Handlingsplan for verdensmål modtages forsigtigt positivt

Fredag d. 31. marts fik Danmark sin handlingsplan for hvordan vi skal bidrage til at opnå Verdensmålene vedtaget i FN i september 2015. Den udstikker rammerne, siger Dansk Erhverv. Fokuser på sult, fattigdom, sundhed og rent vand og energi, siger danske forbrugere.

04.04.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Som underskriver på FN’s erklæring om de 17 Verdensmål – også kaldet SDG’erne – forpligtede landene sig til at fremlægge en national handlingsplan for hvordan de vil bidrage til at nå målene. Den danske udgave af sådan en handlingsplan kom fredag i sidste uge.

De to vigtigste elementer i planen er, at regeringen lægger op til, at verdensmålene skal tænkes ind i fremtidig dansk lovgivning, og etableringen af 37 delmål der skal gøre Danmarks arbejde med verdensmålene mere målbart.

Gode rammer for virksomhederne
De 37 delmål samler sig i fire særligt prioriterede områder, som regeringen har valgt at kalde 'vækst og velstand', 'mennesker', 'miljø og klima' og 'fredelige og trygge samfund'. Og der er ingen tvivl om at virksomhederne er tiltænkt en plads i opfyldelsen af målene.

”Verdensmålene er et salgskatalog for danske virksomheder. Vi har verdensklasse sundheds- og fødevarevirksomheder. Der er rigtig mange ting, hvor verdensmålene vil være drivkraften i en udvikling, der kan føre danske virksomheder videre,” sagde Kristian Jensen til pressemødet, ifølge Altinget.

Den udmelding er i tråd med Dialogforum for Samfundsansvar og Væksts anbefalinger til regeringen, hvor kernebudskabet var en opfordring til at engagere og fastholde virksomhederne i arbejdet med Verdensmålene.

Læs ogsåSustainable Development Goals og Global Compact – hvordan hænger de sammen?

Hos Dansk Erhverv er man positive over for regeringens handlingsplan.

”Den favner bredt, som gør at mange forskellige aktører kan se sig selv i den. Nu er det så op til os alle at fylde de rammer ud og udvikle konkret modeller for, hvordan vi kan bidrage. For virksomhederne betyder det, at arbejde med konkrete forretningsmodeller med udgangspunkt i Verdensmålene. Vi værdsætter på den måde, at handlingsplanen understøtter den konvergens mellem CSR og forretningsudvikling, som allerede er i gang,” siger CSR-chef Morten Lehmann.

Danske forbrugere er til miljø og sundhed
Skulle nogen få den tanke at spørge de danske forbrugere, hvilke af verdensmålene de synes, det er vigtigt, at virksomhederne arbejder på, er der også svar på det.

Svenske Sustainable Brands Insight har i forbindelse med sin nyligt lancerede 2017-udgave af Sustainable Brand Index spurgt de omkring 8.000 danske forbrugere som deltog i den bagvedliggende undersøgelse, hvilke mål virksomhederne bør prioritere.

Og der tegner sig et klart billede. Danskernes top fem er: afskaf fattigdom, stop sult, sundhed og trivsel, ren vand og sanitet samt bæredygtig energi. Der er til gengæld meget lidt optaget af målene Livet på land og parnterskaber som noget virksomheder skal arbejde for. 

Løsrevet og upræcis
Begejstring er naturligvis ikke den eneste reaktion på handlingsplanen. Der er masser af konkret kritik af f.eks. ambitionsniveauet, for lidt fokus på ligestilling og arbejdstagerrettigheder. I en gennemgang af planen på globalnyt.dk skriver Lars Engberg-Pedersen, som er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, f.eks.:

”… det er verdensmålenes 169 delmål, som er centrale for at skabe global bæredygtig udvikling i 2030. Andre lande, vi normalt sammenligner os med (f.eks. Norge og Tyskland), har derfor lavet en såkaldt ’gap analysis’, som handler om, hvor langt de er fra at indfri delmålene. Den mangler helt i handlingsplanen. De 169 delmål figurerer slet ikke i planen, og regeringens 37 prioriteter tager end ikke udgangspunkt i delmålene.”

Det kan lyde som overdrevet fokus på formaliteter, men hvis man tager med i betragtning, at noget af det, Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst lagde vækt på i deres anbefalinger, var at der lagdes kræfter i den kommunikationsopgave der findes i at engagere erhvervslivet i verdensmålene, så vil det at lave 37 nye målsætninger uden direkte kobling til de oprindelige mål ikke gøre kommunikationen nemmere. 

Læs ogsåKunstakademi og Sustainia vil omdanne FN’s verdensmål til eksportmuligheder

Et andet kritikpunkt er, at der er lige vel meget elastik i formuleringen, der ligger til grund for løftet om at verdensmålene fremover til tænkes ind i dansk lovgivning. I handlingsplanen. Konkret angiver den nemlig, at:  

”Lovforslag og andre tiltag, som forelægges til Folketingets beslutning, samt planer og programmer udarbejdet af regeringen vil blive vurderet i forhold til verdensmålene, i relevant omfang og såfremt konsekvenserne af disse forhold er væsentlige.”

Finansministeren tager ejerskab
En ting, som de fleste kan blive enige om er positivt, er finansministeren og ministeriets tætte involvering i handlingsplanen. Som Lars Engberg-Pedersen skriver på Altinget:

”At finansministeren taler varmt for verdensmålene er en helt central forudsætning for at de kommer til at spille en rolle herhjemme. Finansministeren sidder på pengekassen, og finansministeriet er storebror blandt ministerierne.”

Finansminister Kristian Jensens tweet fra fremlæggelsesdagen kunne da også gøre mangen en CSR-type varm om hjertet:

”Jeg vil forandre verden og skabe en bedre planet. Det er mit løfte ved præsentation af Danmarks handlingsplan for verdensmålene.”

Se handlingsplanen her.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V