Greenpeace: Designertøj forgifter vandet
Kemikalieproblemerne i tekstilindustrien er et stort problem. Det konkluderer en rapport fra Greenpeace, hvor spor af det giftige NPE er fundet i tøj hos en lang række internationale tøjmærker.
Tøj fra Abercrombie & Fitch, Calvin Klein og ti andre internationale tøjmærker udleder blandt andet kemikaliet nonylphenol ethoxylat (NPE), viser rapporten "Dirty Laundry: Reloaded", som Greenpeace udgiver i dag.
Kemimedarbejdere fra Greenpeace har ifølge rapporten testet t-shirts fra eksempelvis Abercrombie & Fitch og fundet spor af det hormonforstyrrende NPE. Ifølge Greenpeace er brugen af NPE i produktionen dog ikke nødvendig for tøjindustrien, da der findes alternativer uden de samme skadelige effekter. Når NPE forlader vaskemaskinen nedbrydes det til det giftige nonylphenol, som kan ende i slammet på rensningsanlæg samt i vandløb og søer, og det kan i sidste ende øge risikoen for fosterskader og barnløshed, siger Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace.
Håber at H&M eliminerer stoffet
Ifølge Greenpeace er H&M på forkant med udviklingen, og har siden 2009 haft et forbud mod brugen af kemikaliet i deres produktion. En rapport fra Greenpeace viste imidlertid sidste efterår, at NPE fortsat kan findes i kædens tøj samt i tøj fra en lang række andre kendte brands. H&M har siden opsat som mål helt at udfase brugen af alle farlige kemikalier, og Greenpeace regner derfor med, at de bliver blandt de første til helt at eliminere stoffet i deres produktionskæde, siger Erik Albertsen.
Rapporten, som Greenpeace udgiver i dag, er den tredje i rækken, hvor Greenpeace kigger nærmere på udledningen af kemikalier fra tøjindustrien. De to første rapporter fokuserer blandt andet på de lokale miljøproblemer i de lande, hvor tøjproduktionen finder sted. Kampagnen har tidligere ført til forpligtigelser omkring udfasningen af brugen af farlige kemikalier fra store tøjproducenter som Nike, Adidas, Puma og Li-Ning samt modetøjsgiganterne H&M og C&A.
- OWG