Greenpeace: friluftstøj er fyldt med giftig kemi

En ny rapport fra Greenpeace beskylder fritidstøj fra en stribe af verdens største mærker for at indeholde store mængder giftige kemikalier, der skade både mennesker og natur.

Et udsnit af de testede jakker i rapporten. Kun to af disse indeholder ikke PFC'er. Foto: Greenpeace (screendump).

28.01.2016

CSR.dk

En god sejlerjakke eller et par solide vandrestøvler er must-have for tusindvis af mennesker, men som forbruger skal ifølge Greenpeace nøje overveje, hvad man putter på kroppen. Der kan nemlig være decideret gift i de forskellige stykker beklædning.

Læs også: Næsten hver anden dansker vil købe bæredygtigt tøj

I en ny rapport har den store naturbeskyttelsesorganisation således testet en stribe produkter fra en række af verdens største varemærker på området, bl.a. Haglöfs, The North Face, Jack Wolfskin og Mammut, og 90 procent af det testede tøj indeholdt PFC’er, også kendt som per- og polyfluorerede stoffer.

De forskellige PFC’er er velkendte i fritidsudstyrsindustrien for deres evne til at gøre produkter vandtætte og afvisende over for både snavs og olie. Forsøg på dyr har ifølge en rapport fra Greenpeace i Tyskland imidlertid også vist, at disse stoffer kan skade forplantningsevnen, føre til svulster og forstyrre hormonbalancen. Ydermere er stofferne meget svært nedbrydelige, og man har fundet spor af dem i både blodprøver fra mennesker og leverprøver fra isbjørne, og i afsides naturområder.

Nærmere bestemt omfattede testen 40 forskellige beklædningsgenstande fra 11 forskellige producenter: 11 jakker, otte par bukser, otte rygsække, syv par sko, to telte, to soveposer, et reb og et par handsker. Ud af disse var kun fire helt fri for PFC’er, mens de resterende 36 altså indeholdt større eller mindre mængder af de skadelige stoffer.

Fakta: PFC'er

Navnet polyfluorerede henviser til gruppen af stoffer, hvor der på carbonkæden er flere fluorforbindelser, som erstatter hydrogen. Polyfluorerede stoffer er svært nedbrydelige og har tendens til at bioakkumulere, og de findes derfor i alt fra dyr, fugle og mennesker til de mest øde egne i verden. Stofferne forbindes i stigende grad med forskellige hormonforstyrrende effekter i mennesker. Ligesom andre negative effekter på sundheden som f.eks. forøgelse af kolesterolniveau og aktivitetsniveau hos børn også bliver diskuteret. Per- og polyfluorerede stoffer er også under mistanke for at være kræftfremkaldende. 

Kilde: Informationscenter for Miljø & Sundhed

Minister bør kæmpe for regulering
I 18 af produkterne fandt Greenpeace det svært nedbrydelige og giftige kemikalie PFOA (perfluoroctansyre). Især en støvle fra Haglöfs og en sovepose fra The North Face indeholdt høje koncentrationer, henholdsvis 18 og 7 gange den tilladte grænseværdi på 1 mikrogram pr. kvadratmeter for solgte produkter i Norge, hvor disse to blev købt.

Netop Norge er det første land, der har forbudt salget af tekstiler indeholdende de mest skadelige typer PFC’er over en vis grænseværdi, og på den baggrund ”… opfordrer Greenpeace miljøminister Eva Kjer Hansen (V) til at kæmpe for en striks regulering i EU, så der indføres begrænsninger i anvendelsen af PFC.”

Produkterne blev indkøbt i løbet af oktober og november 2015 i 19 lande over hele verden, herunder Danmark, Sverige og Norge, og testet på et uafhængigt laboratorium i december. Ifølge produkternes egne labels blev størstedelen fremstillet i Asien med Vietnam og Kina som de fremtrædende producentlande.

Læs også: Modefirmaer bruger færre kemikalier i forsyningskæden

De fire produkter, der ikke indeholdt PFC’er, var to jakker; en fra tyske Vaude og en fra Jack Wolfskin, der som det eneste stykke udstyr i øvrigt var mærket som ’PFC-fri’, en rygsæk fra Häglöfs og et par handsker fra The North Face.

Læs hele rapporten ”Leaving Traces - The hidden hazardous chemicals in outdoor gear” her.

Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Svampe i asfaltbranchen kan give grønne dividender

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V