Hårde EU-krav om CO2-reduktion til hele Norden

Europa-Kommissionen lancerede i sidste uge de mål for reduktion af CO2, unionens medlemslande skal leve op til frem mod 2030. Norden skal levere i stor stil. Norge har de første milliardinvesteringer på tegnebrættet.

Norge skal ifølge EU skære 40 procent af sit CO2-udslip frem mod 2030 sammenlignet med 2005. Foto: Flickr/Mariusz Kluzniak.

26.07.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

I 2014 forpligtede EU sig til i fællesskab at reducere drivhusgasemissionerne inden for alle dele af økonomien med mindst 40 procent inden 2030 sammenlignet med niveauet i 1990. For at imødekomme den målsætning fremlagde Kommissionen i onsdags en pakke af foranstaltninger, der skal sætte skub i omstillingen til en lavemissionsøkonomi i alle sektorer af Europas økonomi.

Læs også: Dansk Byggeri: Godt med ambitiøse klimakrav

Et af de helt centrale elementer i udspillet er forslagene til årlige, bindende reduktionsmål for drivhusgasemissioner for medlemsstaterne i perioden 2021-2030 inden for områderne transport, byggeri, landbrug, affald, arealanvendelse og skovbrug, så de bidrager til EU's klimaindsats. Målene følger dermed op på efterårets store klimaaftale fra Paris.

Kommissionen lægger op til, at Danmark i 2030 skal reducere udledningerne i de såkaldt ikke-kvotebelagte sektorer med 39 procent i forhold til sektorens udledninger i 2005. Det er blandt de højeste reduktionsmål i unionen, på niveau med Finland og kun overgået af Sverige og Luxembourg med 40 procent. Niveauet er baseret på BNP per indbygger, hvilket placerede Danmark på 42 procent, inden det blev nedjusteret for at reflektere Danmarks omkostningseffektive reduktionspotentiale.

Over for Information har energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), givet udtryk for, at han ikke finder fordelingen retfærdig, da vi ifølge ministeren i forvejen gør en stor indsats på området.

”Det er en meget stor mundfuld for Danmark, men det kommer ikke som en overraskelse. Vi havde gerne set et lavere reduktionsmål til Danmark, men nu er det bare helt afgørende, at vi løser opgaven uden at det går ud over vores konkurrenceevne”, siger han til avisen.

Fra EU’s side står man imidlertid fast på, at de skrappe krav er vejen frem, hvis det samlede mål skal være realistisk.

"EU har et ambitiøst emissionsreduktionsmål, og jeg er overbevist om, at vi kan nå det ved medlemsstaternes fælles indsats. De bindende nationale mål, som vi foreslår, er rimelige, fleksible og realistiske. De giver de rette incitamenter til at udløse investeringer i sektorer såsom byggeri, transport, landbrug og affaldshåndtering. Med forslagene viser vi, at vi har gjort vores hjemmearbejde, og at vi holder, hvad vi lover", siger EU's kommissær med ansvar for klima og energi, Miguel Arias Cañete.

Norge også omfattet, klar til at investere
Selvom Norge ikke er medlem af EU, betyder det ikke at nordmændene går fri af at levere deres bidrag til Europas CO2-reduktion. Tværtimod skal vores naboer mod nord, i lighed med Sverige og Luxembourg, skære 40 procent af deres CO2-udslip af frem mod 2030 sammenlignet med 2005, hvilket skal ske inden for områderne transport, byggeri, landbrug, affald, skriver Dagens Næringsliv.

Målsætningen vækker glæde hos de norske miljøorganisationer.

”EU-kommissionen beder os i praksis om en storstilet satsning på cykelstier, kollektiv trafik og bedre kildesortering. Derudover skal brugen af biler reduceres kraftigt. Vi forventer nu at se et historisk miljøbudget og en national transportplan, som får os fra bilen over til cykel, bus og tog, siger leder i Naturvernforbundet, den norske pendant til Danmarks Naturfredningsforening, Lars Haltbrekken, til dn.no.

En af de teknologier, der allerede er i spil og formentlig vil blive til virkelig inden længe, handler om indfangning og opbevaring af CO2 via processen carbon capture and storage (CCS).

Det norske Olje- og energidepartement har således undersøgt mulighederne for at etablere CCS-anlæg ved tre forskellige industrifaciliteter i omegnen af Oslo. Den samlede pris for at indfange CO2 fra alle tre steder (en gødningsfabrik, en cementfabrik og et affaldsanlæg) er beregnet til 12,6 mia. Nkr (lige knap 10 mia. Dkr), men med en usikkerhedsmargen på hele 40 procent, hvilket altså kan sende regningen op på 14 mia. danske kroner. Derudover kommer driftsomkostningerne, der vil blive omkring 900 mio. Nkr om året for alle tre sites.

Som en del af CCS-løsningen lægger man op til, at den indfangede gas først bliver hentet med skib (alle tre anlæg i undersøgelsen ligger ud til Skagerrak) og fragtet til et andet anlæg på land, hvor det skal sendes med rørledninger 50 km ud i Nordsøen til et lager, hvor man i alt regner med at kunne opbevare 1,3 mio. ton CO2.

Læs også: Norges oliefond på vej ud af kulinvesteringer

Det vil i så fald give en nedskæring i det norske klimagasudslip på 2,4 procent. Ligeså vigtigt vil det, ifølge Norges olie- og energiminister Tord Lien, være med til at udvikle teknologi, der også kan bruges i andre lande.

”Den vigtigste målsætning med et fuldskala CO2-projekt i Norge er at bidrage med viden og læring, således at CO2-håndtering kan tages i brug i industrien over hele verden”, siger han til Dagens Næringsliv.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

16.05.2025CSR.dk

Danica skruer bissen på overfor energisektoren

16.05.2025CSR.dk

Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

16.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis er udvalgt til Børsen Bæredygtig for tredje år i træk med fokus på genanvendte tekstiler

16.05.2025SustainBusiness

Sponseret

ESG i den finansielle verden

15.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

"Bæredygtighed i Elis 2024" er netop offentliggjort

13.05.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Fra gamle jeans til sneakers: Samarbejde mellem VAER og Folkekirkens Nødhjælp forener mode og miljø

13.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Moral er godt, Dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt!

13.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Fra kollegieværelse til global cirkularitet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
Bag om billederne fra verdens brændpunkter med Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

13.10.2024

Sted

København, Odense og Århus

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015. EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkurset afsluttes med en 2-timers eksamen, og du vil også blive evalueret for din fremgang under kurset. Når du består både eksamen og forløbet, vil du modtage et anerkendt CQI and IRCA-certifikat.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Sinatur Hotel Frederiksdal Sjælland, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle