Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi

Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.

19.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Så længe det går i den retning, man ønsker, er motivet bag handlinger mindre vigtigt. Det er i hvert fald den rettesnor, vi arbejder med på CSR.dk: at det er ligegyldigt om man reducerer CO2-udledninger, fordi man kan spare penge, eller fordi man går meget op i sine børnebørns levevilkår. Bare reduktionerne kommer. Og så udelukker det ene jo heller ikke det andet.

Således også den Esbjerg-erklæringen underskrevet af Danmark, Holland, Belgien og Tysklands regeringer onsdag i denne uge. Aftalen skal sørge for, at der opstilles havvindmøller med en samlet kapacitet på 150 gigawatt inden 2050. Det er ti gange så meget, som findes i EU i dag, og omkring halvdelen af det EU mener, der er brug for, for at unionen kan være klimaneutral samme år. Det er ifølge dr.dk. 10.000 af nutidens største vindmøller, som ifølge Klimaministeriet vil kunne levere strøm til 230 millioner europæiske husstande i 2050. På verdensplan findes der i dag en kapacitet på 25 gigawatt fra havvind. 

Alle er begejstrede for den potentielt store klimaeffekt, men muligheden for at tage beslutningen opstår pga. ønsket om at gøre Europa uafhængige af fossile brændsler fra Rusland. Som demonstreret af Storbritanniens store avis, The Times, som brugte overskriften ”Offshore wind power can blow Putin away”, til at beskrive, hvad der onsdag skete i den vindblæste provinsby på Danmarks vestkyst.

Strømlining og prioritering af vind til havs
Esbjerg-erklæring indeholder også et mål om at have etableret 65 gigawatt havvind allerede i 2030, hvilket er en firedobling i forhold til i dag. Og de 65 gigawatt er dem, man skal holde mest øje med. Pga. opgavens omfang, så skal man i gang nu for at nå i mål i 2050, skriver dr.dk, som har talt med professor ved DTU, Jacob Østergaard.  

Han understreger også, at det ikke kun handler om tempoet i udbygningen af havvind, men også om at få taget hul på at løse udfordringer forbundet med lagring og distribution af energi på land. I samme artikel fortæller Ulrich Bang fra Dansk Erhverv, at den største udfordring, som de ser det, er at rammer og regulering ikke er klar til at håndtere det store projekt.

Nogle af de udfordringer tager man dog fat i som en del af erklæringen. For det første har Kommisionsformand Ursula von der Leyen gjort det klart, at godkendelsesprocesserne tial reduceres fra fem år i Danmark og op mod otte år i Tyskland til noget, der skal klares på et år. For det andet. at Nordsøen i dag er reguleret med forrang for olie- og gasindustrien, fiskeriet, Forsvaret og miljøet – men ikke til vindenergiprojekter. Esbjerg-erklæringen viser, at det nu vil ændre sig.

”Det er nyt, at det er kommet på dagsordenen, at havvind skal have en mere central rolle på havet,” siger Karsten Capion, energianalytiker ved tænketanken Concito, i en artikel på information.dk.

Hans kollega fra Concito, Jens Mattias Clausen, forklarer til dr.dk, at det er planen, at landene skal udpege nogle områder, hvor det skal være særligt hurtigt at få tilladelse til at rejst solceller og vindmøller. Dog er det ikke noget EU kan bestemme, så det, de leverer, er anbefalinger og forslag til, hvordan processen kan speedes op i landene. Samtidig med at man ikke helt kastet havmiljøbabyen ud med badevandet.

Godkendelsesprocesser er en ting, udbygning af elnet og teknologier til lagring af energi er en helt anden og kan ikke klares politisk.
Ifølge Tysklands klima- og energiminister, Robert Habeck, var det da heller ikke kun politikere der mødtes rundt om Esbjerg-erklæringen, men også ledere af store koncerner i og omkring vindindustrien, som indgik aftaler og samarbejder. Det fortæller information.dk.

Gamle planer, nye tider
Før man falder helt ned af stolen over tempoet og handlekraften, så minder information.dk os dog lige om, at løftet om de 65 gigawatt havvind i 2030 svarer til, de nationale planer de fire deltagende lande allerede har lagt frem. Og at behovet for at skabe bedre sammenhæng i Europas energisystemer indgår i Lissabontraktaten fra 2007.

Men situationen er en helt anden i dag end for 15 år siden. Samme onsdag, som Esbjerg-erklæringen blev underskrevet, havde Ursula von der Leyen, EU’s kommissionsformand, om morgenen sat sin underskrift på REPowerEU, som skal sætte 300 milliarder Euro i gang med at fjerne EU's afhængighed af fossil energi – især fra Rusland. Eller som EU’s energikommissær Kadri Simson udtrykte det i en pressemeddelelse fra Klima- og energiministeriet:

"Med REPowerEU-planen, som blev offentliggjort i dag, giver EU endnu et boost til vedvarende energi og reducerer vores afhængighed af fossile brændstoffer, især russisk gas. Som en del af tiltagene til at fremskynde den grønne omstilling har vi foreslået at gøre tilladelser i EU hurtigere og mere strømlinede, hvilket vil hjælpe os med at udnytte havvindpotentialet i Europa fuldt ud. Nordsøen er det perfekte sted at gå foran og opskalere havvind hurtigt, og jeg hilser dagens ambitiøse udmeldinger velkommen. Det er symbolsk, at vi åbner dette nye kapitel i Danmark, fødestedet for havvindteknologi.”

RePowerEU-planen og Esbjerg-erklæringen er komplementære aftaler, og RePowerEU indeholder elementer, der understøtter udvikling, som planerne fra Esbjerg har brug for, f.eks. 30 milliarder euro til at styrke elnettet.

Der er altid noget…
Men hvor er de knap så gode nyheder i aftalerne så? De danske nyhedsmedier fremhæver foreløbigt tre:

  1. Havmiljøet kan blive truet, fordi de langt kortere godkendelsesprocedurer for vindmøller til havs ikke efterlader meget tid til at lave miljøundersøgelser.
  2. Russisk gas vil i et vist omfang blive erstattet med øgede leverancer af flydende gas (LNG) fra USA, Qatar og Egypten og det vil nødvendiggøre flere investeringer i fossil infrastruktur. Flere eksperter så hellere, at der ikke blev investeret i den type mellemløsninger.
  3. CO2-kvoter, som ellers var taget ud af markedet, vil blive sat ind igen og solgt til virksomheder, hvilket reducerer incitamentet til at skære ned på udledninger på kort sigt.  

Og så bør vi heller ikke glemme onsdagens tredje store nyhed i klimaland: udgivelsen af Den Meteorologiske Verdensorganisation, WMO’s, årlige statusrapport på det globale klima. Den var der udelukkende dårligt nyt i: både temperaturen på verdenshavene, mængden af drivhusgasser i atmosfæren og havniveauet har aldrig været højere. Den globale opvarmning har ramt 1,11 grader og stiger stadig.

Så forhåbentlig holder Connie Hedegaards, bestyrelsesformand i bl.a. CONCITO, forudsigelse – leveret til Informations journalist i en delt taxa på vej mod Esbjerg Havn – stik: At onsdag var dagen, hvor man holdt op med at lave visioner og for alvor gik i gang med at opskalere og levere.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Øget fokus på ESG kalder på nye leverandører

30.04.2024CSR.dk

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024CSR.dk

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024CSR.dk

Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City