellerne kan sikre en bedre synergi mellem private aktører og bredere samfundsinteresser.

Læs rapporten her.

-KLZ

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V