Har affald en fremtid?

Affaldssektoren er i fuld gang med at forberede sig på en fremtid med mindre affald og mere genanvendelse. Skal presset på klodens ressourcer lette, kræver det dog både politisk vilje og at virksomhederne stiller om til bæredygtigt design.

Fremtidens affald handler om bearbejdning, ressourceudvinding og genanvendelse. .

20.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke så mange år siden, at affald bare var noget vi havde. Det skulle godt nok skaffes forsvarligt af vejen, og være til mindst mulig skade for miljøet, men selvfølgelig havde vi affald.

I dag er affald ”hot”. Både som politisk emne og som fremtidig forretningsmulighed. I horisonten står den cirkulære økonomi og blinker, som et svar på verdens mange udfordringer med f.eks. klimaforandringer og overforbrug af ressourcer.

”Der er en stærkt stigende interesse for affald. Den er drevet af øget opmærksomhed på at klodens ressourcer er begrænsede, og at vi må gøre mere for at indfange ressourcerne, når vi har brugt dem, så vi kan bruge dem igen på en intelligent måde. Vi bruger helt kolossalt mange ressourcer og det kan godt give lidt dårlig samvittighed at se på vores forbrug, som bare buldrer derudaf. Hvis vi kan gøre noget ved affald, så dulmer vi den følelse – og det er også vigtigt,” siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening, som er en fælleskommunal interesseorganisation på affaldsområdet.

Miljø og penge går hånd i hånd
I det danske kompetencecenter for affald og ressourcer – Dakofa – er direktør Ole Morten Petersen enig:

”Den cirkulære økonomi er en fælles interesse mellem kommercielle interesser og miljøhensyn. Det er det splinternye dyr i åbenbaringen. For tidligere har der altid være hårde kampe mellem økonomi og miljø, men med cirkulær økonomi går det hånd i hånd,” siger han.

Læs mere: Nyt udspil om enklere og bedre affaldssortering i Danmark

”Vi kan se, at vi af forskellige årsager i løbet af nogle årtier kommer til at mangle visse naturlige ressourcer, og virksomhederne ser af den grund adgangen til de nødvendige ressourcer i deres produktion som noget altafgørende i fremtiden. De kan se, at det bliver en konkurrenceparameter at have nogle systemer, hvor man kan få sine produkter retur, når kunden er færdig med dem, så man har adgang til og kan bruge materialerne igen og ikke skal ud at skaffe nye råvarer,” fortsætter han.

Man kunne jo regulere
Selv om penge og miljø holder mere i hånd, så er der dog stadig den udfordring, at helt nye materialer – det man også kalder virgine ressourcer – i mange tilfælde stadig er billigere end de genanvendte.

Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.

”Det vanskelige bliver, at komme fra der hvor vi er i dag, til at materialerne kan indgå i ny produktion og substituere virgine ressourcer. Affaldsressourcerne er i dag ikke penge værd. Tværtimod er affaldsbehandling og genanvendelse en væsentlige omkostning,” konstaterer Jacob Hartvig Simonsen.

Hverken kompetencecenteret eller interesseorganisationen er i tvivl om, hvad der bl.a. skal til for at sætte skub i den udvikling.

”Der må etableres nogle rammebetingelser, der motiverer til, at man går de rigtige veje. Det kan f.eks. handle om hvad det koster at skille sig af med forskellige typer affald, eller at differentiere prisen på brug af råvarer afhængigt af miljøbelastningen,” siger Ole Morten Petersen.

”Udfordringen med, at genanvendelige råvarer er dyrere end de virgine, kan jo imødekommes ved at skrue på nogle af de reguleringsknapper, man har. Hvis vi gerne vil have mere genanvendeligt plast, så kunne man indføre differentierede afgifter, så den var højere på plast lavet direkte fra olie, end fra genanvendt plastikmateriale. Det ville også skabe en efterspørgsel og nogle krav til leverandører og på den måde nogle reaktioner i værdikæden. Det er sådan noget, der er brug for. Det kan gøres både for træ, metal, orgnisk affald, plastik mm., ” siger Jacob Hartvig Simonsen.

Ressourcelagre og specialisering
Hvordan ser affaldsvirkeligheden ud om f.eks. 20 år? Det forventes, at affaldsmængderne bliver stadig mindre, og at brugen af losseplads og affaldsenergi vil falde betydeligt. En verden helt uden affald tager dog længere tid, så en affaldssektor har vi stadig. Bare en anderledes en.

”Det affald, som vi har, men ikke ved, hvordan vi skal udnytte produktivt, forudser vi, vil blive opbevaret på sikker vis, indtil der måske er udviklet teknologier til at få materialerne tilbage i kredsløbene. Det er en helt anden måde at tænke lossepladser på,” siger Ole Morten Petersen.

Der vil givetvis også være endnu flere specialiserede metoder og virksomheder på området.

Læs mere: Plastprisen 2017 gik til virksomhed med genanvendelse i fokus

”Der er heldigvis allerede mange, der udvikler smartere måde at sortere og behandle affald. Det starter ofte i teknologisk innovation fulgt op af investeringer i at skalere opfindelsen op. I Danmark har vi f.eks. været med til at man på kort tid er nået langt med at sortere metaller ud fra slaggerne, der er tilbage efter energiudnyttelsen. På baggrund af teknologi udviklet i Schweiz med inspiration fra mineindustrien, investerede offentligt ejede affaldsselskaber i Østdanmark i at få udviklet et stort teknisk anlæg som drives under navnet Afatek,” fortæller Jacob Hartvig Simonsen.

Der er tryk på innovationen i de offentligt ejede affaldsselskaber, og private virksomheder holder sig heller ikke tilbage i udviklingen af metoder til at behandle affald til øget genbrug og genanvendelse. Det marked bliver ikke mindre interessant af, at EU’s nye affaldsdirektiv gør det obligatorisk at indsamle madaffald og tekstiler separat fra henholdsvis 2023 og 2025. Potentielt kan det give en volumen, som gør det interessant for både offentlige og private aktører at investere i behandling af materialer til genanvendelse.

Nøglen er bæredygtigt design
Affaldssektoren er altså helt med på, at der kommer til at ske masser af udvikling i de kommende år. Det bedste er dog at der slet ikke opstår affald.

”Affald er jo endestationen, det er når intet andet er lykkedes, at man kan give materialerne til affaldssektoren. Vi skal naturligvis opdyrke metoder og teknik, så vi kan redde mere til genanvendelse, men vi kommer aldrig i mål, hvis det er produceret på en uhensigtsmæssig måde. Så vi skal virkelig have fat i måden ting produceres på, og det er virksomhedernes opgave,” siger Jacob Hartvig Simonsen. 

”Det nye sort, i forhold til hvordan man agerer som produktionsvirksomhed, bliver at designe for bæredygtighed. Uanset om det er et puslespil eller et tv, så vil det skulle designes så det kan indgå i materialekredsløb uden affald, spild og miljøpåvirkning,” siger Ole Morten Petersen.

Læs mereNy national affaldsplan 2019-2024 kan give Danmark momentum  

”Det er ikke bare noget, vi tror, vi ved, at vi kommer til at mangle ressourcer i fremtiden. Derfor må vi tænke os om og blive smartere i design- og produktionsfasen. Tidsfristen er forskellig afhængig af hvilke produkttyper vi taler om. Det kan være 10 år for nogle virksomheder og 50 år for andre,” fortsætter han.

Men hvem betaler?
Har man arbejdet med CSR i mere end fem minutter, vil man kende mantraet om, at det skal give forretningsmæssig mening, hvis man skal investere i mere bæredygtige produkter. Således også bæredygtigt design.

Det er ikke noget lille projekt. Det er alt fra materialer over produktionsprocesser til distribution og retur-ordninger. Rigtig meget af det, findes ikke endnu, det skal først udvikles. Det lyder unægtelig som noget, der koster penge.

Ole Morten Petersen, direktør i DAKOFA.

”Jeg siger ikke, at det er let, men det er en rammebetingelse i fremtiden. Man har jo altid skulle se frem og prøve at forberede sig på udviklingen i f.eks. lønomkostninger eller energipriser. Det er det samme nu, der handler det bare om ens råvareforbrug, om man kan erstatte nogle materialer, fjerne spild, designe så man kan tage egne produkter tilbage og bruge dem i produktionen igen. Hvis man ikke tænker sådan, har man ikke en forretning om 10-20-30 år,” siger Ole Morten Petersen.

Der er nok mange producenter, som i dag hverken kan se leverandører eller marked gå op i eller ville betale for bæredygtigt design. Det har Dakofas direktør fuld respekt for. Dog med en opfordring til at se på, at Inden for de kommende årtier vil ressourceknapheden betyde, at det bliver dyrere at producere uden udstrakte miljøhensyn.

”Hvor det tidligere har været holdninger, der bar eventuelle mer-priser, så er det nye, at det vil være hamrende dyrt, hvis du ikke tænker bæredygtighed ind helt fra designfasen af. Man må som virksomhed se på, at hvis man skal være med om 10, 20 eller 30 år, så er det nu, man skal i gang med den innovation og udvikling og eventuel patentering, der gør, at man sikrer sig markedsandele i fremtiden,” siger Ole Morten Petersen.

Slet ikke dommedag
Det lyder alvorligt. Det er det også, men selvom der er lang vej igen, så bevæger tingene sig i den rigtige retning.

Læs mere: Dell vil genbruge guld fra e-affald i sine computere

”På 20-års sigt er jeg meget optimistisk. Jeg oplever f.eks. , at der er en villighed til at investere i udvikling af teknologi og metoder til behandling af og genanvendelse af affald, fordi man kan se, at det er nødvendigt. Vi skal nok komme derhen, hvor vi kan kvalitetsgenbruge mange flere af vores ressourcer,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

”Vi er i gang. Det er en proces der allerede kører. For 10 år siden, ville folk have troet vi var fantaster, hvis vi havde ført den samtale, vi har nu, om cirkulær økonomi. I dag er det en del af hverdagen og virkeligheden og om 10 år er det hele udgangspunktet,” afslutter Ole Morten Petersen.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Tema om affald

Relateret indhold

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

15.03.2024CSR.dk

Nye mål for madspild i EU rammer kun delvist skiven

14.03.2024Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

13.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Vejen til grønnere arbejdstøj

13.03.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Genanvendt GreenLine-isolering fra BEWI bidrager positivt til klimakrav i Coop Byen

Jobmarked

Se alle

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i miljøledelse: ISO 14001

Få viden om det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lær, hvordan de enkelte krav efterleves i praksis.

Dato

19.03.2024

Sted

Århus

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Bæredygtige byggematerialer

Et øget fokus på cirkulær økonomi og den bæredygtige dagsorden stiller store krav til bygherrens materialevalg. Men hvad er egentligt bæredygtigt, og hvilke nye tiltag findes på byggematerialeområdet? På dette seminar bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med byggematerialer, som tilgodeser miljøet. Dagen giver dig også rig mulighed for at indhente vigtig læring fra andre bygherrer, som arbejder bevidst med særligt udvalgte materialer. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

19.03.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Arkitektur Center Bryghuspladsen 10 1473 København K - BLOX