Hjælp at hente til de svære menneskerettigheder

Ny, gratis digital platform fra Institut for Menneskerettigheder gør det nemmere at vurdere firmapolitikker og procedurer. Det tilbud er en god hjælp til de mange danske virksomheder som er uafklarede om deres ansvar for menneskerettigheder.

Menneskerettigheder bliver af danske virksomheder ofte rapporeret om med henvisning til værdier, hvor det burde være en del af risikostyring, strategi og ledelse. .

25.06.2015

CSR.dk

Institut for Menneskerettigheder har gjort sine menneskerettighedsindikatorer for erhvervslivet frit tilgængelige på en ny platform (Human Rights Indicators for Business-platformen). På den digitale platform finder man mere end 1.000 indikatorer fordelt på 200 spørgsmål, som kan tilpasses ens virksomhed, så man ikke behøver at besvare alle 200 spørgsmål.

Gennemfører man øvelsen, står man til gengæld med et ganske klart overblik over, hvor ens virksomhed har huller i forhold til menneskerettigheder. Ligesom man ved om man er dækket ind i forhold til UN Guiding Principles om Human Right and Business.

Større krav fra EU og dermed i dansk lov
Sådan et overblik bliver der god brug for i løbet af de næste år. EU vedtog i 2014 et direktiv der skærper rapporteringskravene til europæiske virksomheder i forhold til menneskerettighederne. Det skal integreres i den danske selskabslovs §99A med virkning fra senest 2016.

En væsentlig forskel fra nu til da bliver, at det ikke længere vil være nok at erklære, at man ikke har en politik på området, men at man skal forklare hvorfor, man ikke har det. Det vil ifølge erhvervsfilosofi.dk betyde et skift for mange børsnoterede virksomheder i Danmark, som i dag ”…helt undlader at rapportere om menneskerettigheder.” Eller hvis de forklarer at de ikke har en politik, ”…er tendensen at forklaringerne kun forholder sig generelt og ikke konkret til hvordan virksomhederne vil håndtere sager, hvor krænkelse af menneskerettigheder kan komme på tale.”  

Læs også: Menneskerettigheder bliver overset af danske virksomheder

Man skal forstå mere
Konkret kan man nok ikke regne med, at det bliver ved med at være tilstrækkeligt at henvise til f.eks. virksomhedens etiske fundament eller værdisæt eller erklæring om altid at overholde gældende lovgivning.

Som Birgitte Mogensen fra boardmanagement.dk siger til erhvervsfilosofi.dk, så er man nødt til at forstå, hvilke menneskerettighedsvirkninger ens aktiviteter har, uanset om man skal lave en politik eller blot kunne forklare, hvorfor man ikke har en politik for området. Hvilket kan risikere at give virksomhederne problemer.

På den baggrund kan den nye digitale platform og tilhørende værktøj falde på et tørt sted. Den hilses da også velkommen af Dansk Industri. 

Den danske sovepude
I rådgivervirksomheden Rambøll har man for nylig indarbejdet FNs globale standard for menneskerettigheder og erhverv i sine retningslinjer for samfundsansvar. I et interview med Børsen vurderer ansvarlighedschef Stine Jeppesen, at man som dansk eller nordisk virksomhed skal passe på med ikke at bruge vores meget regulerede samfund som en sovepude.

”Det kan godt blive lidt farligt, hvis man tænker på den måde, for så kan man blive blind over for nogle problemstillinger.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V