Hårde EU-krav om CO2-reduktion til hele Norden

Europa-Kommissionen lancerede i sidste uge de mål for reduktion af CO2, unionens medlemslande skal leve op til frem mod 2030. Norden skal levere i stor stil. Norge har de første milliardinvesteringer på tegnebrættet.

Norge skal ifølge EU skære 40 procent af sit CO2-udslip frem mod 2030 sammenlignet med 2005. Foto: Flickr/Mariusz Kluzniak.

26.07.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

I 2014 forpligtede EU sig til i fællesskab at reducere drivhusgasemissionerne inden for alle dele af økonomien med mindst 40 procent inden 2030 sammenlignet med niveauet i 1990. For at imødekomme den målsætning fremlagde Kommissionen i onsdags en pakke af foranstaltninger, der skal sætte skub i omstillingen til en lavemissionsøkonomi i alle sektorer af Europas økonomi.

Læs også: Dansk Byggeri: Godt med ambitiøse klimakrav

Et af de helt centrale elementer i udspillet er forslagene til årlige, bindende reduktionsmål for drivhusgasemissioner for medlemsstaterne i perioden 2021-2030 inden for områderne transport, byggeri, landbrug, affald, arealanvendelse og skovbrug, så de bidrager til EU's klimaindsats. Målene følger dermed op på efterårets store klimaaftale fra Paris.

Kommissionen lægger op til, at Danmark i 2030 skal reducere udledningerne i de såkaldt ikke-kvotebelagte sektorer med 39 procent i forhold til sektorens udledninger i 2005. Det er blandt de højeste reduktionsmål i unionen, på niveau med Finland og kun overgået af Sverige og Luxembourg med 40 procent. Niveauet er baseret på BNP per indbygger, hvilket placerede Danmark på 42 procent, inden det blev nedjusteret for at reflektere Danmarks omkostningseffektive reduktionspotentiale.

Over for Information har energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), givet udtryk for, at han ikke finder fordelingen retfærdig, da vi ifølge ministeren i forvejen gør en stor indsats på området.

”Det er en meget stor mundfuld for Danmark, men det kommer ikke som en overraskelse. Vi havde gerne set et lavere reduktionsmål til Danmark, men nu er det bare helt afgørende, at vi løser opgaven uden at det går ud over vores konkurrenceevne”, siger han til avisen.

Fra EU’s side står man imidlertid fast på, at de skrappe krav er vejen frem, hvis det samlede mål skal være realistisk.

"EU har et ambitiøst emissionsreduktionsmål, og jeg er overbevist om, at vi kan nå det ved medlemsstaternes fælles indsats. De bindende nationale mål, som vi foreslår, er rimelige, fleksible og realistiske. De giver de rette incitamenter til at udløse investeringer i sektorer såsom byggeri, transport, landbrug og affaldshåndtering. Med forslagene viser vi, at vi har gjort vores hjemmearbejde, og at vi holder, hvad vi lover", siger EU's kommissær med ansvar for klima og energi, Miguel Arias Cañete.

Norge også omfattet, klar til at investere
Selvom Norge ikke er medlem af EU, betyder det ikke at nordmændene går fri af at levere deres bidrag til Europas CO2-reduktion. Tværtimod skal vores naboer mod nord, i lighed med Sverige og Luxembourg, skære 40 procent af deres CO2-udslip af frem mod 2030 sammenlignet med 2005, hvilket skal ske inden for områderne transport, byggeri, landbrug, affald, skriver Dagens Næringsliv.

Målsætningen vækker glæde hos de norske miljøorganisationer.

”EU-kommissionen beder os i praksis om en storstilet satsning på cykelstier, kollektiv trafik og bedre kildesortering. Derudover skal brugen af biler reduceres kraftigt. Vi forventer nu at se et historisk miljøbudget og en national transportplan, som får os fra bilen over til cykel, bus og tog, siger leder i Naturvernforbundet, den norske pendant til Danmarks Naturfredningsforening, Lars Haltbrekken, til dn.no.

En af de teknologier, der allerede er i spil og formentlig vil blive til virkelig inden længe, handler om indfangning og opbevaring af CO2 via processen carbon capture and storage (CCS).

Det norske Olje- og energidepartement har således undersøgt mulighederne for at etablere CCS-anlæg ved tre forskellige industrifaciliteter i omegnen af Oslo. Den samlede pris for at indfange CO2 fra alle tre steder (en gødningsfabrik, en cementfabrik og et affaldsanlæg) er beregnet til 12,6 mia. Nkr (lige knap 10 mia. Dkr), men med en usikkerhedsmargen på hele 40 procent, hvilket altså kan sende regningen op på 14 mia. danske kroner. Derudover kommer driftsomkostningerne, der vil blive omkring 900 mio. Nkr om året for alle tre sites.

Som en del af CCS-løsningen lægger man op til, at den indfangede gas først bliver hentet med skib (alle tre anlæg i undersøgelsen ligger ud til Skagerrak) og fragtet til et andet anlæg på land, hvor det skal sendes med rørledninger 50 km ud i Nordsøen til et lager, hvor man i alt regner med at kunne opbevare 1,3 mio. ton CO2.

Læs også: Norges oliefond på vej ud af kulinvesteringer

Det vil i så fald give en nedskæring i det norske klimagasudslip på 2,4 procent. Ligeså vigtigt vil det, ifølge Norges olie- og energiminister Tord Lien, være med til at udvikle teknologi, der også kan bruges i andre lande.

”Den vigtigste målsætning med et fuldskala CO2-projekt i Norge er at bidrage med viden og læring, således at CO2-håndtering kan tages i brug i industrien over hele verden”, siger han til Dagens Næringsliv.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams