GRI - fra guidelines til standard

Global Reporting Initiative (GRI) har nået en ny milepæl. Det, vi har kendt som guidelines inden for virksomheders rapportering om bæredygtighed, er nu blevet til standarder, og dermed er GRI nu ikke længere blot en facto standard.

I oktober måned i år offentliggjorde Global Sustainability Standards Board (GSSB) sine første globale standarder for rapportering om bæredygtighed og giver derved virksomheder et fælles sprog til den ikke-finansielle rapportering. Ifølge GRI vil standarderne give virksomheder verden over mulighed for at være mere transparente omkring deres påvirkning på økonomi, miljø og samfund. De vil også hjælpe organisationer med at træffe bedre beslutninger og til at bidrage til FN's Verdensmål.

Formand for CSR-udvalget i FSR - danske revisorer Birgitte Mogensen hilsen udviklingen velkommen: "Det glæder mig, at vi nu har en standard inden for CSR-rapportering. Det kan bidrage til at understøtte professionaliseringen af arbejdet med CSR-rapportering og sikre, at virksomhederne kommer hele vejen rundt i den måde, de planlægger og tilrettelægger deres rapportering på. GRI har altid været et godt redskab, og det er det stadig, om man vælger at skele til det eller gå hele vejen," siger hun.

Standarderne bygger på de guidelines, som har været anvendt og udviklet gennem mere end 15 år i samarbejde med en række forskellige interessenter. Standarderne baserer sig på GRI's G4 guidelines og indeholder et forbedret format og en ny, modulopbygget struktur. De nye GRI standarder erstatter G4 guidelines, som vil blive udfaset fra 1. juli 2018.

Med bidrag fra virksomheder, arbejdstagere, regeringer, investorer, civilsamfundet, forskere og CSR professionelle har GSSB opereret som et uafhængigt standardsættende organ og udviklet standarderne i offentlighedens interesse. Involveringen af en bred kreds af interessenter er et bærende element i GRI's arbejde med at gøre bæredygtighed til en integreret del af enhver virksomheds beslutningsproces.

Om de nye standarder
GRI standarderne består af et sæt af 36 modul-standarder, som faciliterer virksomheders rapportering om emner inden for f.eks. udledning af drivhusgasser, forbrug af vand og elektricitet samt arbejdskraft. Det nye format tillader GRI at opdatere enkelte emner baseret på markeds- eller bæredygtighedsrelaterede behov uden at skulle ændre i hele sættet af standarder. GRI standarderne koncentrerer sig om væsentlighed og fokuserer på emner, der repræsenterer virksomhedens vigtigste påvirkningsområder og de områder, som er vigtigst for interessenterne, hvilket understøtter en rapportering om bæredygtighed, som er skræddersyet til den enkelte virksomhed. Virksomheder kan udarbejde en bæredygtighedsrapport i overensstemmelse med GRI standarderne på kerneområder eller på generelt niveau eller oplyse om særskilte emner for at imødekomme de specifikke krav og forespørgsler, der måtte være til den enkelte virksomheds rapportering. 

Læs mere om GRI standarderne her.

08.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 – Mærsks strategiske ESG mål driver rapporteringen om fremdrift

01.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 - STARK Group styrker koblingen mellem det finansielle og ESG i rapporteringen

11.10.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022: A.P. Møller – Mærsk og STARK Group er best-in-class

29.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

H.K.H. Kronprinsessen uddeler CSR Prisen 2022 blandt otte nominerede virksomheder

08.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

Feltet indsnævret: 15 rapporteringer i opløb til CSR Prisen 2022

21.06.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

44 rapporteringer om bæredygtighed er med i opløbet til CSR Prisen 2022