H&M fjerner udskældte stoffer fra produktionen
H&Ms produktion bliver fremover uden brug af perfluorinerede stoffer (PFCer), som er hormonforstyrrende og skadelige for miljøet. Beslutningen vækker glæde hos Greenpeace, der i over et år har forsøgt at presse verdens største tekstilvirksomheder til at udfase PFCerne.
Den svenske tøjgigant H&M har besluttet at forbyde alle perfluorinerede stoffer (PFC’er) i virksomhedens tekstilproduktion per 1. januar 2013.
PFC’erne, som blandt andet bruges til imprægnering af tøj, er hormonforstyrrende og under mistanke for at være kræftfremkaldende. Derfor har en række miljøorganisationer de seneste år presset på for få tekstilvirksomhederne til at droppe PFC’erne. Den kamp ser nu ud til at virke.
”PFC’erne er typisk blevet brugt i vandafvisende produkter som regntøj, telte og badeforhæng. Men da stofferne er skadelige for miljøet, stopper H&M per 1. januar al brug af PFC’er i produktionen. De alternativer, der er på markedet, lever fuldt ud op til H&Ms kvalitetskrav og har ingen skadelige virkninger,” lyder det i en pressemeddelelse fra H&M
Tilfredshed hos Greenpeace
Hos Greenpeace vækker H&Ms beslutning stor glæde. Gennem kampagnen ”Detox” har organisationen siden sidste år forsøgt at råbe verdens største tøjmærker op. Midlet har blandt andet været aktioner foran tøjvirksomhedernes ”flagship-stores” rundt om i verden, og H&Ms butik på Strøget i København har også stået for skud.
Læs også: Greenpeace: Designertøj forgifter vandet
"At H&M laver et forbud, før lovgivningen kræver det, er et skridt den rigtige retning i kampen for helt at fjerne farlige kemikalier i produktionen. H&M sender et klart signal til alle andre tekstilfirmaer om, at brugen af hormonforstyrrende og miljøfarlige kemikalier ikke er nødvendige,” siger kemimedarbejder i Greenpeace Erik Albertsen til Erhvervsmagasinet CSR.
Lægger pres på andre
Han mener helt klart, at Greenpeace fremadrettet kan bruge H&Ms beslutning til at presse andre store tekstilvirksomheder til at gå samme vej som H&M.
”Vores kampagne-arbejde bliver meget nemmere, når vi kan henvise til en virksomhed, der har stoppet brugen af PFC’er fuldstændigt. Når vi presser virksomheder til at udfase PFC’er, får vi nemlig altid det svar, at det ikke kan lade sig gøre. Så i det øjeblik vi kan henvise til en virksomhed, der rent faktisk kan, så falder det argument til jorden. Med mindre altså, at andre virksomheder lige frem vil indrømme, at de er ringere til at udvikle sine produkter i en miljøvenlig retning,” siger Erik Albertsen.
H&M ikke i mål
Ifølge Albertsen har H&M dog ingen grund til at hvile på laurbærene endnu. PFC’erne er nemlig kun én ud af i alt 11 kemikalie-grupper, som Greenpeace mener bør fjernes fra det svenske mærkes produktion.
Læs også: Greenpeace skyder på populær fastfood-kæde
PFC’erne er den første ud af de 11 grupper, som de fjerner, og det er positivt, for det er en af de vigtigste. Men H&M er langt fra i mål, og vi forventer, at de fjerner de andre grupper bid for bid. Det er selvfølgelig ikke noget, der kan klares på én dag, men der skal ikke gå ti år før den næste gruppe bliver udfaset,” understreger Erik Albertsen
Det har ikke været muligt at få H&M til at kommentere, hvad virksomhedens næste skridt er i forhold til at udfase kemikalier i produktionen, men i pressemeddelelsen om PFC-stoppet skriver koncernen følgende:
”Siden 1995 har H&M arbejdet aktivt med at reducere brugen af farlige kemikalier, og ved hjælp af vores ”Chemical Restrictions” begrænser vi brugen af kemikalier, der er potentiel farlige for helbredet og miljøet. I 2011 udførte vi mere end 30.000 kemikalie-tests.”
Udover H&Ms totale stop for brug af PFC’er har Grenpeace’s ”Detox-kampagne” medført, at Nike og Addidas har lovet at stoppe al udledning af farlige kemikalier inden 2020.